«Ο Βύρων στην Κεφαλονιά» στο Μπενάκη

Η έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη «Ο Βύρων στην Κεφαλονιά», εγκαινιάζει απόψε τη φθινοπωρινή σεζόν του Μουσείου Μπενάκη της οδού Κουμπάρη.

Ο εικαστικός και δάσκαλος Γιάννης Ψυχοπαίδης παρουσιάζει μια σειρά από 45 υδατογραφίες, που ζωγράφισε με το βλέμμα αμετακίνητο πάντα προς το ίδιο τοπίο -στα Μεταξάτα της Κεφαλονιάς- τοπίο σχεδόν απαράλλαχτο με εκείνο που αντίκριζε ο λόρδος Βύρων τους λίγους μήνες της παραμονής του στο νησί, πριν από το πέρασμά του στο Μεσολόγγι.

Η έκθεση είναι προσανατολισμένη αποκλειστικά στις τοπιογραφίες που ο Γ. Ψυχοπαίδης παρήγαγε κατ'

εξαίρεση και σε συστηματική αντίστιξη με την υπόλοιπη δουλειά του, τα τελευταία 15 χρόνια, κάθε Αύγουστο στο σπίτι στο οποίο παραθέριζε στην Κεφαλονιά και το οποίο η μοίρα έφερε να γειτονεύει με το σπίτι που έμεινε ο λόρδος Βύρωνας, όταν εγκαταστάθηκε στα Μεταξάτα, για τέσσερις μήνες τον Αύγουστο του 1823.

Η έκθεση με τις 45 ακουαρέλες, τρεις μεγάλες ξυλογραφίες και ένα γλυπτό πορτρέτο του λόρδου Βύρωνα (το μοναδικό γλυπτό που έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης), δημιουργούν ένα σύνολο χρωματιστό, ανάλαφρο, αποδίδοντας ένα τοπιογραφικό πανόραμα ήπιας, κι αλλού άγριας, ομορφιάς.

Αυτό το τοπίο, σε συνδυασμό με τους ανθρώπους του «με την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία που η υπόλοιπη Ελλάδα την χαρακτηρίζει τρέλα κι αυτό γιατί δεν μπορεί εύκολα να αποδεχτεί το ελεύθερο, το αφτιασίδωτο φρόνημα αντισυμβατικών ανθρώπων που δεν γνώρισαν τον τουρκικό ζυγό και δεν είναι μαθημένοι να σκύβουν το κεφάλι, είναι δίδαγμα μεγάλης ελευθερίας πέρα από τα πολιτικά συμφραζόμενα», σχολιάζει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης που έζησε δεκαπέντε Αυγούστους στην Κεφαλονιά, κατοικώντας σε μια κυριολεκτική αλλά και μεταφορική μεσοτοιχία με τον Βύρωνα, ξαναδιαβάζοντας τις επιστολές του και τα γράμματά του προς τους Άγγλους φιλέλληνες, «την προσπάθειά του να τους κρατήσει ζωντανό τον φιλελληνισμό».

Ο τρόπος που ο καλλιτέχνης ζωγράφισε αυτές τις ακουαρέλες είναι άμεσος, απλός, εκ του φυσικού, ως υπαιθριστής ζωγράφος του 19ου αιώνα. «Ήμουν 11 μήνες στο εργαστήρι μου με κλειστά παράθυρα και ένα μήνα ζωγράφιζα ελεύθερα στην φύση», προσθέτει ο ίδιος, μιλώντας για την παραγωγή αυτών των έργων.

Ο ζωγραφικός του διάλογος με το ίδιο τοπίο, σχεδόν εμμονικά μόνο τον Αύγουστο, μόνο εκεί, μόνο από το ίδιο πάντα σημείο, δημιούργησαν μια επανάληψη στα έργα «που όμως στην πραγματικότητα διαφοροποιούνται από τις μεταπτώσεις του τοπίου και τη διάθεση του καλλιτέχνη που τα ζωγραφίζει» σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

«Ο Βύρων στην Κεφαλονιά» είναι μια έκθεση «βάλσαμο στην ψυχή σε μια εποχή κατάμαυρη, ενεργοποιεί την διάθεση φυγής από τα όχι ευχάριστα που μας περιβάλουν», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του μουσείο Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα