Ο Ξ. Γιαταγάνας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜΕ) και καθηγητής της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Γιαταγάνας, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για «κούρεμα» ελληνικού χρέους:

«Πρόκειται για μια συμφωνία σχετικά αναμενόμενη. Σχετικά καλή, γιατί πρόκειται επί της ουσίας για μια ευγενική πτώχευση, με την
έννοια ότι πρόκειται για μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας... Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε. Αυτό μας δίνει μια ανάσα και πρέπει από εδώ και πέρα να δουλέψουμε πολύ σκληρά, προκειμένου το 2020, όπου θα τελειώσει και η περίοδος χάριτος για τους τόκους, να περάσουμε σε μια οικονομία διαφορετικού τύπου. Ουσιαστικά, να χτίσουμε μια άλλη Ελλάδα. Ως προς το οικονομικό σκέλος, το καίριο ζήτημα είναι να μπορέσουμε, από του χρόνου κιόλας, να περάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα... Αν δεν περάσουμε σε αυτά, είναι προφανές ότι θα καταλήξουμε σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, δηλαδή αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων. Και από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του κράτους. Είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα, ακόμα και με απολύσεις. Είναι σκληρό αυτό που λέω, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται αλλιώς. Είναι απαραίτητη και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, γιατί δεν γίνεται διαφορετικά... Αυτή τη στιγμή, η δημόσια περιουσία είναι κτήματα, τα οποία ούτε ξέρουμε πού βρίσκονται - όπως κατέληξε να πει και ο υφυπουργός Οικονομικών προχτές και μου σηκώθηκε η τρίχα. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα που δείχνουν ότι το δημόσιο βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης...».

* Για δηλώσεις περί εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Τρόικα:

«Ήδη η εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την ίδια της τη φύση είναι παραχώρηση κυριαρχίας... Η ΟΝΕ, όπως εφαρμόζεται, είναι πλήρης παραχώρηση της κρατικής κυριαρχίας. Αυτή τη στιγμή, η Νομισματική Ένωση έχει φτάσει στα όριά της, γιατί δεν υπάρχει οικονομική ένωση. Άρα, το θέμα που τίθεται είναι η οικονομική ολοκλήρωση. Αυτό που λέγεται ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Αυτό σημαίνει εκχώρηση της κυριαρχίας σε δύο θέματα: τη φορολογική και την εισοδηματική πολιτική. Δεν μπορεί να είσαι υπέρ του ευρωομολόγου και να είσαι εναντίον της εμβάθυνσης της οικονομικής πολιτικής. Το ευρωομόλογο μπορεί να εκδοθεί μόνο αν η οικονομική πολιτική εναρμονιστεί σε όλα τα κράτη - μέλη...
Επομένως, από τη φύση της, η οικονομική ολοκλήρωση προϋποθέτει μεταφορά κυριαρχίας και αυτό είναι υπέρ του συμφέροντος της Ελλάδας... Κάθε συζήτηση που δαιμονοποιεί την εκχώρηση κυριαρχίας είναι για εμένα τελείως ασύμβατη με την πραγματικότητα».  

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα