Ο Τύπος στον κόσμο
11:24 2/10/2015
- Πηγή: Athina984
Η Συριακή κρίση που επισκιάζει τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας και Ρωσίας με πρωταρχικό σκοπό την πολιτική λύση στο θέμα της ουκρανικής κρίσης είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου. Αρκετές οι αναφορές στο νέο μακελειό στο Όρεγκον των ΗΠΑ.
Για Συρία: "Συριακή κρίση: Συνάντηση Πούτιν - Ολάντ εν μέσω εντάσεων για το θέμα των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων"
αναφέρει το BBC. O Γάλλος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία διεξάγει αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία αδιακρίτως. Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι η Ρωσία διεξάγει συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Συριακής αντιπολίτευσης. Αλλά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο στόχος είναι ο ίδιος με εκείνον της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ. Η Γαλλία πάντως διαμηνύει ότι είναι κρίσιμο το εάν η Ρωσία λέει την αλήθεια. Και ο Γαλλικός στρατός στοχεύει το Ισλαμικό Κράτος με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι στόχος της είναι επίσης το Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές δυνάμεις ωστόσο η συριακή αντιπολίτευση επιμένει ότι έχει δεχθεί πλήγματα από τους ρώσους.
"Όχι σε στρατιωτική λύση στη Συρία λέει ο Στάινμαγερ" αναφέρει η DW. Από το βήμα της Γ.Σ του ΟΗΕ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στη δικτατορία του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να λάβει τέλος εάν όλες οι χώρες συνεργάζονταν. "Αντι να λαμβάνονται μονομερείς αποφάσεις για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία, με πιο πρόσφατη αυτή της Ρωσίας, χρειαζόμαστε πολιτικές πρωτοβουλίες για μια μεταβατική περίοδο" δήλωσε ο Στάινμαγερ προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως καλοί γείτονες.
Όσον αφορά τη ρωσική παρέμβαση στη Συρία ο Guardian σε ανάλυσή του σήμερα σημειώνει ότι πρόκειται για μια κίνηση υποκινούμενη από διάφορα κίνητρα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "μια πραγματική ειρήνη στη Συρία είναι ο απώτερος στόχος όλων. Τα κίνητρα όμως του κ. Πούτιν είναι πολλαπλά. Θέλει να αποσπάσει τη προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την εκκρεμή περιπέτεια της Ουκρανίας. Αναζητά επίσης ένα τρόπο να επανέλθει στη διεθνή σκηνή, ενώ θέλει τη Ρωσία να έχει ηγετικό ρόλο ιδιαίτερα σε υποθέσεις όπου οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει. Βασικός στόχος είναι να συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών και φυσικά ανησυχεί για την περίπτωση επιστροφής στη Ρωσία τζιχαντιστών που έχουν γίνει μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Όμως η παρέμβασή του μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ από τη στιγμή που ταυτίζεται τόσο πολύ με το καθεστώς Άσαντ. Ενδεχομένως σύντομα η Μόσχα να χρειάζεται να βρει μια στρατηγική εξόδου. Αυτό πάντως που χρειάζεται να κάνει η διεθνή κοινότητα είναι να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία των πολιτών στη Συρία και να ελέγξει τις προθέσεις της Ρωσίας αλλά και του Ιράν προς αυτόν το σκοπό.
Στην τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Παρίσι μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας με στόχο την άμεση εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και την ειρήνευση στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες αναφέρεται και η DW. Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ θα πιέσουν, όπως όλα δείχνουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πέτρο Ποροσένκο για να υπάρξει επιτέλους απτή πρόοδος στο ουκρανικό ζήτημα. Στο τραπέζι του λεγόμενου "Κουαρτέτου της Νορμανδίας" σε επίπεδο πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, αλλά και υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να βρεθεί και το "Σχέδιο Μορέλ". Η συμβιβαστική πρόταση του Γάλλου διπλωμάτη και συντονιστή της τριμερούς ομάδας επαφής Ουκρανίας-Ρωσίας-ΟΑΣΕ Πιέρ Μορέλ προβλέπει την ψήφιση ενός ειδικού νόμου από την ουκρανική βουλή, με τον οποίο θα ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την διεξαγωγή εκλογών στο Ντονμπάς, οι οποίες διχάζουν Κίεβο και φιλορώσουν αυτονομιστές. Έτσι από τη μια πλευρά οι τοπικές εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με το ουκρανικό δίκαιο και από την άλλη οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τους κανόνες της εκλογικής διαδικασίας. Ο Γάλλος διπλωμάτης Πιέρ Μορέλ πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου και θα ανοίξουν τον δρόμο για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μίνσκ.
Σύμφωνα με τους FT "Οι διπλωματικοί ελιγμοί για τη Συρία επισκιάζουν τη συμφωνία για την Ουκρανία". Η κρίση της Δύσης με τη Ρωσία θα επιστρέψει στο τραπέζι με βασικό θέμα την Ουκρανία καθώς Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την ώρα που έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στα ανατολικά με τη Μόσχα να εμπλέκεται στρατιωτικά στη Συρία. Το Παρίσι θα φιλοξενήσει αυτή τη κρίσιμη Σύνοδο μεταξύ της Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας - το Κουαρτέτο της Νορμανδίας- έχει στόχο να βρεθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Το Παρίσι και το Βερολίνο επιμένουν ότι οι εξελίξεις στη Συρία δεν θα έχουν επιπτώσεις στο θέμα της Ουκρανίας και στην αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έως τον επόμενο χρόνο, όταν δηλαδή θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ. Όλες οι πλευρές εμφανίζονται αισιόδοξες για πιθανή πρόοδο σήμερα, αλλά σίγουρα το θέμα της Συρίας θα προκαλέσει εντάσεις. "Γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε τον Πούτιν στην Ουκρανία που βοηθάει τον τύραννο Άσαντ στη Συρία"; αναρωτήθηκε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. Η Συρία έχει επηρεάσει το πολιτικό θέμα της Ουκρανίας. Αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε δύσκολη θέση αντιμετωπίζοντας μια εγχώρια πρόκληση, που ίσως την αναγκάσει να αγνοήσει τα προβλήματα στην Ουκρανία αναζητώντας τη βοήθεια του Πούτιν στη Συρία.
Για προσφυγική κρίση: Την ανάγκη θέσπισης μίας κοινής ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους πρόσφυγες τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη Die Welt. "Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική - και γρήγορα", ανέφερε ο Σόιμπλε. Όπως είπε, η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει "να είναι θέμα μηνών και όχι χρόνων, αλλά πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή". Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της Ε.Ε.. Ενώ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής. Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου και πιστεύει πως και η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδο. Εξέφρασε μάλιστα και αισιοδοξία ότι και η Ιταλία και πιθανά και η Ελλάδα να μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν το ίδιο. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι θα ήταν αναγκαίο να υπάρξουν συνομιλίες και με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης. "Δεν θα πρέπει να στριμώχνουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία. Η Ουγγαρία έχει να υποστεί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος Σένγκεν", είπε. Η Ευρώπη χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ελέγχει την πρόσβαση, αλλά δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες, κατέληξε.
Για ΗΠΑ: "Μακελειό σε κολέγιο του Όρεγκον: Τους ρωτούσε είστε Χριστιανοί; Και μετά τους πυροβολούσε εν ψυχρώ!" είναι ο τίτλος του Guardian. "Δέκα νεκροί στο μακελειό στο κολέγιο του Όρεγκον, σύμφωνα με τον σερίφη" αναφέρουν οι NYTImes. Ο δράστης σύμφωνα με τους NYTimes είναι ο 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ, τα κίνητρα του οποίου ειναι ακόμη υπό διερεύνηση. Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται μέχρι στιγμής στους δέκα, σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον ένοπλο -ο οποίος όπως όλα δείχνουν έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Ο δράστης είχε τρία όπλα και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές που επικαλείται μεταξύ άλλων των CNN φορούσε και αλεξίσφαιρο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε οργισμένος στην πρώτη του δήλωση μετά το μακελειό, μιλώντας χαρακτηριστικά για "πολιτική επιλογή" να επιτρέπονται τέτοια περιστατικά με την αδυναμία νομοθέτησης σκληρότερων μέτρων για την οπλοκατοχή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, το NRA, για την υπονόμευση των προσπαθειών θέσπισης αυστηρότερης νομοθεσίας. "Είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι απέναντι στους οικείους των θυμάτων εξαιτίας της αδράνειάς μας" είπε ο Ομπάμα.
"Οι Αμερικανοί επιτρέπουν την παράνοια της βίας μέσω όπλων" αναφέρει στη dw o Τζόναθαν Μέτζλ ειδικός στη βία της οπλοκατοχής και μάλιστα σημειώνει ότι τα περιστατικά ένοπλης βίας σε σχολεία στις ΗΠΑ αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Τα ποσοστά ένοπλων επιθέσεων σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ είναι περίπου 1% ανά 100,000 ανθρώπους. Γενικά μιλώντας είναι 6-7% ανά 100,000 ανθρώπους. Σχεδόν 32,000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τέτοια περιστατικά βίας. Σύμφωνα με τον κ Μέτζλ τα λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής είναι πανίσχυρα στις ΗΠΑ. Στις πολιτείες πάντως που έχουν εφαρμόσει λογικούς νόμους κατά της οπλοχρησίας, τα περιστατικά είναι σαφώς λιγότερα και αυτή θα πρέπει να είναι μια εθνική λύση.
Για Ελλάδα: Η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευθεί, δήλωσε στο Bloomberg o πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, στη συνεδρίαση του Euro Working Group θα συμφωνηθεί πιθανότατα η πρώτη ομάδα των προαπαιτούμενων μέτρων που θα συνδεθούν με την εκταμίευση μίας υποδόσης 2 δις. ευρώ.
"Ρέγκλινγκ: Μην ελπίζετε σε μεγάλη μείωση χρέους" αναφέρουν οι FT. Ο επικεφαλής του Ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, ύψους 500 δισ. ευρώ, υποβαθμίζει τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα λάβει μεγάλη διαγραφή χρέους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη για να συνεφέρει την οικονομία της χώρας και είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από τους ευρωπαίους πιστωτές. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του ESM δηλώνει πως η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από γενναιόδωρους όρους δανειοδότησης που είναι οι πλέον ευνοϊκοί "στην παγκόσμια ιστορία". Σε συνέχεια της επανεκλογής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προσθέτει, οι πλευρές εμφανίζονται να έχουν μειώσει τις διαφορές τους καθώς ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την πιθανή απομείωση χρέους αργότερα φέτος. "Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μεγάλη σύγκλιση", δηλώνει. "Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους, και για καλούς λόγους. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ‘πουλήσει' ότι έχει συμβεί ήδη -και αυτό ίσως να έγινε- πολύ θετικά στους ψηφοφόρους της, τον ελληνικό λαό, γιατί τα οφέλη είναι εδώ σε κάθε περίπτωση". Ως μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου, οι ευρωπαίοι πιστωτές συμφώνησαν να ξανανοίξουν τις συζητήσεις για το χρέος ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Ο κ. Ρέγκλινγκ (του οποίου ο ESM θα κατέχει πάνω από το 60% του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ) μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Παρότι όμως ο κος Ρέγκλινκ συμφωνεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου θα οδηγήσει σε κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους, έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ανάγκη για μεγάλης κλίμακας απομειώσεις, μια άποψη που έδωσε την "κάλυψη" στο Βερολίνο και άλλες βόρειες χώρες που έχουν αντισταθεί σε τέτοιες αναδιαρθρώσεις.Το επιχείρημα του κ. Ρέγκλινγκ είναι ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μετρηθεί με το πόσα η Αθήνα θα πρέπει να πληρώνει τώρα σε ετήσια βάση αντί για το συνολικό μέγεθος του χρέους. Επιμένει ότι οι ιδιώτες επενδυτές, που εν τέλει θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους επίσημους δανειστές, ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτές τις ροές πληρωμών αντί για το συνολικό ύψος του χρέους, το οποίο παραμένει το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη και συνεχίζει να αυξάνει. Τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - βασικός υπέρμαχος της ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα - όσο και η Αθήνα έχουν αποδεχθεί ότι δεν θα γίνουν "κουρέματα" ή διαγραφή της αξίας των υφιστάμενων δανείων διάσωσης της χώρας. Αλλά το ΔΝΤ ειδικότερα, έχει πιέσει για επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά δέκα και πλέον χρόνια με "περιόδους χάριτος", όπου η Αθήνα δεν θα πληρώνει καν τους τόκους. Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα χρειάζεται "μια ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από ότι έχει εξεταστεί ως τώρα - και από ότι έχει προταθεί από τον ESM". Το αίτημα προκάλεσε ερωτήματα για το αν το ΔΝΤ θα δεσμευτεί τελικά σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, κάτι που το Βερολίνο θεωρεί πολύ σημαντικό να κερδίσει την έγκριση της Bundestag για τα πακέτα διάσωσης.
Στο μεταξύ, για έλλειψη προόδου στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα φέρεται να κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel. Το ΔΝΤ εμφανίζεται δυσαρεστημένο από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει μεν από τα μέσα Ιουλίου ψηφίσει μια σειρά από νόμους ώστε να εκταμιευθεί η οικονομική βοήθεια, ωστόσο έχει εφαρμόσει μόνο ένα μέρος τους. Το Spiegel επικαλείται εσωτερική ανάλυσή του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι τα δύο τρίτα των μεταρρυθμίσεων δεν έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται. "Υπάρχει σημαντική ανάγκη αναπλήρωσης ελλείψεων. Η αιτία για την καθυστέρηση ήταν οι νέες εκλογές. Οι παραλείψεις των Ελλήνων κάνουν άνω - κάτω το συνολικό χρονοδιάγραμμα του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας μπορεί τώρα να ολοκληρωθεί μόλις τον Δεκέμβριο", επισημαίνει το Spiegel, προσθέτει όμως ότι ως τότε θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί ενώπιον νέας χρηματοδοτικής ανάγκης, αν της τελειώσουν τα χρήματα. "Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την πρώτη δόση του πακέτου βοήθειας των 26 δισεκατομμυρίων κανονικά δεν θα έπρεπε να εκταμιευθούν, λόγω έλλειψης προόδου στις μεταρρυθμίσεις, λέγεται στο ΔΝΤ. Οι συζητήσεις για πιθανές ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα αναβάλλονται, λόγω της μεταρρυθμιστικής καθυστέρησης, προς το τέλος του χρόνου", καταλήγει το δημοσίευμα.
Για Ισπανία - Πορτογαλία - εκλογές: "Ο Ραχόι ανακοίνωσε εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου" αναφέρει η El Pais. Το τοπίο πριν τις εκλογές είναι θολό, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κεντροδεξιό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) να χάνει, τουλάχιστον, την αυτοδυναμία του. Κεντρικό ζήτημα φυσικά, που στην παρούσα φάση θεωρείται αστάθμητος παράγοντας, είναι η απήχηση που θα έχουν τα δύο νέα κόμματα στην ισπανική πολιτική, το Podemos και το Ciudadanos.
Μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό κανάλι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η ημερομηνία θα είναι η 20 Δεκεμβρίου, όπως περίμεναν οι περισσότεροι. Η Μαδρίτη κατέληξε σε αυτή την ημερομηνία, εξήγησε, με το σκεπτικό ότι εάν οι κάλπες στήνονταν την προηγούμενη Κυριακή, οι διαδικασίες για τη νέα κυβέρνηση θα συνέπεφταν με τις γιορτές των Χριστουγέννων.
"Η αποχή ο νικητής των εκλογών στην Πορτογαλία" αναφέρει το Bloomberg. Στις κάλπες οδηγούνται οι Πορτογάλοι σε μια από τις εκλογικές αναμετρήσεις με την μεγαλύτερη προβλεπόμενη αποχή, από το 1974 όταν δηλαδή στη χώρα αποκαταστάθηκε η δημοκρατία. Ακαδημαϊκοί και αναλυτές μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg ανέφεραν ότι η αποχή εξηγείται από το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν πολλές επιλογές ή αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη μεταναστεύσει αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, αλλού. Πάνω από 40% των 9,6 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θα επιλέξουν την αποχή σύμφωνα με τον Αντόνιο Κόστα Πίντο, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Ο αριθμός εκείνων που τελικά θα επιλέξουν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ίσως ξεπεράσει το 41,9% που σημειώθηκε το 2011, όταν δηλαδή η Πορτογαλία μπήκε στο Μνημόνιο. Η απάθεια τόσων ψηφοφόρων θα οδηγήσει όπως εκτιμάται σε ήττα για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που αναζητούν μέσω της Πορτογαλίας μια δικαίωση των πολιτικών λιτότητας, που τόσο έχουν δαιμονοποιηθεί σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα, αναφέρει ο Κόστα Πίντο. Ο καθηγητής μιλώντας στο Bloomberg διαπιστώνει ότι "σε κάποιες χώρες, οι πολίτες επέλεξαν την ψήφο διαμαρτυρίας, στην Πορτογαλία ωστόσο αρκετοί ψηφοφόροι απλά επιλέγουν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα επειδή είναι δυσαρεστημένοι ή επειδή δεν πιστεύουν ότι με τη συμμετοχή τους θα αλλάξουν τα πράγματα". Να σημειωθεί ότι τα πορτογαλικά ομόλογα είχαν ανοδική πορεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών με τα δεκαετή να σημειώνουν μείωση κατά 20 μονάδες βάσεις, αυτόν το μήνα. Η συμμετοχή στις εκλογές πέφτει διαρκώς από το 1974 όταν μέσω της Επανάστασης των Γαρίφαλων η χώρα απέκτησε δημοκρατικό πολίτευμα. Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές η συμμετοχή έφθασε το 91.5% ενώ το 2011 μόνο το 51,8%, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία της Πορτογαλίας. Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα τρεις από τις πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες, η Sporting Λισαβόνας, Μπενφίκα και Πόρτο αγωνίζονται κανονικά στο πρωτάθλημα, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει αρκετούς από τους φιλάθλους από το να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Από το 2011 όταν η χώρα μπήκε σε Μνημόνιο, σχεδόν 121,000 άνθρωποι φεύγουν κάθε χρόνο λόγω της ανεργίας που προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος ύψους 78 δισ ευρώ. Την προηγούμενη φορά που η Πορτογαλία έζησε μια τόσο μαζική έξοδο μεταναστών ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 60 όταν ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ και οι διάδοχοί του έστειλαν στρατεύματα για να διατηρηθεί η κυριαρχία της Πορτογαλίας στις αφρικανικές αποικίες, κάτι που σηματοδότησε και την αρχή του τέλους της δικτατορίας. Αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που εξηγεί την μεγάλη αποχή των Πορτογάλων εξηγεί από την πλευρά του στο Bloomberg o Πέδρο Αντάο ε Σίλβα, πολιτικός αναλυτής. Παρά το γεγονός ότι οι μετανάστες έχουν δικαίωμα ψήφου, αρκετοί επιλέγουν να μην μετάσχουν. Το 2011, 81,3% των Πορτογάλων που ζουν στο εξωτερικό δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. "Τουλάχιστον 500 χιλιάδες που μετανάστευσαν από το 2001" προσέθεσε ο Αντάο ε Σίλβα τονίζοντας ότι το ποσοστό αυτό θα αυξήσει την αποχή στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοί οι 500 χιλιάδες Πορτογάλοι δεν επιλέγουν μόνο τη Βραζιλία ως προορισμό με σκοπό την ανεύρεση μιας καλύτερης τύχης, αλλά και χώρες της Αφρικής, πρώην αποικίες της Πορτογαλίας, όπως η Αγκόλα. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ σε χώρες όπου έχουν εφαρμοστεί μέτρα λιτότητας έχουν αναδειχθεί και ενισχυθεί ριζοσπαστικά κόμματα όπως οι Podemos στην Ισπανία, ή στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας όπου ακόμα ο δικομματισμός καλά κρατεί... από το 1981. Πριν από μια σχεδόν εβδομάδα ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσους Κοέλιου ο ηγέτης ενός κεντροδεξιού συνασπισμού προηγείται των Σοσιαλιστών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που έρχονται δεύτεροι με το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας που απορρίπτει το ευρώ να έρχεται τρίτο με 10% των προτιμήσεων. Το εάν τελικά χάσει ο Πορτογάλος κεντροδεξιός πρωθυπουργός από τους Σοσιαλιστές δεν θα προκαλέσει επίσης καμία αναταραχή στις αγορές και στους επενδυτές, καταλήγει το Bloomberg καθώς και τα δύο κόμματα έχουν δεσμευθεί να τηρήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Για Συρία: "Συριακή κρίση: Συνάντηση Πούτιν - Ολάντ εν μέσω εντάσεων για το θέμα των ρωσικών αεροπορικών επιχειρήσεων"
"Όχι σε στρατιωτική λύση στη Συρία λέει ο Στάινμαγερ" αναφέρει η DW. Από το βήμα της Γ.Σ του ΟΗΕ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στη δικτατορία του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να λάβει τέλος εάν όλες οι χώρες συνεργάζονταν. "Αντι να λαμβάνονται μονομερείς αποφάσεις για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία, με πιο πρόσφατη αυτή της Ρωσίας, χρειαζόμαστε πολιτικές πρωτοβουλίες για μια μεταβατική περίοδο" δήλωσε ο Στάινμαγερ προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως καλοί γείτονες.
Όσον αφορά τη ρωσική παρέμβαση στη Συρία ο Guardian σε ανάλυσή του σήμερα σημειώνει ότι πρόκειται για μια κίνηση υποκινούμενη από διάφορα κίνητρα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "μια πραγματική ειρήνη στη Συρία είναι ο απώτερος στόχος όλων. Τα κίνητρα όμως του κ. Πούτιν είναι πολλαπλά. Θέλει να αποσπάσει τη προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την εκκρεμή περιπέτεια της Ουκρανίας. Αναζητά επίσης ένα τρόπο να επανέλθει στη διεθνή σκηνή, ενώ θέλει τη Ρωσία να έχει ηγετικό ρόλο ιδιαίτερα σε υποθέσεις όπου οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει. Βασικός στόχος είναι να συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών και φυσικά ανησυχεί για την περίπτωση επιστροφής στη Ρωσία τζιχαντιστών που έχουν γίνει μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Όμως η παρέμβασή του μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ από τη στιγμή που ταυτίζεται τόσο πολύ με το καθεστώς Άσαντ. Ενδεχομένως σύντομα η Μόσχα να χρειάζεται να βρει μια στρατηγική εξόδου. Αυτό πάντως που χρειάζεται να κάνει η διεθνή κοινότητα είναι να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία των πολιτών στη Συρία και να ελέγξει τις προθέσεις της Ρωσίας αλλά και του Ιράν προς αυτόν το σκοπό.
Στην τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Παρίσι μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας με στόχο την άμεση εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και την ειρήνευση στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες αναφέρεται και η DW. Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ θα πιέσουν, όπως όλα δείχνουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πέτρο Ποροσένκο για να υπάρξει επιτέλους απτή πρόοδος στο ουκρανικό ζήτημα. Στο τραπέζι του λεγόμενου "Κουαρτέτου της Νορμανδίας" σε επίπεδο πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, αλλά και υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να βρεθεί και το "Σχέδιο Μορέλ". Η συμβιβαστική πρόταση του Γάλλου διπλωμάτη και συντονιστή της τριμερούς ομάδας επαφής Ουκρανίας-Ρωσίας-ΟΑΣΕ Πιέρ Μορέλ προβλέπει την ψήφιση ενός ειδικού νόμου από την ουκρανική βουλή, με τον οποίο θα ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την διεξαγωγή εκλογών στο Ντονμπάς, οι οποίες διχάζουν Κίεβο και φιλορώσουν αυτονομιστές. Έτσι από τη μια πλευρά οι τοπικές εκλογές θα γίνουν σύμφωνα με το ουκρανικό δίκαιο και από την άλλη οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν τους κανόνες της εκλογικής διαδικασίας. Ο Γάλλος διπλωμάτης Πιέρ Μορέλ πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Κιέβου και αυτονομιστών και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου και θα ανοίξουν τον δρόμο για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μίνσκ.
Σύμφωνα με τους FT "Οι διπλωματικοί ελιγμοί για τη Συρία επισκιάζουν τη συμφωνία για την Ουκρανία". Η κρίση της Δύσης με τη Ρωσία θα επιστρέψει στο τραπέζι με βασικό θέμα την Ουκρανία καθώς Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την ώρα που έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στα ανατολικά με τη Μόσχα να εμπλέκεται στρατιωτικά στη Συρία. Το Παρίσι θα φιλοξενήσει αυτή τη κρίσιμη Σύνοδο μεταξύ της Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας - το Κουαρτέτο της Νορμανδίας- έχει στόχο να βρεθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Το Παρίσι και το Βερολίνο επιμένουν ότι οι εξελίξεις στη Συρία δεν θα έχουν επιπτώσεις στο θέμα της Ουκρανίας και στην αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έως τον επόμενο χρόνο, όταν δηλαδή θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ. Όλες οι πλευρές εμφανίζονται αισιόδοξες για πιθανή πρόοδο σήμερα, αλλά σίγουρα το θέμα της Συρίας θα προκαλέσει εντάσεις. "Γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε τον Πούτιν στην Ουκρανία που βοηθάει τον τύραννο Άσαντ στη Συρία"; αναρωτήθηκε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. Η Συρία έχει επηρεάσει το πολιτικό θέμα της Ουκρανίας. Αντιμέτωπη με την προσφυγική κρίση η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε δύσκολη θέση αντιμετωπίζοντας μια εγχώρια πρόκληση, που ίσως την αναγκάσει να αγνοήσει τα προβλήματα στην Ουκρανία αναζητώντας τη βοήθεια του Πούτιν στη Συρία.
Για προσφυγική κρίση: Την ανάγκη θέσπισης μίας κοινής ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους πρόσφυγες τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη Die Welt. "Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική - και γρήγορα", ανέφερε ο Σόιμπλε. Όπως είπε, η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει "να είναι θέμα μηνών και όχι χρόνων, αλλά πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή". Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της Ε.Ε.. Ενώ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής. Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου και πιστεύει πως και η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδο. Εξέφρασε μάλιστα και αισιοδοξία ότι και η Ιταλία και πιθανά και η Ελλάδα να μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν το ίδιο. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι θα ήταν αναγκαίο να υπάρξουν συνομιλίες και με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης. "Δεν θα πρέπει να στριμώχνουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία. Η Ουγγαρία έχει να υποστεί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος Σένγκεν", είπε. Η Ευρώπη χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ελέγχει την πρόσβαση, αλλά δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες, κατέληξε.
Για ΗΠΑ: "Μακελειό σε κολέγιο του Όρεγκον: Τους ρωτούσε είστε Χριστιανοί; Και μετά τους πυροβολούσε εν ψυχρώ!" είναι ο τίτλος του Guardian. "Δέκα νεκροί στο μακελειό στο κολέγιο του Όρεγκον, σύμφωνα με τον σερίφη" αναφέρουν οι NYTImes. Ο δράστης σύμφωνα με τους NYTimes είναι ο 26χρονος Κρις Χάρπερ Μέρσερ, τα κίνητρα του οποίου ειναι ακόμη υπό διερεύνηση. Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται μέχρι στιγμής στους δέκα, σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον ένοπλο -ο οποίος όπως όλα δείχνουν έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Ο δράστης είχε τρία όπλα και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές που επικαλείται μεταξύ άλλων των CNN φορούσε και αλεξίσφαιρο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε οργισμένος στην πρώτη του δήλωση μετά το μακελειό, μιλώντας χαρακτηριστικά για "πολιτική επιλογή" να επιτρέπονται τέτοια περιστατικά με την αδυναμία νομοθέτησης σκληρότερων μέτρων για την οπλοκατοχή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, το NRA, για την υπονόμευση των προσπαθειών θέσπισης αυστηρότερης νομοθεσίας. "Είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι απέναντι στους οικείους των θυμάτων εξαιτίας της αδράνειάς μας" είπε ο Ομπάμα.
"Οι Αμερικανοί επιτρέπουν την παράνοια της βίας μέσω όπλων" αναφέρει στη dw o Τζόναθαν Μέτζλ ειδικός στη βία της οπλοκατοχής και μάλιστα σημειώνει ότι τα περιστατικά ένοπλης βίας σε σχολεία στις ΗΠΑ αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Τα ποσοστά ένοπλων επιθέσεων σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ είναι περίπου 1% ανά 100,000 ανθρώπους. Γενικά μιλώντας είναι 6-7% ανά 100,000 ανθρώπους. Σχεδόν 32,000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τέτοια περιστατικά βίας. Σύμφωνα με τον κ Μέτζλ τα λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής είναι πανίσχυρα στις ΗΠΑ. Στις πολιτείες πάντως που έχουν εφαρμόσει λογικούς νόμους κατά της οπλοχρησίας, τα περιστατικά είναι σαφώς λιγότερα και αυτή θα πρέπει να είναι μια εθνική λύση.
Για Ελλάδα: Η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευθεί, δήλωσε στο Bloomberg o πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, στη συνεδρίαση του Euro Working Group θα συμφωνηθεί πιθανότατα η πρώτη ομάδα των προαπαιτούμενων μέτρων που θα συνδεθούν με την εκταμίευση μίας υποδόσης 2 δις. ευρώ.
"Ρέγκλινγκ: Μην ελπίζετε σε μεγάλη μείωση χρέους" αναφέρουν οι FT. Ο επικεφαλής του Ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, ύψους 500 δισ. ευρώ, υποβαθμίζει τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα λάβει μεγάλη διαγραφή χρέους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητη για να συνεφέρει την οικονομία της χώρας και είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή από τους ευρωπαίους πιστωτές. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του ESM δηλώνει πως η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από γενναιόδωρους όρους δανειοδότησης που είναι οι πλέον ευνοϊκοί "στην παγκόσμια ιστορία". Σε συνέχεια της επανεκλογής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προσθέτει, οι πλευρές εμφανίζονται να έχουν μειώσει τις διαφορές τους καθώς ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την πιθανή απομείωση χρέους αργότερα φέτος. "Νομίζω ότι τώρα υπάρχει μεγάλη σύγκλιση", δηλώνει. "Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα χρέους, και για καλούς λόγους. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ‘πουλήσει' ότι έχει συμβεί ήδη -και αυτό ίσως να έγινε- πολύ θετικά στους ψηφοφόρους της, τον ελληνικό λαό, γιατί τα οφέλη είναι εδώ σε κάθε περίπτωση". Ως μέρος της συμφωνίας του Ιουλίου, οι ευρωπαίοι πιστωτές συμφώνησαν να ξανανοίξουν τις συζητήσεις για το χρέος ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Ο κ. Ρέγκλινγκ (του οποίου ο ESM θα κατέχει πάνω από το 60% του ελληνικού χρέους στο τέλος του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ) μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Παρότι όμως ο κος Ρέγκλινκ συμφωνεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου θα οδηγήσει σε κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους, έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ανάγκη για μεγάλης κλίμακας απομειώσεις, μια άποψη που έδωσε την "κάλυψη" στο Βερολίνο και άλλες βόρειες χώρες που έχουν αντισταθεί σε τέτοιες αναδιαρθρώσεις.Το επιχείρημα του κ. Ρέγκλινγκ είναι ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μετρηθεί με το πόσα η Αθήνα θα πρέπει να πληρώνει τώρα σε ετήσια βάση αντί για το συνολικό μέγεθος του χρέους. Επιμένει ότι οι ιδιώτες επενδυτές, που εν τέλει θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους επίσημους δανειστές, ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτές τις ροές πληρωμών αντί για το συνολικό ύψος του χρέους, το οποίο παραμένει το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη και συνεχίζει να αυξάνει. Τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - βασικός υπέρμαχος της ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα - όσο και η Αθήνα έχουν αποδεχθεί ότι δεν θα γίνουν "κουρέματα" ή διαγραφή της αξίας των υφιστάμενων δανείων διάσωσης της χώρας. Αλλά το ΔΝΤ ειδικότερα, έχει πιέσει για επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά δέκα και πλέον χρόνια με "περιόδους χάριτος", όπου η Αθήνα δεν θα πληρώνει καν τους τόκους. Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα χρειάζεται "μια ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από ότι έχει εξεταστεί ως τώρα - και από ότι έχει προταθεί από τον ESM". Το αίτημα προκάλεσε ερωτήματα για το αν το ΔΝΤ θα δεσμευτεί τελικά σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, κάτι που το Βερολίνο θεωρεί πολύ σημαντικό να κερδίσει την έγκριση της Bundestag για τα πακέτα διάσωσης.
Στο μεταξύ, για έλλειψη προόδου στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα φέρεται να κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με δημοσίευμα του Der Spiegel. Το ΔΝΤ εμφανίζεται δυσαρεστημένο από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει μεν από τα μέσα Ιουλίου ψηφίσει μια σειρά από νόμους ώστε να εκταμιευθεί η οικονομική βοήθεια, ωστόσο έχει εφαρμόσει μόνο ένα μέρος τους. Το Spiegel επικαλείται εσωτερική ανάλυσή του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι τα δύο τρίτα των μεταρρυθμίσεων δεν έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται. "Υπάρχει σημαντική ανάγκη αναπλήρωσης ελλείψεων. Η αιτία για την καθυστέρηση ήταν οι νέες εκλογές. Οι παραλείψεις των Ελλήνων κάνουν άνω - κάτω το συνολικό χρονοδιάγραμμα του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας μπορεί τώρα να ολοκληρωθεί μόλις τον Δεκέμβριο", επισημαίνει το Spiegel, προσθέτει όμως ότι ως τότε θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί ενώπιον νέας χρηματοδοτικής ανάγκης, αν της τελειώσουν τα χρήματα. "Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την πρώτη δόση του πακέτου βοήθειας των 26 δισεκατομμυρίων κανονικά δεν θα έπρεπε να εκταμιευθούν, λόγω έλλειψης προόδου στις μεταρρυθμίσεις, λέγεται στο ΔΝΤ. Οι συζητήσεις για πιθανές ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα αναβάλλονται, λόγω της μεταρρυθμιστικής καθυστέρησης, προς το τέλος του χρόνου", καταλήγει το δημοσίευμα.
Για Ισπανία - Πορτογαλία - εκλογές: "Ο Ραχόι ανακοίνωσε εκλογές στις 20 Δεκεμβρίου" αναφέρει η El Pais. Το τοπίο πριν τις εκλογές είναι θολό, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κεντροδεξιό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) να χάνει, τουλάχιστον, την αυτοδυναμία του. Κεντρικό ζήτημα φυσικά, που στην παρούσα φάση θεωρείται αστάθμητος παράγοντας, είναι η απήχηση που θα έχουν τα δύο νέα κόμματα στην ισπανική πολιτική, το Podemos και το Ciudadanos.
Μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό κανάλι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η ημερομηνία θα είναι η 20 Δεκεμβρίου, όπως περίμεναν οι περισσότεροι. Η Μαδρίτη κατέληξε σε αυτή την ημερομηνία, εξήγησε, με το σκεπτικό ότι εάν οι κάλπες στήνονταν την προηγούμενη Κυριακή, οι διαδικασίες για τη νέα κυβέρνηση θα συνέπεφταν με τις γιορτές των Χριστουγέννων.
"Η αποχή ο νικητής των εκλογών στην Πορτογαλία" αναφέρει το Bloomberg. Στις κάλπες οδηγούνται οι Πορτογάλοι σε μια από τις εκλογικές αναμετρήσεις με την μεγαλύτερη προβλεπόμενη αποχή, από το 1974 όταν δηλαδή στη χώρα αποκαταστάθηκε η δημοκρατία. Ακαδημαϊκοί και αναλυτές μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg ανέφεραν ότι η αποχή εξηγείται από το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι δεν έχουν πολλές επιλογές ή αρκετοί από αυτούς έχουν ήδη μεταναστεύσει αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, αλλού. Πάνω από 40% των 9,6 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θα επιλέξουν την αποχή σύμφωνα με τον Αντόνιο Κόστα Πίντο, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Ο αριθμός εκείνων που τελικά θα επιλέξουν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ίσως ξεπεράσει το 41,9% που σημειώθηκε το 2011, όταν δηλαδή η Πορτογαλία μπήκε στο Μνημόνιο. Η απάθεια τόσων ψηφοφόρων θα οδηγήσει όπως εκτιμάται σε ήττα για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, που αναζητούν μέσω της Πορτογαλίας μια δικαίωση των πολιτικών λιτότητας, που τόσο έχουν δαιμονοποιηθεί σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα, αναφέρει ο Κόστα Πίντο. Ο καθηγητής μιλώντας στο Bloomberg διαπιστώνει ότι "σε κάποιες χώρες, οι πολίτες επέλεξαν την ψήφο διαμαρτυρίας, στην Πορτογαλία ωστόσο αρκετοί ψηφοφόροι απλά επιλέγουν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα επειδή είναι δυσαρεστημένοι ή επειδή δεν πιστεύουν ότι με τη συμμετοχή τους θα αλλάξουν τα πράγματα". Να σημειωθεί ότι τα πορτογαλικά ομόλογα είχαν ανοδική πορεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών με τα δεκαετή να σημειώνουν μείωση κατά 20 μονάδες βάσεις, αυτόν το μήνα. Η συμμετοχή στις εκλογές πέφτει διαρκώς από το 1974 όταν μέσω της Επανάστασης των Γαρίφαλων η χώρα απέκτησε δημοκρατικό πολίτευμα. Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές η συμμετοχή έφθασε το 91.5% ενώ το 2011 μόνο το 51,8%, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική υπηρεσία της Πορτογαλίας. Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα τρεις από τις πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικές ομάδες, η Sporting Λισαβόνας, Μπενφίκα και Πόρτο αγωνίζονται κανονικά στο πρωτάθλημα, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει αρκετούς από τους φιλάθλους από το να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Από το 2011 όταν η χώρα μπήκε σε Μνημόνιο, σχεδόν 121,000 άνθρωποι φεύγουν κάθε χρόνο λόγω της ανεργίας που προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος ύψους 78 δισ ευρώ. Την προηγούμενη φορά που η Πορτογαλία έζησε μια τόσο μαζική έξοδο μεταναστών ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 60 όταν ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ και οι διάδοχοί του έστειλαν στρατεύματα για να διατηρηθεί η κυριαρχία της Πορτογαλίας στις αφρικανικές αποικίες, κάτι που σηματοδότησε και την αρχή του τέλους της δικτατορίας. Αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που εξηγεί την μεγάλη αποχή των Πορτογάλων εξηγεί από την πλευρά του στο Bloomberg o Πέδρο Αντάο ε Σίλβα, πολιτικός αναλυτής. Παρά το γεγονός ότι οι μετανάστες έχουν δικαίωμα ψήφου, αρκετοί επιλέγουν να μην μετάσχουν. Το 2011, 81,3% των Πορτογάλων που ζουν στο εξωτερικό δεν άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. "Τουλάχιστον 500 χιλιάδες που μετανάστευσαν από το 2001" προσέθεσε ο Αντάο ε Σίλβα τονίζοντας ότι το ποσοστό αυτό θα αυξήσει την αποχή στις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοί οι 500 χιλιάδες Πορτογάλοι δεν επιλέγουν μόνο τη Βραζιλία ως προορισμό με σκοπό την ανεύρεση μιας καλύτερης τύχης, αλλά και χώρες της Αφρικής, πρώην αποικίες της Πορτογαλίας, όπως η Αγκόλα. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ σε χώρες όπου έχουν εφαρμοστεί μέτρα λιτότητας έχουν αναδειχθεί και ενισχυθεί ριζοσπαστικά κόμματα όπως οι Podemos στην Ισπανία, ή στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί στην πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας όπου ακόμα ο δικομματισμός καλά κρατεί... από το 1981. Πριν από μια σχεδόν εβδομάδα ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσους Κοέλιου ο ηγέτης ενός κεντροδεξιού συνασπισμού προηγείται των Σοσιαλιστών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που έρχονται δεύτεροι με το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας που απορρίπτει το ευρώ να έρχεται τρίτο με 10% των προτιμήσεων. Το εάν τελικά χάσει ο Πορτογάλος κεντροδεξιός πρωθυπουργός από τους Σοσιαλιστές δεν θα προκαλέσει επίσης καμία αναταραχή στις αγορές και στους επενδυτές, καταλήγει το Bloomberg καθώς και τα δύο κόμματα έχουν δεσμευθεί να τηρήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
τυπος, διεθνές νομισματικό ταμείο, die welt, der spiegel, el pais, γαλλια, λύση, ηπα, bbc, ρωσία, στρατος, οηε, guardian, μερκελ, βουλη, εκλογες, σόιμπλε, ελλαδα, ουγγαρια, nytimes, cnn, σχολεια, bloomberg, euro, working, group, δις, esm, τσιπρας, κουρεμα, χρεος, κος, αθηνα, ΔΝΤ, επιμηκυνση, spiegel, δημοσκοπηση, νέα, εξηγείται, μνημονιο, συμμετοχή, βασεις, συριζα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, δωρο χριστουγεννων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Κορμός Χριστουγέννων, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, βασεις 2011, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ομπαμα, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, κομματα, μακελειο, ημερομήνια, χωρες, ρωσία, το θεμα, αστυνομια, βερολινο, βημα, βραζιλια, γερμανια, γωνια, δημοκρατια, εθνικη, ηγετης, ηπα, ηττα, θεμα, ιραν, ισπανια, ιταλια, οηε, οικονομια, ομολογα, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, στατιστικη υπηρεσια, το βημα, τυχη, υψος, ωρα, bbc, bloomberg, cnn, el pais, guardian, nytimes, αδυναμια, αισιοδοξια, αξιζει, αλεξανδρα, αγκολα, απηχηση, απλα, ασαντ, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, δυνατοτητα, δηλωση, διεθνές νομισματικό ταμείο, δις, δρομος, δικτυο, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελλειψη, εβδομαδα, εξηγείται, επρεπε, ερχεται, ερχονται, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, θολο, κυβερνηση, κινηση, κιεβο, κομμα, κος, λύση, λομπι, λογο, μαδριτη, μειωση, μοσχα, νομοι, ομαδα, παντα, οασε, οικος, οπλοκατοχη, παρισι, πειθαρχια, πορτογαλια, πουτιν, προβληματα, ροες, ρολο, σιγουρα, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, συρια, σόιμπλε, τρια, τιτλος, φυσικα, φορα, χασμα, group, αγορες, der spiegel, die welt, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, euro, esm, ετοιμη, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, νεκροι, ομαδες, πακετο, πηγες, πληροφοριες, σκηνη, spiegel, θεματα, θετικα, working
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Tην συνέλαβαν μετά από… συνουσιασμό - Δείτε τι βρήκαν στο διαμέρισμα 25χρονης
- Η νέα ζωή της Ραχήλ: Παντελής Παντελίδης και μπαντιλίκια
- "Όσο πιο πολλούς σκοτώσεις, τόσο πιο διάσημος είσαι"
- Έξαλλη Κινέζα πετά χαρτονομίσματα σε πωλήτρια κοσμηματοπωλείου
- Η Κλέλια Ρένεση είναι ζευγάρι με τον Μanu Chao
- Καίτη Γαρμπή: Έχασε κιλά και άλλαξε το χρώμα των μαλλιών της!
- Νύχτα τρόμου για 59χρονο στο Βαρθολομιό
- Αποψη: Είναι ο τάφος του Ηφαιστίωνα
- "Για όσους νομίζουν ότι τον τρόμαξαν, να τους πω ότι το παιδί μου δεν τρόμαξε"
- Τα ζώδια σήμερα 2 Οκτωβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Κρούσμα χολέρας σε τουρίστα στην Κω
- Καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις επιδρομές
- «Ήταν δική μας ευθύνη τα επεισόδια»
- «Τουλάχιστον ένα τρίμηνο οι ρωσικές επιδρομές»
- Νέα έρευνα συνδέει το ύψος με τον καρκίνο
- Εκδηλώσεις για την 71η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας
- Ο Τύπος στον κόσμο
- Προβληματισμός για Εσιέν
- Συγκέντρωση μεταλλωρύχων στο ΣτΕ
- Τελευταία Νέα Athina984
- Ο Τύπος στον κόσμο
- «Ήταν δική μας ευθύνη τα επεισόδια»
- Προβληματισμός για Εσιέν
- Εκδηλώσεις για την 71η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας
- «Τουλάχιστον ένα τρίμηνο οι ρωσικές επιδρομές»
- Νέα έρευνα συνδέει το ύψος με τον καρκίνο
- Καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις επιδρομές
- Συγκέντρωση μεταλλωρύχων στο ΣτΕ
- Κρούσμα χολέρας σε τουρίστα στην Κω
- Λήγει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΝΔ: Κατατέθηκαν οι υποψηφιότητες Μητσοτάκη-Τζιτζικώστα
- Οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία θα διαρκέσουν "τρεις ή τέσσερις μήνες"
- "Θα δείτε σύντομα το Θεό" είπε στους Χριστιανούς o μακελάρης του Όρεγκον - Ποιος είναι ο δράστης
- Ήπια άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Συγκλονίζει η κατάθεση της μητέρας του Παύλου Φύσσα
- Άνοδος στο Χρηματιστήριο
- Τι παράπονο έχει ο Τάκης Ζαχαράτος από την Ελένη Μενεγάκη;
- Κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Απαντήσεις από την ΑΕΚ για τη μελέτη του γηπέδου
- Μετέφεραν λαθραία μέσα από στρατιωτική περιοχή