Ο Τύπος στον κόσμο

Η ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο για το θέμα του Ιράν και η απορριπτική απάντηση του Αμερικανού προέδρου είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στο σκάνδαλο της πετρελαϊκής Petrobas στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί.

Για Νετανιάχου - Ομπάμα: "Ο Νετανιάχου πιέζει το Κογκρέσο να μπλοκάρει τη συμφωνία με το Ιράν" αναφέρει η WSJ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ομιλία του στο Κογκρέσο επεσήμανε πως μια επικείμενη διπλωματική συμφωνία με το Ιράν, θα επιβεβαιώσει τη δυνατότητα που έχει η Τεχεράνη
να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, μια ομιλία που προκάλεσε συζητήσεις, αλλά και εντάσεις. "Το Ιράν στηρίζει την παγκόσμια τρομοκρατία και απειλεί την ειρήνη" σημείωσε. To καθεστώς του Ιράν θα είναι πάντοτε εχθρός της Αμερικής, συνέχισε ο ισραηλινός πολιτικός, διαχωρίζοντας σε κάθε περίπτωση τυχόν "διάθεση" της Τεχεράνης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να μπει τέλος στη δράση του Ισλαμικού Κράτους. "Η μάχη του Ιράν κατά των τζιχαντιστών δεν το κάνει αυτόματα φίλο των ΗΠΑ" σημείωσε χαρακτηριστικά. Επικριτικός εμφανίστηκε και έναντι των διαπραγματεύσεων της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα, ισχυριζόμενος ότι ακόμα και οι επιθεωρητές δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τις παραβιάσεις από πλευράς Τεχεράνης. Για το πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να κινηθεί στην περίπτωση του Ιράν, υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση σε ένα ευάλωτο καθεστώς, όπως χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Τεχεράνης. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε εμμέσως και στις επικρίσεις που δέχθηκε -κυρίως από τον Λευκό Οίκο-για την παρουσία του στην αμερικανική πρωτεύουσα, λίγες μόλις μέρες προτού διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα του. Λυπάμαι που ορισμένοι δίνουν πολιτικό χαρακτήρα στην επίσκεψή μου. Σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός μου" είπε.

"Ο Ομπάμα απορρίπτει την ομιλία Νετανιάχου λέγοντας πως πρόκειται για θέατρο" αναφέρουν ΒΒC και DW. Ο Μπαράκ Ομπάμα ουσιαστικά την απέρριψε, λέγοντας πως δεν άκουσε "τίποτε νέο" και ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός "δεν παρουσίασε καμία βιώσιμη εναλλακτική πρόταση αντί των συνομιλιών".Ο Ομπάμα επισήμανε ότι θα εγκρίνει μια συμφωνία μόνο στην περίπτωση που αυτή θα εξασφαλίζει πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. "Γεγονός είναι ότι δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε μια συμφωνία" για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπενθύμισε ο Ομπάμα, αλλά "εάν την επιτύχουμε, αυτή θα είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία με το Ιράν ώστε να αποτραπεί η απόκτηση ενός πυρηνικού οπλοστασίου" από τη χώρα αυτή. "Είναι σημαντικό να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στο πρόβλημα. Το κεντρικό ερώτημα είναι: πώς μπορούμε να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο; Δεν εστιάζω στην πολιτικοποίηση του ζητήματος, στο θέατρο", πρόσθεσε ο Ομπάμα, αναφερόμενος με αιχμηρό τρόπο στην ομιλία του Νετανιάχου, την οποία όπως είπε δεν είδε, αλλά τη διάβασε απομαγνητοφωνημένη. Ακόμη πιο αρνητικά ήταν τα σχόλια των -μειοψηφούντων στο Κογκρέσο- Δημοκρατικών, με την Πελόζι να χαρακτηρίζει «προσβολή στην νοημοσύνη των ΗΠΑ» την υπόνοια πως η Ουάσινγκτον δεν αντιλαμβάνεται το διακύβευμα.

"Η ομιλία Νετανιάχου προκαλεί... πιέσεις στον Ομπάμα στο θέμα των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν" αναφέρουν οι NYTimes. Ο πρόεδρος θα πρέπει τώρα όχι μόνο να ξεπεράσει την εχθρική στάση των Ρεπουμπλικανών αλλά και τα σκληρά λόγια του Νετανιάχου.

Στο κύριο άρθρο τους οι NYTimes "υιοθετούν" την ρητορική του Μπαράκ Ομπάμα, που απέρριψε την ομιλία Νετανιάχου λέγοντας πως δεν προσέφερε κάτι νέο... επισημαίνουν ότι "πρόκειται για μια ομιλία που δεν πείθει". Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα περίμενε μια τόσο θερμή υποδοχή από το Κογκρέσο. Με τη συμμετοχή τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατών, εισήλθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων καταχειροκροτούμενος και κουνώντας το χέρι λες και επρόκειτο για έναν ήρωα (...) Ούτε η Ουάσινγκτον δεν βλέπει συχνά ένα τέτοιο επίπεδο πολιτικού θεάτρου. Έγινε χειρότερο καθώς υπήρξε εμφανής επιδίωξη να προκληθεί η εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα. Στο άρθρο σημειώνονται τα ίδια επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος για να απαξιώσει τόσο τον Νετανιάχου όσο και την ομιλία του δηλαδή ότι δεν προσέφερε κάτι νέο επί της ουσίας, ούτε πραγματικά επιχειρήματα για μια απόρριψη συμφωνίας με το Ιράν. Ο κ. Νετανιάχου, όπως σημειώνει το άρθρο, έχει ως στόχο η συμφωνία με το Ιράν να περιορίζει αυστηρά τη δυνατότητα της Τεχεράνης να μπορεί να παράγει πυρηνικά καύσιμα για παραπάνω από μια δεκαετία. Το άρθρο καταλήγει επισημαίνοντας ότι "το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η βασική του ευθύνη είναι να κάνει επιλογές προς το συμφέρον της ασφάλειας των Αμερικανών και αυτό περιλαμβάνει μια αυστηρή αλλά εφικτή συμφωνία με το Ιράν. Εάν σαμποτάρει τη συμφωνία όπως ο Νετανιάχου απαίτησε, τότε θα πρέπει και να αναλάβει την ευθύνη".

Την ίδια ώρα, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των Η.Π.Α., ΣτρατηγόςΜάρτιν Ντέμπσεϊ δηλώνε πως ο ρόλος του Ιράν στο Ιράκ για τον "εκτοπισμό" του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα θετικός. Στις μάχες πλέον στο Τικρίτ συμμετέχουν Σιίτες με τη στήριξη του Ιράν.

Για Ελλάδα: Με αφορμή δηλώσεις της κα Λαγκάρντ που διαπιστώνει ότι για το ΔΝΤ η ελληνική λίστα είναι είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης επισημαίνοντας παράλληλα ότι "... η οριστική εκτίμηση για το ζήτημα αυτό θα βασιστεί κυρίως στην αξιολόγηση από τα κράτη μέλη και από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς", σε άρθρο του στους FT ο Peter Doyle, οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ κάνει λόγο για "περίεργη σιωπή του ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας". Την φράση αυτή μπορεί να την διαβάσει κανείς ως μια τυπική διπλωματική συμπεριφορά ή απλά ως μια αναγνώριση της πραγματικότητας. Αλλά σε κάθε περίπτωση, με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του για ότι θα συνέβαινε αν οι Ευρωπαίοι αποφάσιζαν πως η λίστα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει σημείο εκκίνησης. Το μήνυμα θα ήταν πολύ διαφορετικό αν η φράση ήταν: " ... και θα παρότρυνα (σθεναρά ;) εσάς και τους Ευρωπαίους συναδέλφους σας να καταλήξετε γρήγορα σε μια παρόμοια εκτίμηση". Όταν το διακύβευμα είναι τόσο υψηλό, γιατί το ΔΝΤ δεν παίρνει μια ξεκάθαρη θέση; Η εξήγηση δεν μπορεί να είναι πως κατάλαβε μέσα από μεταμεσονύκτια τηλεφωνήματα πως οι Ευρωπαίοι είχαν εγκρίνει ήδη την λίστα. Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν στην άλλη γραμμή δεν είχαν διαβεβαιώσεις για το πώς θα αντιδρούσαν τα κοινοβούλια τους στις ουσιαστικές και έντονες ανησυχίες του ΔΝΤ για τα ελληνικά σχέδια. Αντίθετα, η εξήγηση είναι πιθανότατα, πως κατά το ΔΝΤ μια απόρριψη της λίστας από τους Ευρωπαίος δεν θα οδηγούσε σε ένα Grexit και αν οδηγούσε δεν θα ήταν συστημικά επικίνδυνο, ακόμα και αν η κ. Λαγκάρντ έχει δημόσια δηλώσει πως θα ήταν καταστροφικό για την ίδια την Ελλάδα. Ο πρώτο συλλογισμός του ΔΝΤ, ότι δεν θα οδηγούσε σε Grexit, μπορεί να βασίζεται στην υπόθεση πως αν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια απορρίψουν την λίστα, ο κ. Βαρουφάκης θα ξαναγράψει γρήγορα μια άλλη επιστολή. Αλλά μια τέτοια υπόθεση, όπως ότι δεν θα συμβεί τίποτα άλλο - παρά τις τεταμένες διαπραγματεύσεις, τις εκροές καταθέσεων και την προοπτική αναστολής του ELA - είναι αρκετά παράτολμη. (....)

Μπορείτε βέβαια να αναρωτηθείτε "γιατί να μπλέκουμε τώρα με όλα αυτά; Οι ευρωπαίοι αποδέχτηκαν την επιστολή, οπότε τελειώσαμε με αυτό". Γιατί ο λόγος που υπάρχει το ΔΝΤ είναι πως δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην τύχη και άρα το Ταμείο δεν πρέπει να παίρνει τέτοια ρίσκα. Αφού πυροδότησε φυγή καταθέσεων μέσω των προειδοποιήσεων της κ. Λαγκάρντ για το Grexit, η επίμαχη φράση στην επιστολή της απλά βοηθάει τις πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης να επιβάλλουν την λιτότητα, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ δηλώνει πως επιδιώκει μια εξισορρόπηση. Και δεν υπάρχει τίποτα σε καμία από τις παρατηρήσεις της για την προφανή αδυναμία να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος το 2020, αν δεν γίνει μια αναδιάρθρωση. Ως εκ τούτου, οι πρόσφατες δράσεις της κ. Λαγκάρντ όχι μόνο δεν είναι συνεπείς ή δίκαιες αλλά αντανακλούν την διαρκή υποχώρηση του ΔΝΤ από την αρχική προληπτική του λειτουργία και συνεχίζει την μακρά σειρά των λαθών του στην ζώνη του ευρώ.

Στη Γερμανία, νέο μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την Αθήνα. Την υλοποίηση των όρων του προγράμματος θέτει ο υπουργός Οικονομικών. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως προϋπόθεση για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων προς την Ελλάδα.

"Προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους", δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. "Πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους όρους, αυτό εξαρτάται από την Αθήνα", πρόσθεσε. Προειδοποίησε επίσης τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι δεν θα πρέπει να αποπειραθεί να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας. "Εάν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δηλώσει ότι η συμφωνία του Eurogroup με την Ελλάδα είναι ασαφής, θα σημαίνει ότι το κάνει γνωρίζοντας ότι είναι λάθος", σημείωσε.

Στην πορεία που θα πρέπει να χαραχθεί από εδώ και πέρα, αναφέρεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz σε ανάρτησή του στο Linkedin υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα και το παράθυρο τετράμηνη ευκαιρία", απευθύνοντας παράλληλα συγκεκριμένες συστάσεις προς την ελληνική πλευρά. Για την τετράμηνη παράταση που δόθηκε στην Ελλάδα, διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για χώρο για ανάσα αλλά για χρόνο για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και συγκεκριμένων μέτρων για την επίλυση του αδιεξόδου. "Επομένως θα ήταν ανεύθυνο να θεωρηθεί αυτός ο χρόνος απλώς ως μία σύντομη παύση πριν την επόμενη αιματηρή έφοδο των ταξιαρχιών". Όπως τονίζει ο κ. Schulz είναι καιρός να θαφτούν τα τσεκούρια, να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup και να αναπτύχθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα κάνουν τις επενδύσεις να ρέουν, θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα μέσω αυστηρότερου ελέγχου της φοροδιαφυγής, θα βελτιώσουν την διοικητική αποτελεσματικότητα και θα διατηρήσουν ένα κατάλληλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Με το θέμα της αποφυλάκισης υπό όρους του Ν. Μιχαλολιάκου που εισηγούνται εισαγγελείς ενόψει της δίκης της Χ.Α ασχολείται η WSJ. "Έλληνες εισαγγελείς εισηγούνται τους όρους της αποφυλάκισης των ηγετικών στελεχών της Χ.Α" λέει η εφημερίδα. Συγκεκριμένα, για τον αρχηγό του κόμματος ο κ. Προβατάρης προτείνει την επιβολή χρηματικής εγγύησης 125.000 ευρώ και τη διατήρηση των όρων που του έχουν επιβληθεί για κατηγορίες που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί όπλων. Βάσει και του παραπεμπτικού βουλεύματος για τη ΧΑ, στον Νίκο Μιχαλολιάκο, μετά την έξοδο του από τη φυλακή, τίθεται σε ισχύ ο αναφερόμενος από τον κ. Προβατάρη όρος του κατ' οίκον περιορισμού. Η δίκη πιθανότατα να ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

Για Ε.Ε - ανάλυση ΒΒC: Με ανάλυσή της η νέα αρχισυντάκτρια του βρετανικού δικτύου για ευρωπαϊκά θέματα, Κάτια Άντλερ κάνει λόγο για "έντονα σημάδια κόπωσης που παρουσιάζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα" κάνοντας μια ενδιαφέρουσα αποτίμηση της διαδρομής που έχει διανύσει η ΕΕ από το 1998. "Ένας χωρίς προηγούμενο αριθμός ανθρώπων επέλεξε να ψηφίσει λαϊκιστές, ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς στις εκλογές τον περασμένο χρόνο. Πολλοί στην Ευρώπη δεν θέλουν την ΕΕ να έρθει πιο κοντά" σημειώνει. Από την άλλη, όσοι τάσσονται υπέρ της ΕΕ, υποστηρίζουν με εξίσου ηχηρό τρόπο ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο πλανήτη είναι απαραίτητο να δρούμε σαν ένωση στις μετακινήσεις, το εμπόριο ή την ασφάλεια. "Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή στην Ιστορία της (...). Πολιτικά και οικονομικά προβλήματα είναι παρόντα στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Επίσης εκτυλίσσεται μία ανθρωπιστική κρίση και γίνονται συζητήσεις για τη μετανάστευση, οι οποίες έχουν πυροδοτηθεί από τον χωρίς προηγούμενο αριθμό απελπισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την καταπίεση στις χώρες τους, επιχειρώντας το επικίνδυνο ταξίδι προς τις ευρωπαϊκές ακτές". Παράλληλα, σημειώνει: "η ήπειρος αντιμετωπίζει μία μεγάλη απειλή στην ασφάλεια, τη μεγαλύτερη εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Περίπου 5.000 Ευρωπαίοι έχουν ενταχθεί ως μαχητές στο Ισλαμικό Κράτος, απειλώντας τις πατρίδες τους. Οι επιθέσεις στο Charlie Hebdo έχει κάνει πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται αν η πόλη τους θα είναι ο επόμενος στόχος". Κι έπειτα, υπάρχει η σύγκρουση της Ευρώπης με την επιθετική Ρωσία. "Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προστατεύει τα συμφέροντά του χρησιμοποιώντας σκληρή και ήπια ισχύ για να μπερδέψει και να διχάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκληθεί στα κράτη της Βαλτικής εξαιτίας της γεωγραφικής τους εγγύτητας με τη Ρωσία. Εκεί, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, οι απόψεις και οι ανησυχίες των πολιτών πρέπει να ληφθούν υπόψη από την ευρωπαϊκή ηγεσία" καταλήγει η Άντλερ.

Βραζιλία - Petrobas: "Στο στόχαστρο πολιτικοί" αναφέρει το BBC. Στο επίκεντρο έρευνας σχετικά με το σκάνδαλο στη βραζιλιάνικη εταιρεία πετρελαίου Petrobas Brasileiro θα βρεθούν 54 πολιτικοί, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τη διεξαγωγή της έρευνας διέταξε ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας, Ροντρίγκο Τζανότ. Η αστυνομική επιχείρηση με την ονομασία "Lava Jato" (Γρήγορο πλύσιμο) έφερε στο φως ένα δίκτυο διαφθοράς στους κόλπους της Petrobras. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ένα γενικευμένο σύστημα δωροδοκιών, οι οποίες καταβάλλονταν εδώ και περίπου δέκα χρόνια από τις κύριες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της Βραζιλίας σε αξιωματούχους της Petrobras με αντάλλαγμα επικερδή συμβόλαια. H εισαγγελία υπολογίζει στο στάδιο αυτό σε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια το σύνολο των ποσών που διατέθηκαν για δωροδοκίες από την Petrobras μέσα σε δέκα χρόνια. Ένα μέρος των δωροδοκιών αυτών είχαν δοθεί, σύμφωνα με την έρευνα, στο Κόμμα των Εργαζομένων της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, καθώς και σε πολλούς αιρετούς αξιωματούχους ή κόμματα του κοινοβουλευτικού συνασπισμού της.
Keywords
τυπος, wsj, δραση, ηπα, εκλογες, θεατρο, ββc, nytimes, συμμετοχή, βουλη, ελλαδα, ΔΝΤ, σθεναρά, χρεος, αναδιαρθρωση, σόιμπλε, αθηνα, σημαίνει, linkedin, καιρος, ισχύ, νέα, ρωσία, νατο, bbc, εταιρεία, πετρελαιο, φως, κινηση στους δρομους, παραταση φορολογικων δηλωσεων, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βαρουφακης, λιστα λαγκαρντ, ομπαμα, τελος του κοσμου, αξιολογηση, κομματα, χωρες, ρωσία, το θεμα, ββc, γερμανια, ηπειρος, θεμα, ιραν, ιρακ, ισραηλ, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, τυχη, φως, ωρα, bbc, linkedin, nytimes, wsj, αδυναμια, αρθρο, απλα, αφορμη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δικη, δοθει, δικτυο, δοθηκε, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, επενδυσεις, ερευνα, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, εχθρος, ζωνη, ιδια, η δικη, υποθεση, οικο, ομιλια, κυβερνηση, κογκρεσο, κομμα, λειτουργια, λογια, λογο, νατο, νικο, νοημοσυνη, ορος, ουσιαστικα, πουτιν, προβληματα, ρητορικη, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σημαδια, σιωπη, σόιμπλε, σχεδια, σχολια, φυλακη, υλοποιηση, ισχύ, φυγη, χερι, χρονος, ασφαλεια, ελληνικα, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, λευκο, σημαίνει, ταξιδι, ουασινγκτον, θεματα
Τυχαία Θέματα