Ο Ξ. Κοντιάδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου, Ξενοφών Κοντιάδης, μίλησε στις 5/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η γνώμη μου είναι ότι το Σύνταγμά μας δεν είναι ένα καλό Σύνταγμα. Είναι ένα Σύνταγμα που βρίθει από ανορθολογικότητες και, στην ουσία, αντί να
βοηθάει τους πολιτικούς παίκτες, τους πολιτικούς δρώντες, εν γένει, να βγάζουν τον καλό τους εαυτό, τους οδηγεί -με τις συχνά ανορθολογικές ρυθμίσεις του-, να βγάζουν τον κακό τους εαυτό. Να βγάζουν, δηλαδή, μια ιδιοτέλεια, η οποία δεν είναι κάτι που πρέπει να ξαφνιάζει σε έναν πολιτικό... Αλλά, από το Σύνταγμα περιμένουμε να κάνει κάτι άλλο...
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι εκλογές που έγιναν το περασμένο Ιανουάριο... Έγιναν για να εκλέξουμε έναν υπερκομματικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως, η ρύθμιση του Συντάγματος που λέει ότι η αντιπολίτευση μπορεί να μπλοκάρει αυτή την εκλογή και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, πού οδηγεί τους πολιτικούς δρώντες, εάν θεωρήσουν ότι η συγκυρία τους ευνοεί; Τους οδηγεί στο να μην ψηφίσουν κανέναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το είδαμε το 2009 να εξαγγέλλεται από την τότε αντιπολίτευση και το είδαμε ξανά».

* Για ενδεχόμενο δημοψηφίσματος:

«Το δημοψήφισμα είναι ένας θεσμός που έχει προβλεφθεί λάθος. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, το δημοψήφισμα είναι για πολύ περισσότερους λόγους λάθος, όχι μόνο για τη σχεδιαστική του ατέλεια, αλλά και επειδή δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Το πρώτο που δεν θα λύσει είναι το έλλειμμα νομιμοποίησης, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η κυβέρνηση. Ένα αδιέξοδο, δηλαδή, το όποιο έχει προκληθεί από το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να συνάψει μια συμφωνία με τους εταίρους και ταυτόχρονα να τηρήσει όλα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά».

* Για συντακτική Βουλή:

«Έχει υποστηριχθεί από κάποιους -κι από επίσημα χείλη και στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στελέχη της κυβέρνησης το έχουν πει πριν γίνουν υπουργοί-, ότι θα έπρεπε να πάμε σε μία συντακτική Βουλή. Δεν βλέπω το λόγο να το κάνουμε. Θεωρώ ότι θα προκαλούσε ένα χάος. Και το Σύνταγμά μας και η συνταγματική μας παράδοση έχουν πολλά θετικά, τα οποία πρέπει να τα διατηρήσουμε και όχι να ξεκινήσουμε από το μηδέν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα