Ο Τύπος στον κόσμο

Βασικό θέμα στα διεθνή δίκτυα και στον διεθνή Τύπο η πολυαναμενόμενη λίστα μέτρων που θα παρουσιάσει επισήμως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Αισιοδοξία εκφράζει στο σύνολό του ο διεθνής Τύπος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Για Ελλάδα: “Η Ελλάδα αποκαλύπτει το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων”

λέει το BBC. Η Ελλάδα αποκάλυψε ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι ηγέτες της Ευρωζώνης προκειμένου να εξασφαλίσει την παράταση του προγράμματος διάσωσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν σχέδια για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως παρουσιάζουν μια περίληψη των μέτρων προτού κατατεθεί επισήμως το σχέδιο προκειμένου να μην υπάρξουν ανεξέλεγκτες διαρροές προς τον Τύπο. Η λίστα θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους διεθνείς δανειστές προκειμένου να εξασφαλιστεί μια τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. (...) Τα βασικά σημεία περιλαμβάνουν: τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου συστήματος φορολόγησης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά σε σχέση με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αντιμετώπιση της “ανθρωπιστικής κρίσης” με δωρεάν ιατρική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους εργαζομένους.

“Η Ελλάδα παρέτεινε το χρονικό περιθώριο για να καταθέσει το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει στο Eurogroup”αναφέρει η DW. H Ελλάδα πρόκειται να καταθέσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες θα δεσμευθεί στην Ε.Ε μια μέρα μετά από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η καθυστέρηση ακολουθεί την συμφωνία της περασμένης εβδομάδας με τους πιστωτές της για μια τετράμηνη παράταση δανειακής σύμβασης. Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αναμένεται το απόγευμα προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο που ετοίμασε η ελληνική κυβέρνηση. (...) Κυβερνητικός αξιωματούχος δεν θέλησε να δώσει επίσημη αιτιολογία για την καθυστέρηση κατάθεσης του σχεδίου. Η λίστα περιλαμβάνει μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την “ανθρωπιστική κρίση” στην Ελλάδα θα διορθώσει αδικίες στο σύστημα φορολόγησης, θα αντιμετωπίζει το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών α' κατοικίας. Θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων, αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Συνέντευξη Βαρουφάκη στο CNN: Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι “παραδίνουμε μια ευσύνοπτη και περιεκτική λίστα μεταρρυθμίσεων στους εταίρους μας” η οποία θεωρεί ότι θα εγκριθεί. Είπε επίσης ότι δίνεται “χώρος και χρόνος ανάσας στην Ελλάδα”, ώστε να μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα “ασφυκτικά πρωτογενή πλεονάσματα, που είχαν διαπραγματευτεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις”. Σε ερώτηση της Κριστιάν Αμανπούρ για τα προβλήματα που θα έχει στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ και στους Έλληνες πολίτες το γεγονός ότι γίνεται επέκταση του παρόντος προγράμματος, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα είναι ενθουσιασμένο με την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της σχέσης ισοτιμίας που έχει πετύχει η νέα διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, στις συζητήσεις του με τους θεσμούς.

Στον Τύπο:

“Η σύγκληση του Eurogroup ενισχύει τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας” αναφέρουν οι FT. “Εποικοδομητικές συνομιλίες οδηγούν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη” συμπληρώνει το δημοσίευμα. (...) Ελληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι, μετά από ένα αρχικό προσχέδιο που στάλθηκε το σαββατοκύριακο το οποίο αποδείχθηκε πολύ “θολό”, οι διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα ήταν πιο εποικοδομητικές, οδηγώντας στην απόφαση να διενεργηθεί η τηλεδιάσκεψη. “Θα πόνταρα τα λεφτά μου σε συμφωνία αύριο” δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συνομιλίες. Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο, το αίτημα που θα υποβληθεί την Τρίτη θα διατηρεί την προεκλογική υπόσχεση της δαπάνης 1,9 δισ. ευρώ σε κοινωνικές υπηρεσίες για τους οικονομικά ασθενέστερους και σε άλλα μέτρα ανακούφισης για τους φορολογούμενους με μεγάλα πρόστιμα από απλήρωτους φόρους και τους δανειστές που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Όμως ο ίδιος σημείωσε ότι το αίτημα προβλέπει επίσης αύξηση των εσόδων μέσω πιο προοδευτικών φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, καθώς και τους λαθρεμπορίου αλκοόλ και τσιγάρων. Εάν οι μεταρρυθμίσεις γίνουν αποδεκτές, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα υποβληθεί για έγκριση στα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα θα εισπράξει τη δόση ύψους 7,2 δις. ευρώ που είναι να λάβει με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αντ' αυτού, με βάση τη συμφωνία της Παρασκευής, η λίστα θα εκτιμηθεί για το αν αποτελεί ένα “σημείο εκκίνησης” για διαπραγματεύσεις. Η τελική λίστα δεν αναμένεται να εγκριθεί πριν τον Απρίλιο, με τους δανειστές να έχουν το περιθώριο να επιμείνουν σε αλλαγές έως τότε.

“Η Ελλάδα καθυστέρησε την πολυαναμενόμενη λίστα των μεταρρυθμίσεων” αναφέρει η WSJ η οποία επισημαίνει ότι ασκήθηκαν μάλλον πιέσεις για κάποιες αλλαγές. Όπως αναφέρει, παρά το γεγονός ότι η καθυστέρηση δεν θεωρείται ως πρόβλημα που θα ακρωτηριάσει το αίτημα παράτασης, ωστόσο δείχνει ότι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της. Η εφημερίδα επικαλείται δήλωση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια μικρή καθυστέρηση στην αποστολή του καταλόγου δεν θα προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες, εφόσον τα προτεινόμενα μέτρα είναι σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Εστιάζοντας στη σημασία της παράτασης της δανεικής σύμβασης, η εφημερίδα σημειώνει πως “η επέκταση θα βοηθήσει να κρατήσει την κυβέρνηση εν ζωή για άλλους τέσσερις μήνες και της δώσει το χρόνο να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης για τα επόμενα έτη”.

“Στη Μπούντεστανγκ το αίτημα παράτασης της Ελλάδας” αναφέρει η Handelsblatt. Το αίτημα για παράταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας υπέβαλε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονικής σελίδας της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. “Στο πλαίσιο της παραδοχής εκ μέρους της Ελλάδας των υποχρεώσεών της και της συνεννόησης στο Eurogroup, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της προτεινόμενης παράτασης”, αναφέρεται στην επιστολή την οποία απευθύνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προς τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Λάμερτ. Ο κ. Σόιμπλε ωστόσο επιφυλάσσεται για τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και για τη θετική αξιολόγηση από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

“Τα τέσσερα ερωτήματα για την Ελλάδα” αναφέρει το Business Insider. Τα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι τα εξής: Νο 1: Ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιήσουν οι Ελληνες από τώρα μέχρι τον Ιούνιο για να απελευθερώσουν την τελευταία δόση των 7 δισ. ευρώ και να διαπραγματευθούν μια νέα, λιγότερο αυστηρή οικονομική και δημοσιονομική λύση για την επταετή κρίση; Η λίστα με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις είναι μακρά, αλλά η σημαντικότερη εξ αυτών είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να πετύχει η Αθήνα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το μνημόνιο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% το 2014, 3% φέτος και 4,5% το 2016. Η Αθήνα πέρυσι πέτυχε το στόχο. Αλλά οι αριθμοί για το τρέχον έτος και το επόμενο δεν είναι ρεαλιστικοί. Όλοι το γνωρίζουν αυτό, συμπεριλαμβανομένης της τρόικας. Αρκεί να διαβάσει κανείς την έκθεση του ΔΝΤ: τα μέλη του διοικητικού ήξεραν ότι οι στόχοι ήταν φαντασιόπληκτοι παρότι το Ταμείο τους διαπραγματεύτηκε. No 2: Μπορεί ο Βαρουφάκης να αγόρασε λίγο χρόνο αλλά μήπως αυτός και ο Τσίπρας αγόρασαν στους εαυτούς τους και πολιτικούς μπελάδες στο εσωτερικό; Νο 3: Πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η ΕΕ προς την κατεύθυνση της Ελλάδας; Νο 4: Πού μπορεί να φτάσει η κατάσταση; Ποιοι είναι οι πολιτικοί περιορισμοί μεταξύ των μελών της ΕΕ, κυρίως στη Γερμανία;

“Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις” αναφέρει ο Hugo Dixon σε άρθρο του στουςNYTimes. “ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του” διατείνεται ο αρθρογράφος. Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας διέβη τον Ρουβικώνα ζητώντας επέκταση του μισητού, στη χώρα του, προγράμματος διάσωσης, καθώς εγκατέλειψε πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τώρα δεν υπάρχει γυρισμός. (...)Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, “η αναστροφή του κ. Τσίπρα θα εξοργίσει την ισχυρή, σκληρά αριστερή φράξια του κόμματός του, αλλά αυτό είναι προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού. Στις προτάσεις του που θα παρουσιάσει στο Eurogroup, η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να εκπλήξει τους εταίρους της ευρωζώνης με το ζήλο, ώστε αυτό να βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους”. Ο κ. Ντίξον προτείνει “έξι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις”, όπως σημειώνει, «που θα βοηθήσουν τον κ. Τσίπρα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων του στην ευρωζώνη: 1) Στην κορυφή θα πρέπει να είναι η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής Αρχής. Ο Αντώνης Σαμαράς έδιωξε τον επικεφαλής της Αρχής. Στηρίζοντάς την με ισχυρές νομικές δικλείδες, θα δείξει ότι σοβαρολογούσε αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της Ελλάδας. 2) Ο πρωθυπουργός πρέπει να υποσχεθεί ότι θα αποσύρει τόσο τα φορολογικά, όσο και τα προνόμια κοινωνικής ασφάλισης των πλουσίων. Για παράδειγμα, δικαστές, στρατηγοί και ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να περιμένουν για να βγάλουν τη σύνταξη όσο και οι απλοί άνθρωποι. 3) Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί από το φόρο ιδιοκτησίας και δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις των κληρικών. 4) Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να εξετάσει, εκ νέου, την ιδέα την οποία έριξε στο "καλάθι των αχρήστων" ο κ. Σαμαράς, να φορολογήσει τους πλούσιους Έλληνες εφοπλιστές. 5) Θα πρέπει να απελευθερώσει τις αγορές. Αυτό θα προσελκύσει επενδύσεις και θα είναι προς όφελος των καταναλωτών. 6) Τέλος, θα πρέπει να δημιουργήσει μια "κακή" τράπεζα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως έκαναν η Ισπανία και η Ιρλανδία, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην πάταξη της διαφθοράς και θα βοηθήσει τις τράπεζες να προσφέρουν πίστωση στην οικονομία.

“Η Ελλάδα καταθέτει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την 4μηνη παράταση” αναφέρει οGuardian. Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση έκαναν λόγο για “εποικοδομητικές” συνομιλίες με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. “Το καλό νέο είναι ότι δεν αναδείχθηκαν εμπόδια σε αυτές τις συνομιλίες” δήλωσε κυβερνητική πηγή.

“Στα ύψη οι εντάσεις εν μέσω της προσπάθειας της Ελλάδας να εξασφαλίσει ζωντανή.. την 4μηνη παράταση” αναφέρουν οιTimes. Η ριζοσπαστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε μια 5σέλιδη λίστα των μέτρων στους Ευρωπαίους αξιωματούχους εμπρόθεσμα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ελληνική λίστα έχει ήδη εξεταστεί από τους τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες προκαλώντας καθυστέρηση. Όλα αυτά προτού η λίστα αποσταλεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης όπου η αποδοχή της μπορεί να μην είναι τόσο θετική. Υπάρχει μια ανησυχία ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες, εάν υπάρξουν τώρα κάποια προβλήματα. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία της Παρασκευής.

“Σε δύσκολη θέση ο Τσίπρας – ψάχνει διέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε” αναφέρει η Corriere de la Sera.Στο editorial της η ιταλική εφημερίδα αναφέρει πως “το ελληνικό παιχνίδι δεν πρέπει να συνεχίσει ως πινγκ πονγκ”.

“Το σχέδιο της Ελλάδας φθάνει σήμερα προς εξέταση στις Βρυξέλλες. Ο Τσίπρας ξεκινά μάχη κατά της φοροδιαφυγής” αναφέρει η Stampa. Η επιστολή περιλαμβάνει μέτρα που θα εξασφαλίζουν 7,3 δισ ευρώ. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα μέτρα που περιλαμβάνει το προσχέδιο αλλά και στη δήλωση Μοσκοβισί ότι δεν “υπάρχει σχέδιο Β'” για την Ελλάδα.

“Το Eurogroup περιμένει με αισιοδοξία τη λίστα των ελληνικών προτάσεων” αναφέρει στο βασικό της θέμα η El Pais. Σε άλλο ρεπορτάζ η ισπανική εφημερίδα αναφέρει πως “Η κυβέρνηση απολαμβάνει μαζική στήριξη από τον λαό παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις”. Πολίτες δηλώνουν “αρκεί να υλοποιήσει μόνο το 5% όσων έχει δεσμευθεί”.

Συνέντευξη Λαγκάρντ: Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απέρριψε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο “δεν βρίσκεται στα χαρτιά, ούτε συζητείται”. Σε συνέντευξή της στην αγγλική έκδοση της Huffington Post, η επικεφαλής του ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να αντιμετωπίσει “τα κατεστημένα συμφέροντα, τα προστατευόμενα επαγγέλματα και την ακαμψία σε ορισμένες αγορές”. Αυτά τα μέτρα, είπε, μπορούν να απελευθερώσουν την παραγωγικότητα και να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη. “Ελπίζω ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει τόσο ανάγκη η χώρα μπορούν να εφαρμοστούν. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση γι' αυτό, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να γίνει αυτή η δουλειά” ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, αλέξης τσίπρας, el pais, huffington post, βρυξέλλες, ελλαδα, bbc, αναδιαρθρωση, cnn, συριζα, νέα, σημαίνει, αθηνα, δις, αντ, wsj, σόιμπλε, ΕΚΤ, ΔΝΤ, business, insider, τίθενται, λύση, αεπ, μνημονιο, τσιπρας, hugo, σαμαρας, τραπεζες, huffington, Αντωνης Σαμαρας, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ηλεκτρονικο τσιγαρο, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, βαρουφακης, λιστα λαγκαρντ, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, νεος πρωθυπουργος, το θεμα, αεπ, δανεια, δωρεαν, θεμα, ιατρικη, ιρλανδια, ισπανια, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, υπουργειο οικονομικων, ωρα, bbc, cnn, el pais, wsj, αυξηση, αρθρο, αισιοδοξια, αλεξανδρα, αλκοολ, εβδομαδες, βιωσιμη αναπτυξη, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, δηλωση, δειχνει, δις, δωσει, δικτυα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκκλησια, επαγγελματα, επενδυσεις, ετος, εφημεριδα, ζωη, ιδεα, υπηρεσιες, κυβερνηση, λεφτα, λύση, λογο, μακρια, μηνες, ομαδα, οφελος, πηγη, προβληματα, συζητηση, συνταξη, σόιμπλε, σωμα, σχεδια, σχεδιο, τίθενται, τριτη, τσιγαρα, χρονος, ψυχραιμια, αγορες, business, εφαρμογη, ηγετες, huffington post, huffington, hugo, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, παιχνιδι, πηγες, σημαίνει, τραπεζα, insider
Τυχαία Θέματα