«Όχι» στη διαγραφή χρέους

Με συνέντευξή του στη συντηρητική εφημερίδα Φιγκαρό, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ αντιδρά με υψηλούς τόνους στα νέα δεδομένα, μετά «το σοκ της νίκης του Αλέξη Τσίπρα», όπως προλογίζει η Φιγκαρό. «Η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί την Ευρώπη» και «δεν υπάρχει περίπτωση κατάργησης του ελληνικού χρέους» είναι οι δηλώσεις προέδρου της Κομισιόν με τις οποίες τιτλοφορείται το δημοσίευμα.
Στην πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου, με ποιόν τρόπο θα πείσει «τον αντικομφορμιστή Αλέξη Τσίπρα», τον οποίο θα υποδεχθεί στην ερχόμενη συνάντηση κορυφής, «να μην σπάσει το σπιτικό», ο Ζ-Κ Γιούνκερ απαντά:

«Δεν είμαι σίγουρος ότι έχει τέτοια διάθεση. Περιμένω να μας υποβάλει γρήγορα τη λίστα των αιτημάτων και των επιθυμιών του. Δεν θα πρέπει να αντιδρούμε με βάση τις προτάσεις της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά το κυβερνητικό πρόγραμμα. Μίλησα μαζί του τη Δευτέρα. Μου είπε ότι δεν θεωρεί εαυτόν ως έναν κίνδυνο, αλλά ως μια πρόκληση για την Ευρώπη. Και εγώ του απάντησα ότι η Ευρώπη δεν είναι ένας κίνδυνος για την Ελλάδα, αλλά μια πρόκληση».

Στο ερώτημα πώς συμβιβάζεται η κάθετη απόρριψη της λιτότητας από τον νέο πρωθυπουργό και το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν περαιτέρω πιστώσεις για την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το σημείο εκκίνησης είναι οι κανόνες που καθορίσθηκαν με την κοινή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση διαγραφής του χρέους, οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα το δεχθούν», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα δούμε τι θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Τσίπρα στο κυβερνητικό της πρόγραμμα. Το να λέμε ότι ένας νέος κόσμος ανέτειλε μετά τη ψηφοφορία της Κυριακής, δεν είναι αλήθεια. Σεβόμαστε την εκλογική επιλογή της Ελλάδας, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τους άλλους, τους λαούς και τα Κοινοβούλια της υπόλοιπης Ευρώπης. Είναι δυνατόν να γίνουν διευθετήσεις, οι οποίες όμως δεν πρόκειται να τροποποιήσουν ουσιωδώς αυτά που ήδη ισχύουν».

Ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στη συνέχεια ότι «δεν βλέπει τη γρήγορη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, γιατί θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί ως πρόκληση από την ελληνική κοινή γνώμη». Θεωρεί ότι η επαφή «θα πρέπει να γίνει σε πολιτικό επίπεδο» και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup, την Παρασκευή, στην Αθήνα και στη δική του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημείωσε, επίσης, ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει πολλές αλλαγές σε ευρωπαϊκή κλίμακα, όπως δημοσιονομική ελαστικότητα, ή το σχέδιο επενδύσεων των 315 δισ., (...) από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί. «Το να λέμε, όμως, ότι όλα θα αλλάξουν με τον ερχομό της νέας κυβέρνησης είναι σαν να παίρνουμε για πραγματικότητα τους ευσεβείς πόθους», τόνισε.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, με ποιον τρόπο η δημοκρατική Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια χώρα που δημοκρατικά αποφασίζει να αποχωρήσει, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατική επιλογή ενάντια στις Συνθήκες. Δεν μπορούμε να βγούμε από την ευρωζώνη χωρίς να βγούμε από την ΕΕ. Απεναντίας για την περίπτωση επιστροφής, θα πρέπει να συμφωνήσουν τα 28 εθνικά κοινοβούλια με τη συνθήκη ένταξης και τις κατάλληλες επικυρώσεις». «Όλα αυτά όμως είναι σπέκουλα, η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα είναι μια ψευδής συζήτηση» προσθέτει.

Καταληκτικά ο Ζ-Κ Γιούνκερ δηλώνει ότι απορεί που διαβάζει στον γαλλικό Τύπο ότι η Άγγελα Μέρκελ χάνει σιγά-σιγά την επιρροή της- θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε αλλά ούτε και να υποτιμούμε την επιρροή της Γερμανίας.

Σχετικά δε με την Ελλάδα υποστηρίζει ότι «άλλες κυβερνήσεις, ακόμα και σοσιαλιστικές, ήταν πιο αυστηρές απέναντι στην Ελλάδα, και η εντύπωση ότι η Γερμανία επιβάλλει τα πάντα είναι λανθασμένη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα