Ο Τύπος στον κόσμο

Η πρόθεση του Ομπάμα να στηρίξει μια αυστηρότερη νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων, η έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής που επιρρίπτει ευθύνες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη και η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard &Poor's αποτελούν βασικά θέματα στο διεθνή Τύπο.


Για την Ελλάδα: Kατά έξι βαθμίδες, από καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας

(SD) στο B- με σταθερές προοπτικές, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας o οίκος Standard & Poor's, εκτιμώντας θετικά την αποφασιστικότητα των χωρών της ευρωζώνης να διατηρήσουν την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.

Wall Street Journal (WSJ): H S&P αναβαθμίζει την Ελλάδα σε υψηλό 18 μηνών. Η ισχυρή και ξεκάθαρη θέση των μελών της Ευρωζώνης να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ οδήγησε το οίκο αξιολόγησης να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της από καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας στο -B.

Le Monde: Αναβαθμίζει η S&P την Ελλάδα κατά έξι μονάδες, λίγες μόνο μέρες μετά την έγκριση της τρίτης δόσης, όπως ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.

Seuddeutche Zeitung: Aναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά έξι μονάδες από την S&P. Ύστερα από το νέο πακέτο βοήθειας που ενέκρινε το Eurogroup, η Ελλάδα πήρε καλύτερη αξιολόγηση. Ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε μια γενναία αναβάθμιση της Ελλάδας.

Kαι οι Financial Times (FT) αναφέρουν πως "ένα hedge fund κέρδισε ποντάροντας στα ελληνικά ομόλογα. Τουλάχιστον 500 εκ δολάρια το κέρδος για το Loeb's Third Point. Η ελληνική κυβέρνηση αντάλλαξε τα ομόλογά της έναντι 34 λεπτών, στο ένα τρίτο της ονομαστικής αξίας τους, ενώ ο Νταν Λεμπ τα είχε αγοράσει προς μόλις 17 λεπτά (τον περασμένο Ιούλιο βάσει της τιμής) και τόσο απλά σε μερικούς μήνες διπλασίασε τα κέρδη του. Η εταιρία αποφάσισε να διατηρήσει τα ομόλογα που είχε αγοράσει το καλοκαίρι γιατί ο Λεμπ πίστευε πως η τιμή τους θα αυξανόταν το 2013".

Σε άλλο οικονομικό θέμα, η Ελβετική τράπεζα UBS θα καταβάλλει το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σκάνδαλο Libor (χειραγώγησης επιτοκίων) όπως αναφέρουν οι FT. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα που βρήκε μια συμβιβαστική φόρμουλα για την εμπλοκή της στο εν λόγω σκάνδαλο.

Και η WSJ επισημαίνει πως βρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα για την UBS καθώς θα καταβάλλει το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ύστερα από τη σχετική συμφωνία με αρχές αρκετών χωρών. Ενώ και οι δύο εφημερίδες σε άλλα ρεπορτάζ τους επισημαίνουν πως ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντνερ είχε ειδοποιηθεί για τον κίνδυνο χειραγώγησης επιτοκίων (σκάνδαλο Libor) από το 2008, πολύ νωρίτερα απ' ό,τι εκτιμάτο.


Για τη Βεγγάζη: Στις Ηνωμένες Πολιτείες βασικό θέμα στον Τύπο είναι η έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής που επιρρίπτει ευθύνες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ασφάλεια του διπλωματικού προσωπικού , ύστερα από έρευνα των συνθηκών της επίθεσης στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη της Λιβύης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ευθύνες αφορούν στην έλλειψη παρουσίας έμπειρου προσωπικού ασφαλείας και την απόφαση να δοκιμαστούν τοπικοί πολιτοφύλακες για να προστατεύσουν την ασφάλεια. Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε την Τρίτη ότι αποδέχθηκε τα ευρήματα της ανεξάρτητης επιτροπής, ενώ διέταξε να γίνουν εκτεταμένες αλλαγές για την ενίσχυση της ασφάλειας των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό.

Η έκθεση της επιτροπής είναι ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει η Washington Post (WP). Ωστόσο, όπως σημειώνει η WP, η έκθεση δεν επιρρίπτει ευθύνες σε συγκεκριμένους αξιωματούχους, ούτε συστήνει ποινικές κυρώσεις.


Την ίδια ώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει πλέον συστηματική προσπάθεια να αλλάξει η νομοθεσία σχετικά με τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Την προώθηση ενός νόμου που θα απαγορεύει την πώληση όπλων στρατιωτικού τύπου στηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Γερουσιαστή Νταϊάν Φάινσταϊν. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα υποστήριζε και οποιονδήποτε νόμο θα έκλεινε το παραθυράκι στην υφιστάμενη νομοθεσία περί πωλήσεων στις εκθέσεις όπλων χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος του αγοραστή, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

New York Times: Στον απόηχο της τραγωδίας στο Νιουτάουν, ξεκινούν ευρείες προσπάθειες για τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Οι πρώτες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και η αντίδραση μετά το αιματηρό περιστατικό του Νιουτάουν άρχισαν να βγαίνουν στο φως, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εταιρείες αλλά και ο Λευκός Οίκος δείχνουν νέα μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής.

Washington Post: Το εμπόριο όπλων αντιμέτωπο με προκλήσεις από τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις.


Ισπανία: Ξεκινά η διαδικασία από τα πολιτικά κόμματα για να εξελιχθεί η Καταλονία σε αυτόνομο κράτος αναφέρει η El Pais. Η συμφωνία περιλαμβάνει δήλωση αυτοκυριαρχίας του καταλανικού λαού και δημοψήφισμα το 2014. Ο δρόμος προς το δημοψήφισμα και την ανεξαρτησία θα είναι μακρύς, συμπληρώνει.

Και η El Mundo αναφέρει πως ο Αρτουρ Μας και ο Οριολ Χουνκέρας υπογράφουν σήμερα τη συμφωνία για μια κυβέρνηση της Καταλονίας.


Ιταλία: Ο Μπερλοσκόνι δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η πρόταση του προς τον Μόντι έχει πια λήξει αναφέρει η La Stampa, ενώ η La Repubblica σημειώνει πως ο Μάριο Μόντι έχει φυσικά αρνηθεί την πρόταση Μπερλοσκόνι να ηγηθεί τις κεντροδεξιάς. Το δημοσίευμα αναφέρει πως ήδη υπάρχουν διεργασίες στο κέντρο ώστε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα "αντι-Καβαλιέρε". "Δεν θα μείνω ήσυχος. Πρόκειται για ηθικό ζήτημα" λέει χαρακτηριστικά ο Μόντι.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα