Ο Β. Κεγκέρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στις 29/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Γιάννη Παπαγεωργίου και Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Επιδιώκουμε να κερδίσουμε τον αγώνα που γίνεται, προκειμένου να ξεφύγουμε από τα αρνητικά που σχετίζονται με την ύφεση των έξι ετών και την αποδυνάμωση της οικονομίας. Προσπαθούμε, δηλαδή, να περάσουμε σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης και ταυτόχρονα

ν' αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία έχουν προκληθεί στη κοινωνία και ιδιαίτερα στους αδύναμους. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος».

* Για εργασιακά και ομαδικές απολύσεις:

«Νομίζω ότι είναι πια ώριμο να κλείσει αυτό το θέμα, με τον τρόπο που εμείς προτείναμε και ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Δηλαδή, με τη λειτουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, με βάση την επί της ουσίας εξέταση ενός αιτήματος μιας επιχείρησης και βεβαίως με την απόλυτη προστασία των εργαζομένων. Αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι η αποτίμηση της ILO, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία είναι αποδεκτή από τους εργαζόμενους και από τους εργοδότες -από την ελληνική κυβέρνηση και από τους εταίρους-, θα επιβεβαιώσει -κατά την εκτίμησή μου- το ορθόν της θεσμοθέτησης της διαδικασίας με το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας και έτσι δεν θα υπάρξει καμιά επιμονή από την πλευρά των εταίρων για το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η πρότασή μας, όπως διατυπώθηκε και έχει τεθεί σε εφαρμογή, πιστεύω ότι θα είναι η κατάληξη και αυτό είναι θέμα, ωρών. Αύριο, μεθαύριο θα το γνωρίζουμε. Είναι ένα θέμα που θα κλείσει... Θα γίνει η παρουσίαση στη Γενεύη -παρουσία και των κοινωνικών εταίρων- και αυτό που έχει προσυμφωνηθεί είναι ότι το αποτέλεσμα της έκθεσης και της αποτίμησης της ILO θα γίνει σεβαστό απ' όλους».

* Για lockout:

«Γι' αυτό το θέμα έχει υπάρξει από τη πλευρά μας, από πέρυσι, μια κάθετη άρνηση να μπει στο τραπέζι, διότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα κανένα ζήτημα και καμιά ανάγκη να εφαρμοστεί, καθώς οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς. Ήδη από πέρυσι είχε κοπεί η συζήτηση γι' αυτό το θέμα. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 θα κλείσει το πρόγραμμα και με τους τρεις εταίρους και όλες οι εκκρεμότητες, όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι. Αυτό θα είναι ένα θέμα, το οποίο θα ξεκαθαριστεί οριστικά αυτή την εβδομάδα και πραγματικά με βάση τη θέση μας, δεν προχωρεί τίποτα σε αυτή τη κατεύθυνση».

* Για ασφαλιστικό σύστημα:

«Το ασφαλιστικό έχει πολλές πτυχές. Για το διοικητικό και το οργανωτικό κομμάτι νομίζω ότι συμφωνούν όλοι στο ότι είναι απαράδεκτο να έχουμε προχωρήσει σε μεγάλο ποσοστό στο στόχο μας, που ήταν η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και να μην έχει ολοκληρωθεί στην πράξη το θετικό αποτέλεσμα... Η οργανωτική και διοικητική αναβάθμιση, με στόχο να έχουμε άμεσο αποτέλεσμα σε μια σειρά ζητήματα -από την έκδοση των συντάξεων και σε πολλά άλλα που επηρεάζουν-, είναι ζητούμενο ακόμα και νομίζω ότι ολοκληρώνεται με τις τελευταίες θεσμικές παρεμβάσεις που θα κάνουμε. Για το ύψος των συντάξεων, για τις παραμετρικές αλλαγές και όλα τα άλλα που συζητούνται, τίποτα δεν τέθηκε από εμάς στο τραπέζι, ούτε έχει συζητηθεί. Αντίθετα, έχει υπάρξει κυβερνητική απόφαση, εδώ και καιρό, για το σύστημα των κύριων συντάξεων. Έχει διαμηνυθεί προς κάθε κατεύθυνση, έχουμε τεκμηριώσει γιατί το σύστημα με τις κύριες συντάξεις είναι βιώσιμο, εφόσον συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για μια οικονομία που εκπληρώνει την υποχρέωση της στην τριμερή χρηματοδότηση. Όσο το κράτος εκπληρώνει την υποχρέωση του στην τριμερή χρηματοδότηση και όσο τα ασφαλιστικά ταμεία δεν ταρακουνιούνται από μείωση εσόδων ή χαλάρωση στις δαπάνες, δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγών στις κύριες συντάξεις... Αντίθετα, όπως συμβαίνει για τις παλιές συντάξεις που μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που εκδίδονται, ενισχύουμε κάθε ταμείο, για να μπορεί να εκπληρώνει το ρόλο του, έχουμε το θέμα της ατομικής, πια, εγγύησης, όπου εξατομικεύεται και η κρατική χρηματοδότηση για τις νέες συντάξεις. Από αυτά τα 10 δισ. ευρώ που δίνουμε σήμερα, εκτός δημοσίου, αντιστοιχούν σε κάθε ασφαλισμένο περίπου 360 - 365 ευρώ. Αυτή η συμμετοχή του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχιστεί και μάλιστα με ατομική εγγύηση πλέον. Τα ταμεία δεν ζουν με δανεικά. Πρόκειται για την τριμερή χρηματοδότηση που έχει συμφωνηθεί και η οποία θα είναι σε αυτό το ύψος πλέον -από 14 δισ. ευρώ έχει μειωθεί σε περίπου 10 δισ., εκτός από το δημόσιο. Αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει ως υποχρέωση του κράτους στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης και για την αξιοποίηση των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων τόσα χρόνια... Η εγγύηση για το σύνολο των συντάξεων, με όλες αυτές τις παραμέτρους... Άμα καταρρεύσει η οικονομία και δεν μπορεί το κράτος να πληρώσει αυτά τα χρήματα, φυσικά δεν θα υπάρχουν συντάξεις. Εάν καταρρεύσει ένα ταμείο, διότι αυτοί που θα το διαχειριστούν θα έχουν αλλού ντ' αλλού τα μυαλά τους, βέβαια δεν θα δίνει συντάξεις. Αυτά είναι λογικά πράγματα. Αλλά εδώ μιλάμε για να υπάρχει μια σοβαρή κατάσταση, η οποία θα προωθήσει την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας των ταμείων».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Νομίζω ότι πρέπει να γίνει στην ώρα του. Αυτό σημαίνει ότι, τουλάχιστον ένα μήνα πριν, κινείται η διαδικασία και οι βουλευτές βουλεύονται, με ανάλογο τρόπο για το θέμα που έρχονται να επιλύσουν, δηλαδή την εκλογή του ανώτατου άρχοντα. Δεν χρειάζεται η διαδικασία να κινηθεί πολύ πριν... Όταν η κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία - ΠαΣοΚ και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πουν ότι το Φεβρουάριο είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η διαδικασία. Θ' αφήσουν το δημόσιο και τους ανθρώπους, είτε είναι στον επιχειρηματικό κόσμο, είτε εργαζόμενοι, να δουλέψουν στα πράγματα. Το κλίμα το διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι, οι πολιτικοί, τα μέσα κ.λπ.. Ας πούμε και μια φορά πολύ σοβαρά ότι τον Φεβρουάριο είναι η εκλογή του Προέδρου και μέχρι τότε δεν ασχολούμαστε με αυτό... Πρέπει επιτέλους να δούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά και λιγότερες αντιπαραθέσεις. Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία πολλά πράγματα, αλλά δυστυχώς μένουν πολύ περισσότερα, διότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην κοινωνία είναι πολύ σοβαρές και χρειάζονται αντιμετώπιση. Δεν γίνεται κοινωνική προστασία με εκλογές και μάλιστα με διπλές και τριπλές που υπόσχονται κάποιοι. Πρέπει να βάλουμε όλοι νερό στο κρασί μας και μάλιστα στην ώρα μας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα