«Όχι» στη θανατική ποινή σε ανήλικους

Οι αρχές της Υεμένης έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 15 νέους που καταδικάστηκαν για αδικήματα που επέσυραν τη θανατική ποινή -όλοι τους ήταν κάτω από 18 ετών όταν τελέστηκαν οι αξιόποινες πράξεις- μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, ανέφερε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), η οποία κάλεσε την κυβέρνηση στη Σαναά να σταματήσει τις εκτελέσεις αυτές.

Η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Νέα

Υόρκη, κάλεσε επίσης τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να ακυρώσει την διαταγή θανάτωσης τριών εφήβων που έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών και οι δυνατότητες έφεσης των οποίων έχουν εξαντληθεί.

«Το να στήνονται παιδιά που έχουν καταδικαστεί μπροστά σε εκτελεστικά αποτελέσματα δεν είναι ακριβώς ο τρόπος να δείχνει η Υεμένη ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», σχολίασε καυστικά η Πριγιάνκα Μοταπάρθι, ερευνήτρια για τα δικαιώματα των παιδιών στο HRW.

Σε μια έκθεση 30 σελίδων για το θέμα, η ΜΚΟ επικαλείται την υπόθεση της Χιντ αλ Μπάρτι, η οποία οδηγήθηκε μπροστά σε ένα εκτελεστικό απόσπασμα στη Σαναά αφού καταδικάστηκε σε θάνατο για φόνο. Η οργάνωση σημείωσε ότι το πιστοποιητικό γέννησης της νέας δείχνει ότι ήταν 15 ετών όταν φέρεται να είχε διαπράξει την ανθρωποκτονία.

Η Μπάρτι είχε πει σε στελέχη του HRW τον Μάρτιο του 2012 ότι έκανε ψευδή ομολογία αφού αστυνομικοί την ξυλοκόπησαν και απείλησαν να την βιάσουν. Η κυβέρνηση έστειλε στην οικογένειά της ειδοποίηση ότι επρόκειτο να εκτελεστεί μόλις μερικές ώρες πριν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα.

«Υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι η Χιντ αλ Μπάρτι ήταν ένα ανήλικο κορίτσι όταν κατηγορήθηκε για φόνο, αλλά παρ' όλ' αυτά καταδικάστηκε-και της επιβλήθηκε η εσχάτη των ποινών», σημείωσε η Μοταπάρθι.

«Η κυβέρνηση της Υεμένης θα έπρεπε να έχει μετατρέψει την ποινή της εάν υπήρχε οποιοσδήποτε λόγος να πιστέψει ότι ήταν κάτω από 18 ετών την εποχή της τέλεσης του εγκλήματος», πρόσθεσε.

Η ΜΚΟ επισήμανε ότι σε πολλές ακόμη περιπτώσεις ανήλικων που καταδικάστηκαν και από τους οποίους πήρε συνεντεύξεις, οι μαρτυρίες τους συντείνουν ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με απειλές, σωματική κακομεταχείριση και βασανιστήρια κατά την διάρκεια της κράτησής τους, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να κάνουν ψευδείς ομολογίες, όπως είπαν.

Η υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Υεμένης Χούρια Μάσαουρ ανέφερε ότι ο νόμος στη χώρα απαγορεύει τις εκτελέσεις ανθρώπων που καταδικάζονται για αξιόποινες πράξεις εάν είναι κάτω από την ηλικία των 18 ετών, αλλά συχνά οι καταδικασμένοι δεν έχουν πιστοποιητικά γέννησης ώστε να αποδεικνύεται η ηλικία τους.

«Υπάρχουν προβλήματα κατά την διάρκεια των διώξεων, κατά την διάρκεια δικών, στις οποίες οι νέοι κακοποιοί αντιμετωπίζονται ως ενήλικοι με πλήρη καταλογισμό», είπε η Μάσαουρ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ερωτηθείσα σχετικά με την έκθεση της HRW.

«Όταν εκδίδονται οι αποφάσεις και εμείς, ως υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επεμβαίνουμε, οι δικαστικοί χαρακτηρίζουν τις ενέργειές μας παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο τους», πρόσθεσε.

Ο Χάντι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, αφού οι λαϊκές διαδηλώσεις ανάγκασαν εντέλει τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ να παραιτηθεί, προσπαθεί να επιβάλει τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης σε μια χώρα όπου επικρατούσε η ανομία, το χάος και η φτώχεια πολύ πριν από τις πολιτικές ταραχές.

Ένας εκπρόσωπος της Οργάνωσης Σεγιάτζ για την Προστασία των Παιδιών, μιας υεμενίτικης ΜΚΟ, ανέφερε ότι επιτεύχθηκε η αναστολή της εκτέλεσης ενός παιδιού που έχει καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών την τελευταία στιγμή, έπειτα από επαφή με τον πρόεδρο. Ο έφηβος, ονόματι Μοχάμεντ Αμπντουλκαρίμ Χαζάα, δεν περιλαμβάνεται στους τρεις που κατονομάζει το HRW.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα