Ο Τύπος στον κόσμο

Η εκρηκτική κατάσταση στο Κουμάνοβο της ΠγΔΜ είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου, που επίσης επικεντρώνεται στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.Για Ελλάδα: “Η Ελλάδα αναζητά την αναγνώριση από το Eurogroup της προόδου στις συνομιλίες” αναφέρει το BBC. Έλληνες

κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε πως ελπίζουν πως οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα αναγνωρίσουν την δημοσιονομική πρόοδο, που έχει κάνει η χώρα. Οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται στις Βρυξέλλες σήμερα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία, που θα “απελευθερώσει” μια δόση δισεκατομμυρίων στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσης. Οι Έλληνες υπουργοί από την πλευρά τους λένε ότι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ύψους 750 εκ ευρώ στο ΔΝΤ, αύριο. Δεν αναμένεται μια άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες της Δευτέρας, με αρκετά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί. Η αριστερή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για το τέλος της λιτότητας, κάτι που έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τη χώρα με τους Ευρωπαίους πιστωτές της. Η Ελλάδα έχει περιθώριο έως τον Ιούνιο να πετύχει μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε χθες στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ότι η Ευρώπη χρειάζεται να αναγνωρίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που έχει πετύχει η Ελλάδα. “Θέλουμε μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση της προόδου που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα”. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δήλωσαν ότι δεν ελπίζουν σε μια συμφωνία.

“Σενάριο Geuro”, είναι ο βασικός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι “εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β”. Σε αυτό το σχέδιο θα μπορούσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος. Ο κ. Μάιερ δηλώνει στην Handelsblatt ότι σε συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκε “η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα”. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο “άκουσαν την πρότασή” του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει “Διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις: Τρία κακά σενάρια για την Ελλάδα”. Υπάρχει καλύτερο κλίμα στις συνομιλίες, αλλά καμία ουσιαστική πρόοδος, αναφέρουν οι επιθεωρητές της λεγόμενης τρόικας. Τώρα όμως υπάρχουν τρία στοιχεία που οδηγούν σε αποτυχία. Πάντως όπως αναφέρει το δημοσίευμα δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τους φόρους, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου, που μίλησε στη Welt. Επιπλέον, η Ελλάδα πέρασε νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα επαναπροσληφθούν 13,000 δημόσιοι υπάλληλοι. “Αυτό είναι ξεκάθαρα εναντίον του πνεύματος των μεταρρυθμίσεων” προσέθεσε. Τώρα οι θεσμοί επεξεργάζονται ένα θετικό και τρία αρνητικά σενάρια. Το θετικό αναφέρει πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, επομένως η Αθήνα θα λάβει όλα τα απαιτούμενα χρήματα. Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται στην περίπτωση να περάσουν οι μισές μεταρρυθμίσεις από αυτές, που απαιτούνται. Τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει τα χρήματα να αποπληρώσει τα χρέη της και θα αναγκαστεί να αποδεχθεί μια άμεση συμφωνία για όσα έχουν συμφωνηθεί. Το τρίτο σενάριο αναφέρεται σε έλλειψη συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση που οδηγεί τελικά σε παράλληλο νόμισμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Die Welt αναφέρει πως “Η Τρόικα περιμένει... και προετοιμάζεται για τα χειρότερα σενάρια για την Ελλάδα”. Σήμερα η Ε.Ε θα απαιτήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα. Αύριο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 750 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ. Αλλά οι συνομιλίες δεν παράγουν αποτέλεσμα, γι' αυτό και η τρόικα προετοιμάζεται για τρία κακά σενάρια.

“Κρίσιμο σημείο η αυριανή αποπληρωμή προς το ΔΝΤ ύψους 750 εκ ευρώ” αναφέρουν οι FT. To Eurogroup στις Βρυξέλλες μπορεί να αποδειχθεί μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η στιγμή έρχεται ολοένα και πιο κοντά και αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τα ποσά που καλείται να αποπληρώσει η Ελλάδα προς το ΔΝΤ. Είτε υπάρξει σήμερα συμφωνία στις Βρυξέλλες, είτε όχι η Αθήνα χρωστάει αύριο μια δόση ύψους 750 εκ ευρώ. (...) Οι FT χαρακτηρίζουν την αυριανή αποπληρωμή προς το ΔΝΤ ως την πιο σκληρή καθώς είναι η μεγαλύτερη έως τώρα. Αλλά είναι συγχρόνως και μια δύσκολη αρχή για τους μήνες, που έρχονται.

Από την πλευρά του ο Guardian επισημαίνει ότι “η αποπληρωμή της Ελλάδας είναι αβέβαιη, εν μέσω συνέχισης των συνομιλιών με τους πιστωτές”. Η χώρα που υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας καλείται να αποπληρώσει αύριο το ποσό των 770 εκ ευρώ με τον υπουργό Οικονομικών της πάντως να αφήνει να εννοηθεί ότι η χρεοκοπία, μπορεί να αποφευχθεί. Οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της έχουν επικεντρωθεί στο εάν η κυβέρνηση του Τσίπρα μπορεί τελικά να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη κάνει κάποιες υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ, τη βελτίωση της φορολόγησης και να υπάρξει επανεκκίνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.

Βloomberg: Η Ελλάδα μπροστά σε κρίσιμες ημερομηνίες. Το Bloomberg κάνει λόγο για μια κρίσιμη εβδομάδα γεμάτη από deadlines, τα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει για να μείνει στη ζώνη του ευρώ. “Αυτό που χρειάζεται είναι, τουλάχιστον, μια συμβολική επίδειξη της προόδου που έχει συμβεί, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να πείσει την ΕΚΤ να διατηρήσει τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, στους σημερινούς ρυθμούς. Το επόμενο εμπόδιο θα έρθει μια ημέρα μετά, όταν θα κληθεί να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο βγαίνει η πρόθεση του Τσίπρα να δει στο σημερινό Eurogroup αυτό το δείγμα προόδου. Κάτι που επανέλαβε στην Κυριακή στην μαραθώνιο σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς του, κάνοντας λόγο για αμοιβαία επωφελή συμφωνία στο πλαίσιο της εντολής που έλαβε η κυβέρνηση κατά τις πρόσφατες εκλογές.Στο μεταξύ, η αλλαγή του προσωπικού στην ομάδα διαπραγμάτευσης της Ελλάδας, έχει βελτιώσει τη δομή και την οργάνωση των διαπραγματεύσεων. Αυτό δηλώνει Ευρωπαίους αξιωματούχος. Αυτό σημαίνει πως υπήρξε προσέγγιση σε πολλούς τομείς, αλλά δεν έφερε τα πράγματα πιο κοντά σε μια συμφωνία. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ σημειώνουν πως μπορεί το πρόγραμμα της Ελλάδας να διαρκεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, εντούτοις οι προθεσμίες δεν είναι παγιωμένες. Επομένως, θα μπορούσε στις αρχές Ιουνίου να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία σχετικά με το αναθεωρημένο πρόγραμμα και στη συνέχεια να υπάρξει χρόνος για την έγκρισή της από τις κυβερνήσεις. Το σίγουρο είναι πως καμία τέτοια συμφωνία δεν πρόκειται να επικυρωθεί στο σημερινό Eurogroup – κάτι που επιβεβαιώνει σε όλους τους τόνους και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι FT επίσης σε άλλο δημοσίευμα επισημαίνει ότι “Χρεοκοπία από ατύχημα, να μην οδηγήσει σε Grexit”. Αν και τα οικονομικά της Ελλάδας είναι ένα χάλι και ο κίνδυνος της χρεοκοπίας μέσω ατυχήματος δεν έχει ξεπεραστεί, οι Financial Times αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να οδηγηθεί, εξ αυτού του λόγου, η Ελλάδα σε Grexit. Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο: “Η προσέγγιση για την βελτίωσή τους δεν θα πρέπει να είναι τόσο δύσκολο να διατυπωθεί. Το Grexit δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα, ιδίως από την Ελλάδα. Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν είναι τόσο υγιής προκειμένου να διαχειριστεί την έξοδο της Ελλάδας με αυτοπεποίθηση. Ασχέτως των τειχών προστασίας που δημιουργήθηκαν από το 2012 κάθε αποχώρηση από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα δημιουργούσε αμφιβολίες ακόμα και για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν στην ανάγκη ώθησης της ανάπτυξης καθώς χωρίς βελτίωση το ήδη δυσβάσταχτο χρέος σύντομα θα τεθεί εκτός ελέγχου.

Από την πλευρά της η WSJ αναφέρει ότι “Το ΔΝΤ επεξεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές των Τραπεζών επείγοντα σχέδια για μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας”. Το ΔΝΤ επεξεργάζεται με τις εθνικές αρχές χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης σχέδια για την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ανέφερε χθες ανώτατος αξιωματούχος του Ταμείου σε μια σπάνια δημόσια παραδοχή ότι πλέον υπάρχει προετοιμασία για μια πιθανή αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Οι ελληνικές τράπεζες παίζουν σημαντικό ρόλο στις οικονομίες γειτονικών χωρών, όπως στην ΠγΔΜ, στη Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Σερβία. “Είμαστε σε διάλογο με αυτές τις χώρες” δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Jorg Decressin. “Συζητάμε για το πώς πρέπει να προετοιμαστούν και ποια μέτρα θα πρέπει πλέον να λάβουν”.

Το περιοδικό Forbes αναρωτιέται: Χρεοκοπία ή αθέτηση υποσχέσεων προς τους ψηφοφόρους; Η γενική εικόνα είναι ότι η Ελλάδα φτάνει ολοένα και πιο κοντά στο τέλος του παιχνιδιού. Την προσεχή εβδομάδα πρέπει να πληρώσει 750 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ, κάτι που λογικά θα το κάνει, αλλά στον πάτο του βαρελιού δεν υπάρχουν άλλα χρήματα. Αυτό αναφέρει με άρθρο του στους Forbes, ο αναλυτής Tim Worstall υπό τον τίτλο “Το δίλημμα του Τσίπρα: χρεοκοπία ή προδοσία των ψηφοφόρων του” και σημειώνει τα εξής: “Ήδη, τα μετρητά από τους δήμους και τους δημόσιους οργανισμούς τα έχει πάρει η κυβέρνηση για να μπορέσει να πληρώσει αυτά που χρωστάει. Από τη στιγμή που αυτά τα χρήματα τελείωσαν, δύσκολα μπορεί κανείς να δει από πού αλλού θα βρει χρήματα. Όσο για τα αποτελέσματα της πραγματικής οικονομίας, οι προβλέψεις είναι άσχημες. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξουν αιφνίδιες εισροές από φόρους που θα σώσουν την κατάσταση”. Το συμπέρασμα είναι το εξής: “Κάποιος από τους δύο διαπραγματευτές πρέπει να υποχωρήσει, καθώς δεν είναι δεδομένο πως υπάρχει κάποιος από μηχανής Θεός εκεί έξω, που θα τετραγωνίσει τον κύκλο. Έχουν ακουστεί πολλά: ότι οι Γερμανοί θα δώσουν χρήματα για τις πολεμικές αποζημιώσεις (που δεν πρόκειται να συμβεί και σίγουρα όχι στην παρούσα φάση), ότι οι Ρώσοι θα προπληρώσουν για τον αγωγό (δεν είναι πολλά χρήματα και δεν θα το κάνουν σύντομα) και ότι η οικονομία θα ανακάμψει με την αύξηση της είσπραξης φόρων. Κάτι που επίσης δεν πρόκειται να συμβεί. Επομένως, κάποιος πρέπει να πάει πάσο σε αυτή την κατάσταση”.

“Πώς η ΕΚΤ έχει γίνει ο “κακός” του ελληνικού δράματος” αναφέρει η Daily Telegraph. Η Telegraph αναζητεί τον «κακό» στο ελληνικό δράμα – αυτόν, δηλαδή, που έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο του έργου και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να τον παραχωρήσει στην ΕΚΤ. “Τους τελευταίους μήνες η Φρανκφούρτη έχει γίνει ο στόχος κραυγαλέων επικρίσεων για τον τρόπο που χειρίζεται την ελληνική κρίση. Πριν από το επεισόδιο του Απριλίου, είχε αντιμετωπίσει τους Έλληνες δημοσιογράφους στη Λευκωσία, αλλά και τους Έλληνες ευρωβουλευτές στην Ευρωβουλή. Και στις δύο περιπτώσεις αμύνθηκε λέγοντας πως αναγκάζεται να υπερασπιστεί το θεσμικό ρόλο του στην ελληνική κρίση”, αναφέρει το άρθρο. (....) Ο Ντράγκι αποκρούει τις κατηγορίες για εκβιασμό και υποστηρίζει πως η ΕΚΤ στηρίζεται σε κανόνες, επομένως θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα της Ελλάδας. “Η ΕΚΤ έχει εκτεθεί στην Ελλάδα σε ύψος 104 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το 65% του ελληνικού ΑΕΠ”, αναφέρει ο Ντράγκι. Γράφει επ' αυτού η Telegraph: “Με δεδομένο ότι η Ευρωζώνη έχει ταλαντευτεί από κρίση σε κρίση, η ΕΚΤ ήταν πάντα στο επίκεντρο μιας φορτισμένης αρένας στην οποία λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις”. Κατά τον Τζέικομπ Κίρκεγκωρ του Peterson Institute με έδρα την Ουάσιγκτον: “Σε τέτοιες στιγμές κρίσης, η ΕΚΤ λαμβάνει το ρόλο του σκληρού. Έτσι, αναγκάζει τα απείθαρχα μέλη να κάνουν πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έκαναν”. Φαίνεται πως η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση σε αυτή την πολιτική. Άλλωστε ο ρόλος της ΕΚΤ και του Τρισέ, όταν ήταν στη θέση του Ντράγκι, έχει αποκαλυφθεί, πλέον, πόσο σημαντικός ήταν για το πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας, πίσω στο 2010. Αυτό που μένει να φανεί τώρα είναι αν η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να παγώσει τις απώλειες των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, μέσω του συστήματος TARGET2, σε περίπτωση Grexit.

Για ΠγΔΜ: “Η αστυνομία της Μακεδονίας “καθαρίζει” σε επιχείρηση τους τρομοκράτες” αναφέρει η DW, ενώ το BBC αναφέρει πως “Η κυβέρνηση κατηγορεί τους Κοσοβάρους για τις συγκρούσεις”. Οι βίαιες συγκρούσεις στο Κουμάνοβο με 22 νεκρούς -αστυνομικούς και ενόπλους που τα Σκόπια χαρακτηρίζουν “αλβανούς τρομοκράτες”- ρίχνουν λάδι στη φωτιά της ήδη βαθιάς πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ και επαναφέρουν την απειλή της διαβρωτικής εθνοτικής έντασης. Οι μάχες έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στο κάδρο της νέας αντικυβερνητικής πορείας που προγραμματίζεται για το τέλος της εβδομάδας, ενώ ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ υπογραμμίζουν τη σημασία διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτικών πλευρών ιδιαίτερα ενώπιον της εύφλεκτης κατάστασης. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, οι καθοδηγητές της τρομοκρατικής ομάδας στο Κουμάνοβο ήταν πέντε Κοσοβάροι, που μάλιστα είχαν υπάρξει μέλη του UCK.

Για μετανάστευση: “Η Ε.Ε προετοιμάζεται να συμφωνήσει ποσοστώσεις για τους μετανάστες” αναφέρει ο Guardian. H Kομισιόν είναι έτοιμη να παρουσιάσει νέες ριζοσπαστικές προτάσεις για τη μετανάστευση επιβάλλοντας ποσοστώσεις στα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε ως στοιχείο – κλειδί για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Το σχέδιο έχει την έγκριση από την Γερμανία, όχι όμως και της Βρετανίας.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, deutsche bank, αλέξης τσίπρας, die welt, financial times, daily telegraph, ΠΓΔΜ, ελλαδα, bbc, υπουργοι, βρυξέλλες, ΔΝΤ, νέα, αθηνα, τσιπρας, τροικα, guardian, χρεοκοπια, ΦΠΑ, bloomberg, ΕΚΤ, τραπεζες, εκλογες, σημαίνει, ιουνίου, times, χρεος, wsj, tim, δίλημμα, telegraph, δραμα, μνημονιο, σκοπια, νατο, οασε, uck, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, αυξηση φπα, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, πασο, μια ημερα, αλβανια, αστυνομια, αυριανη, βουλγαρια, γερμανια, εδρα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, ρουμανια, υψος, bbc, bloomberg, guardian, times, uck, wsj, αυξηση, αρθρο, αλεξανδρα, αμοιβαια, αμφιβολιες, ασφαλιστικο, ατυχημα, αυτοπεποιθηση, βγαινει, βρυξέλλες, γινει, δεδομενο, δευτερο, δηλωση, δίλημμα, δομη, δειγμα, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, ερχεται, ερχονται, εσωτερικων, ευρωπη, εφημεριδα, ζωνη, υγιης, ιδιο, θεος, θετικο, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, λαδι, λευκωσια, λογο, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, νατο, ομαδα, παντα, οασε, ουασιγκτον, ρολο, σερβια, σεναριο, σιγουρα, σιγουρο, συνεχεια, συντομα, σχεδια, σχεδιο, τρια, τιτλος, φτανει, φρανκφουρτη, χειροτερα, χρονος, daily telegraph, deutsche bank, die welt, ετοιμη, financial times, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακη, μεινει, μπροστα, πληροφοριες, ρωσοι, σημαίνει, telegraph, tim, θεματα
Τυχαία Θέματα