Ο Τύπος στον κόσμο
10:04 29/5/2015
- Πηγή: Athina984
Η επίσκεψη Κάμερον στο Βερολίνο με σκοπό την έναρξη των συζητήσεων για τις μεταρρυθμίσεις, που επιδιώκει η Βρετανία σε σχέση με την θέση της στην Ε.Ε είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Ενδιαφέρον το άρθρο του Γερμανού αντικαγκελάριου Γκάμπριελ για “Ευρώπη δύο ταχυτήτων”. Παρά τις διαψεύσεις του ΔΝΤ για μη ακριβείς δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με ένα ενδεχόμενο Grexit ο διεθνής Τύπος αναλύει το γιατί επέλεξε το Ταμείο να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα.
Για
Πάντως, σύμφωνα με τον Philip Inman του Guardian “η σκληρή στάση της Κριστίν Λαγκάρντ στην ουσία δείχνει το πόσο αδύναμη είναι η ελληνική θέση”. Τα σχόλια της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ ότι δηλαδή μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανή δείχνει προφανώς το πόσο έχουν κουραστεί οι πιστωτές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν απαισιόδοξα και ιδίως από το γεγονός ότι ξεχώρισε το Grexit από το τέλος του κοινού νομίσματος. Μαζί αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι ενώ μια έξοδος της Ελλάδας δεν είναι προτιμητέα λύση, είναι όμως μια ρεαλιστική πρόταση για την οποία έχουν όλοι προετοιμαστεί. Η σκληρότητα των δηλώσεων αποδεικνύει το πόσο αδύναμη στην ουσία είναι η θέση της ριζοσπαστικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται εδώ και 4 μήνες. Όποια και εάν είναι τα επιχειρήματα για το χρέος της Αθήνας και τον τρόπο διαχείρισής του έως τώρα, αυτό που στην ουσία αποδεικνύεται είναι πως το ΔΝΤ έχει κουραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, οι κυβερνήσεις σε Πορτογαλία και Ιρλανδία για τους δικούς τους λόγους θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κερδίσει τίποτα προκειμένου να ηττηθούν οι δικές τους εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ. Και η Ισπανία είναι ένας εχθρός της Αθήνας ιδιαίτερα μετά την ήττα του Ραχόϊ στις πρόσφατες τοπικές εκλογές.
Και για την Die Welt “Η δηλώσεις της Λαγκάρντ περί Grexit ασκούν περαιτέρω πίεση μέσω σπέκουλας”. Συνήθως οι αξιωματούχοι αποφεύγουν τέτοιου είδους σπέκουλας. Ωστόσο, οι δηλώσεις της Λαγκάρντ έγιναν για να ασκηθεί η πίεση προς την Αθήνα. Όμως, όπως επισημαίνει η Die Welt, τέτοιες δηλώσεις προκαλούν προβλήματα και ανησυχίες στις διεθνείς αγορές. Γι' αυτό καλύτερα να μην γίνονται.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το άρθρο του Βόλφγανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό Focus. Παρά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα, η θέση της ευρωζώνης έχει συνολικά βελτιωθεί αισθητά, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει: “Πέντε χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα εξακολουθούμε να μιλάμε ακόμη για βοήθεια προς την Ελλάδα. Παρόλα αυτά η Ευρώπη είναι συνολικά σε προφανώς καλύτερη κατάσταση”. “Κάποτε η Ελλάδα έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον”, υπογράμμισε ο ίδιος. Σε κάθε κρίση κρύβεται μια ευκαιρία, εκτίμησε ο Σόιμπλε. “Το πιο σημαντικό μάθημα της κρίσης είναι κατά τη γνώμη μου ότι το ευρώ ως κοινό νόμισμα, και επίσης η Ευρώπη ως πολιτική κοινότητα, λειτουργούν μόνο όταν όλοι τηρούν τους κανόνες”. Αυτό δείχνουν οι επιτυχημένες ιστορίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια με τη βοήθεια των εταίρων τους, “αλλά και με τις δικές τους δυνάμεις προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις”, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός. Μόνο έτσι λειτουργεί το οικοδόμημα της Ευρώπης, πρόσθεσε. Η κοινή ανάπτυξη των ανεξάρτητων κρατών γίνεται μόνο βήμα βήμα, εξήγησε ο Σόιμπλε. “Και έτσι καθιστούμε την ευρωπαϊκή ενότητα πιο ισχυρή, με το να ισχύουν για όλους οι κανόνες και να εφαρμόζονται. Αυτή παραμένει η προϋπόθεση για την αλληλεγγύη”, κατέληξε.
Την ίδια ώρα, “Η ΕΚΤ λέει πως όσο καθυστερούν οι συνομιλίες αυτές έχουν επιπτώσεις στους άλλους δανειστές της Ευρωζώνης” αναφέρει η WSJ. Τα σχόλια αυτά έρχονται εν μέσω διφορούμενων μηνυμάτων για το καθεστώς των συνομιλιών για το ελληνικό χρέος.
Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η ελληνική κρίση μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, που βρίσκονται σε κίνδυνο, εάν η Ελλάδα τελικά αποτύχει να φθάσει σε μια οικονομική συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της γρήγορα, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό το τι διακυβεύεται στις διαπραγματεύσεις. Το ρεπορτάζ επικεντρώνεται και στις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο που απέκλεισε ένα ενδεχόμενο Grexit σημειώνοντας πάντως πως “δεν υπάρχει μια αυτόματη σύνδεση μεταξύ μιας χρεοκοπίας της ελληνικής κυβέρνησης και μιας χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών”. Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρεται στις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την Δρέσδη πως “πάντα ακούμε θετικά νέα να έρχονται από την Ελλάδα, το οποίο είναι καλό. Παρ' όλα αυτά, δεν έχουμε αρκετή πρόοδο στην ουσία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης”.
Bloomberg: Οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύουν οι δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Λιου με τον Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα. Κάτι που δείχνει πως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού υπάρχει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις και ειδικά για το γεγονός ότι η Ελλάδα δηλώνει αδυναμία να πληρώσει το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου. Αν συμβεί αυτό, σε συνδυασμό με το ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει συμφωνία, μπορεί να πλήξει τα ομόλογα των άλλων ευάλωτων χωρών – κάτι που παραδέχεται, πλέον, και η ΕΚΤ. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όπως είχαν κάνει το 2012, όταν ο Ομπάμα έκανε λόγο για “σύννεφο που έρχεται πάνω από τον Ατλαντικό”. Το Bloomberg αναφέρει πως η ευδιάκριτη συμμετοχή των ΗΠΑ στις προηγούμενες κρίσεις, οδήγησε σε σπασμωδικές κινήσεις. Το 2011 οι Ευρωπαίοι δεν άκουσαν τον τότε ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ που τους ζητούσε να επιλύσουν το θέμα των χρεών. Μάλιστα, πολλοί είχαν επικρίνει την ανάμειξή του σε ευρωπαϊκά θέματα.
Κατά τον Ρόμπερτ Καν, πρώην αξιωματούχο του ΔΝΤ και του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, “η μόχλευση της κυβέρνησης Ομπάμα στην ελληνική κρίση είναι περιορισμένη και η πειστικότητα των Αμερικανών προς τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει μειωθεί. Αυτό αποτρέπει τον Ομπάμα να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο. Γιατί να κάνει μια δημόσια δήλωση και να αποτύχει; Οι Ευρωπαίοι έχουν σκληρύνει τη στάση τους και η Ελλάδα αρχίζει να απογοητεύει όσο περνάει ο καιρός”. Μα, και για τις ΗΠΑ τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά σε σχέση με πριν από τέσσερα χρόνια. Η οικονομία της πηγαίνει καλύτερα, επομένως υπάρχουν λιγότερα επείγοντα ζητήματα που πρέπει να λύσει. Ο κίνδυνος από την Ελλάδα δεν είναι, πλέον, τόσο ισχυρός – ούτε, βέβαια, και για την Ευρώπη. Κατά τον Καν, το άγχος είναι ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την αυτοπεποίθηση των Ευρωπαίων έναντι του ελληνικού ζητήματος. Και αυτή η ανησυχία έχει αρχίσει να εμφανίζεται. Ο Λιου, όλο αυτό, το ονομάζει μικροπολιτική και σημειώνει πως είναι τόσο επικίνδυνη που μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Γι' αυτό κάλεσε και τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Ο δηλώσεις του, αναφέρει ο Τρούμαν, αλλά κυρίως τα δύο τηλεφωνήματα προς τον Αλέξη Τσίπρα δείχνουν με έναν λεπτό τρόπο την ανησυχία του Ομπάμα.
“Η Ελλάδα ανησυχεί για τον τουρισμό φέτος” αναφέρει από την πλευρά της η DW. H Eλλάδα πόνταρε σε αριθμό – ρεκόρ φέτος για τους τουρίστες αλλά οι αναταράξεις γύρω από την κρίση χρέους δημιουργούν προβλήματα σε αυτόν τον στόχο. Η αβεβαιότητα έχει αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό. Τόσο το θέμα του ΦΠΑ όσο και το γεγονός ότι δεν γνωρίζει ακόμα κανείς το πότε θα επιτευχθεί η συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον τουριστικό τομέα, όπως παραδέχεται ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο.
Για Κάμερον:“Οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γερμανίας έτοιμοι για συνομιλίες σχετικά με την Ε.Ε” αναφέρει το BBC. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει την Γερμανίδα καγκελάριο να τον στηρίξει στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνησή του.
Την ίδια ώρα, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Zίγκμαρ Γκάμπριελ πως “η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει δύο ταχυτήτων με την Γερμανία και την Γαλλία να ηγούνται”. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε σήμερα ότι η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί σε διαφορετικές ταχύτητες στο μέλλον, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να ηγούνται και άλλες χώρες να ακολουθήσουν μετά. “Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος για διαφορετικές ταχύτητες στη συνεργασία”, έγραψε ο Γκάμπριελ σε άρθρο του που εμφανίζεται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Bild. “Μερικοί - ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία - χρειάζεται να δείξουν το δρόμο, για παράδειγμα στην ενεργειακή πολιτική ή στη συνεργασία στην οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική. Οι άλλοι μπορούν ν' ακολουθήσουν όταν είναι έτοιμοι”, γράφει. “Δεν χρειάζεται να κάνουν όλοι όλα. Αλλά χρειαζόμαστε βαθύτερη συνεργασία κάτω από τη στέγη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ δημοσιεύονται την ίδια μέρα που θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ στο Βερολίνο στην προσπάθεια του πρώτου να βρει υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, die welt, ΔΝΤ, αθηνα, ελλαδα, ιουνίου, guardian, συριζα, λύση, χρεος, εκλογες, σόιμπλε, focus, κυπρος, ΕΚΤ, wsj, νέα, bloomberg, ηπα, τσιπρας, συμμετοχή, ΦΠΑ, σετε, bbc, γαλλια, bild, μερκελ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, γερμανος, τραπεζες, σταση εργασιας, τελη κυκλοφοριας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, καιρος, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, λιστα λαγκαρντ, ομπαμα, εκλογες ηπα, κυπρος εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χωρες, το θεμα, βερολινο, βημα, γερμανια, γνωμη, εξοδος, ηπα, ηττα, θαρρος, θεμα, ιρλανδια, ισπανια, κυπρου, οικονομια, ομολογα, πιεση, προγραμμα, ωρα, bbc, bild, bloomberg, guardian, wsj, αγχος, αδυναμια, αρθρο, αλεξανδρα, ατυχημα, αυτοπεποιθηση, εβδομαδες, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δηλωση, δηλωσεις, δειχνει, δρεσδη, δικτυο, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ερχεται, ερχονται, ευρωπη, εφημεριδα, εχθρος, ιδια, κυβερνηση, λύση, λογο, μηνες, μοχλευση, ουσια, πορτογαλια, προβληματα, ρεκορ, ρολο, σετε, συμμετοχή, σόιμπλε, σχολια, ισχυρος, αγορες, die welt, focus, ηγετες, ιδιαιτερα, ιουνίου, θεματα, θετικα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΝΕΟ Χαράτσι - φωτιά από την εφορία για χιλιάδες φορολογούμενους!
- Βαρύ πένθος για τη Βίκυ Σταυροπούλου
- Ήθελε να αυτοκτονήσει και τον έσωσε το... τζόκερ
- «Ξαφνικά σε συναγερμό οι ΗΠΑ για την Ελλάδα»
- Διπλό «χαστούκι» με τις φορολογικές δηλώσεις
- Οι προσφορές των super market που... φροντίζουν την τσέπη σας
- Λιάγκας: Αν είναι να πεθάνει η Φαίη ή εγώ, θα πω να πεθάνει η Φαίη
- Απίστευτο: Από πείσμα αδυνάτισε για τον γάμο της (ΦΩΤΟ)
- «Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας»
- Rockwave Festival 2015: Οι Black Keys στην Ελλάδα. Οι ώρες εμφανίσεων της 1ης ημέρας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Αποκατάσταση χαμένης μνήμης
- Ο Τύπος της Παρασκευής
- Ιράκ: Δέκα νεκροί από βόμβες σε δύο 5άστερα ξενοδοχεία
- Διεκδικεί την επανεκλογή του
- Μείωση προκαταλήψεων μέσω υπνοθεραπείας
- Ιταλία: Διάσωση 700ων προσφύγων
- Γερμανία: Η κρίση στην Ελλάδα διχάζει τους Χριστιανοδημοκράτες
- «Άπνοια»
- Mιλάμε ακόμη για βοήθεια
- Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ έχασαν την τελευταία πόλη του κυβερνείου

- Τελευταία Νέα Athina984
- Ο Τύπος στον κόσμο
- Εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σε εισόδους οικοδομών
- Γερμανία: Η κρίση στην Ελλάδα διχάζει τους Χριστιανοδημοκράτες
- Μείωση προκαταλήψεων μέσω υπνοθεραπείας
- «Άπνοια»
- Συνάντηση Μέρκελ-Κάμερον
- Αποκατάσταση χαμένης μνήμης
- Ιταλία: Διάσωση 700ων προσφύγων
- Ο Τύπος της Παρασκευής
- Mιλάμε ακόμη για βοήθεια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Με διαγραφή απειλεί η ΕΠΟ την ΕΠΣ Θεσσαλίας
- Γκας Μπιλιράκης: Βασικό ζήτημα η παράνομη τουρκική κατοχή
- Η ρομαντική αφιέρωση του Θοδωρή Μαραντίνη στη Σίσσυ Χρηστίδου για τη γιορτή της
- Διαμαντόπουλος: Εμετικός ο Πανούσης στο άρθρο του
- Εμπρηστικές επιθέσεις σε οικοδομές στη Θεσσαλονίκη
- Η «Πέτρα», ο ιδιόρρυθμος και οι άγνωστες ιστορίες
- Τα δέκα πρώτα μεγάλα ραντεβού
- Το καλοκαίρι ανοίγει με ροκ ντουέτο
- «Νίκη» Χωμενίδη στα «Public»