Ο Β. Κεγκέρογλου στον ΑΘΗΝΑ984

O υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, μίλησε στις 19/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα:

«Είμαστε μέλη της κυβέρνησης ως ΠαΣοΚ. Είμαστε απέναντι στα προβλήματα και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις,
οι οποίες θα συνδυάζουν την ικανοποίηση της πραγματικής ανάγκης και βεβαίως τα θέματα τα οποία διαπραγματευόμαστε, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Σήμερα είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, βεβαίως κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Διαπραγματευόμαστε σύμφωνα με τις θέσεις μας για να πετύχουμε μία διαπραγμάτευση κοντά στις θέσεις μας. Αυτός είναι ο στόχος... Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη. Μην είστε σίγουροι γι' αυτό που λέγεται, ότι δεν ζητούνται επώδυνα μέτρα ή που μπορεί να έχουν, ούτως ή άλλως, επιπτώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών, των μέτρων που έχουν οικονομικές επιπτώσεις έχει προχωρήσει. Μένει όμως ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες υπάρχει η δική μας επίμονη τοποθέτηση, ενάντια σε αυτά που ζητούνται, για ορισμένα θέματα που αφορούν οριζόντιες περικοπές. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν συζητάμε για μειώσεις συντάξεων. Το θέμα αυτό βεβαίως έχει κλείσει, διότι η τοποθέτησή μας είναι από την αρχή σταθερή και τεκμηριώνεται από τη δουλειά που έχει γίνει για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι από τα θέματα που μπορούν να επανέλθουν»

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι θα προλάβουμε τον Δεκέμβριο να τελειώσουμε την διαπραγμάτευση, να πάρουμε τη θετική αξιολόγηση κ.λπ. ή θα μπούμε στο 2015 και θα συνεχίσουμε να συζητάμε;

Β. Κεγκέρογλου: «Όταν δεν υπάρξει κατεύθυνση και από την πλευρά των εταίρων -από τη διοίκηση του ΔΝΤ, είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε από την ΕΚΤ-, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι αέναες. Τα τεχνοκρατικά στελέχη μπορούν συνεχώς ν' ανακαλύπτουν θέματα και να θέτουν ζητήματα, ακόμα και εκτός συμφωνηθέντων, προκειμένου ν' ανανεώνεται η προοπτική που έχουν μπροστά τους. Ελάχιστες φορές έχουν τεθεί θέματα εκτός συμφωνηθέντων. Η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί. Όπως εμείς έχουμε την πολιτική θέση ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί και διαπραγματευόμαστε με το αντίστοιχο πνεύμα -χωρίς να συμφωνήσουμε σε θέματα πέρα από το περιθώριο που έχουμε προκαθορίσει-, το ίδιο ακριβώς πρέπει να γίνει και από την άλλη πλευρά...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Εγώ ακολουθώ τη γραμμή του ΠαΣοΚ. Κάθε κόμμα καταθέτει τις προτάσεις του και όταν υπάρχει κατάληξη ότι αυτό είναι το πλαίσιο που διαπραγματευόμαστε, από εκεί και πέρα υπάρχει το πλαίσιο που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Αλλά μέχρι να καταλήξουμε, υπάρχει μία επίπονη κατάθεση απόψεων, συνεννόηση και πάρα τις διαφορετικές εκτιμήσεις καταλήγουμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Παραδείγματος χάριν, από χθες, ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας μας κατηγορεί ότι επιμείναμε στο ότι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αναγκαία και αυτό δημιούργησε προβλήματα. Ναι, επιμείναμε αφού είναι αναγκαία. Αυτό που μπορεί να δημιούργησε επικοινωνιακά προβλήματα είναι το θέμα του χειρισμού, αλλά η ρύθμιση αυτή, ιδιαίτερα για τα ασφαλιστικά ταμεία, λειτουργεί ως ανακούφιση για τους ανθρώπους που την αξιοποιούν με κάθε τρόπο. Πάει καλά σε όλα τα ταμεία και πιστεύω ότι θα δώσει λύσεις. Δεν χρειάζονται κοινωνικά κριτήρια που προτείνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α....».

* Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα:

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θεωρώ ότι θα είναι μία τομή για την κοινωνίας μας, διότι εισάγει ορισμένες καινοτομίες, όπως η αντιμετώπιση και η εξέταση του δικαιούχου, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα με βάση το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα του και μάλιστα την περίοδο που κάνει την αίτηση... Το συνολικό κόστος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι 1 δισ. ευρώ».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα