Ο Βαλερύ Ζισκάρ ντ΄Εσταίν για την Ελλάδα

Με τίτλο «Η απόφαση να συμμετέχει η Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα ήταν σοβαρό λάθος», η εφημερίδα «Λε Μοντ» δημοσιεύει συνέντευξη του πρώην προέδρου Βαλερύ Ζισκάρ ντ΄Εσταίν, επί της προεδρίας του οποίου επετεύχθη η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ.

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικό με το σκεπτικό, βάσει του οποίου ο κ. ντ΄Εσταίν υποστήριξε την ένταξη της Ελλάδας

στην ΕΟΚ, εκείνος απάντησε: «Είχα γνωρίσει την Ελλάδα πριν από τη στρατιωτική δικτατορία, όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Εκείνη την εποχή, η χώρα αυτή έδινε μία εικόνα παρακμής και αποδιοργάνωσης. Η αναταραχή αυτή στο υψηλότερο κρατικό επίπεδο οδήγησε στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Αθήνας είχαν διακοπεί τελείως, είχα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος ήταν εξόριστος στο Παρίσι και συγκέντρωνε γύρω του πολλούς συμπατριώτες του.

Λίγο μετά την εκλογή μου, οι συνταγματάρχες εκδιώχθηκαν από την εξουσία, λόγω της αδέξιας πρωτοβουλίας τους σχετικά με την Κύπρο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλήθηκε να ηγηθεί μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Του διέθεσα αεροπλάνο κι έτσι επέστρεψε στη χώρα του σε ένα Falcon της γαλλικής προεδρίας. Φυσικά, η εικόνα αυτή είχε τεράστια επιρροή. Στα χρόνια, που ακολούθησαν από τότε, υπογράψαμε με την Αθήνα κατά πρώτον μία στρατιωτική συμμαχία. Στη συνέχεια, προέκυψε το θέμα της ένταξης στην ΕΟΚ. Υπήρξαν πολλές επιφυλάξεις από τους εταίρους μας. Η χώρα ήταν ανοργάνωτη, η δημοκρατία της δεν είχε ακόμη εδραιωθεί, δεν είχε κοινά σύνορα με κάποιο κράτος-μέλος. Πήρα την απόφαση, τονίζοντας ότι αυτό έπρεπε να γίνει για την ενίσχυση της δημοκρατίας. Και όπως είχα, την εποχή εκείνη, την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΟΚ, υπέγραψα την πράξη ένταξης της Ελλάδας στην Κοινότητα, στις 28 Μαΐου 1979 στην Αθήνα.

Η λογική αυτής της απόφασης ήταν καθαρά πολιτική. Ήταν αναγκαίο να υποστηριχθεί η Ελλάδα μετά την έξοδό της από τη δικτατορία. Αλλά είχε και μία συμβολική σημασία. Η δική μου παιδεία όπως και η παιδεία της γενιάς μου, είχε βάση την ιδέα ότι η δημοκρατία, η πολιτική, όλα αυτά προέρχονταν από τη χώρα αυτή. Για μας, η Ελλάδα είναι συνώνυμη με τον πολιτισμό. Ως εκ τούτου, η ιδέα ότι θα έμενε έξω από την πόρτα της Ευρώπης ήταν αφόρητη».

Ωστόσο, σχετικά με το αν έπρεπε να μπει η Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα είκοσι χρόνια μετά, ο Γάλλος πρώην πρόεδρος σημειώνει: «Η απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα ήταν ένα σοβαρό λάθος. Στην Αθήνα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις από το 1982 είχαν μία δημαγωγική διαχείριση, επιτρέποντας την αύξηση των δημοσίων δαπανών πολύ πιο γρήγορα από την ανάπτυξη, για καθαρά εκλογικούς λόγους. Ακόμη και αν η χώρα είχε υπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ήταν σαφές ότι η ελληνική οικονομία δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα. Αλλά οι πιέσεις των Γάλλων πολιτικών ηγετών της εποχής -Ζακ Σιράκ και Λιονέλ Ζοσπέν- ήταν αποτελεσματική».

Σχολιάζοντας τη στάσ
Keywords
Τυχαία Θέματα