Οδικά έργα: Εντός των ημερών το "πράσινο φως" από Ε.Ε.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Φως στην άκρη του τούνελ των... οδικών έργων αρχίζει να φαίνεται, με την Κομισιόν να αναμένεται ότι θα εγκρίνει τις αναθεωρημένες συμβάσεις παραχώρησης των τεσσάρων οδικών αξόνων εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και αυτή την εβδομάδα.

Παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, πηγές των κοινοπρακτικών σχημάτων βλέπουν, πλέον, μισογεμάτο το ποτήρι, καθώς το «πράσινο φως» των Βρυξελλών θα σηματοδοτήσει για τα μεγάλα οδικά έργα την έξοδο από την κρίση.

Σήμερα, εξάλλου, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που έχει

μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα, θα συναντηθεί με τον επίτροπο για την εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, όπως και με τους επιτρόπους περιφερειακής ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν και ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η Κομισιόν θα εγκρίνει τις αναθεωρημένες συμβάσεις παραχώρησης των τεσσάρων οδικών έργων, οι οποίες εν συνεχεία θα κατευθυνθούν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Στόχος είναι μέχρι τέλη Νοεμβρίου - αρχές Χριστουγέννων, οι συμβάσεις των έργων, αφότου εγκριθούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να επικυρωθούν από τη Βουλή, ώστε με την είσοδο του 2014 τα εργοτάξια σε Ολυμπία Οδό, Ιόνια Οδό, Ε-65, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου να είναι σε πλήρη λειτουργία.

Τα μέτωπα των έργων

Σήμερα από τα πέντε μεγάλα οδικά έργα που υπεγράφησαν το 2007, σημαντική πρόοδο παρουσιάζει ο Μορέας (Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα), που έχει μειώσει την απόσταση Αθήνα-Καλαμάτα σε περίπου δύο ώρες.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα, του οποίου ο προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται περίπου στα 700 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση των έργων, ο υφιστάμενος οδικός άξονας, υψηλής επικινδυνότητας θα δώσει τη θέση του σε αυτοκινητόδρομο συνολικού μήκους 120 χλμ, δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση, με λωρίδα έκτακτης ανάγκης, νησίδα διαχωρισμού και περισσότερες από 20 γέφυρες.

Σε προχωρημένη φάση βρίσκονται και τα έργα στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, ενώ σε Ιόνια Οδό και Ε-65 τα εργοτάξια επαναλειτουργούν σταδιακά.

Η πλήρης επανεκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών θα πραγματοποιηθεί όταν οι αναθεωρημένες συμβάσεις παραχώρησης εγκριθούν από τη Βουλή.

Το πολυαναμενόμενο «restart» στους οδικούς άξονες αντιπροσωπεύει αύξηση του ΑΕΠ περίπου 2%, καθώς, όπως υπολογίζεται, λόγω της παύσης των έργων χάθηκαν άμεσες αλλά και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ενδιαφέρον ξένων για τις κατασκευαστικές

Την ίδια στιγμή, η επανεκκίνηση των έργων αναμένεται να σηματοδοτήσει την επιστροφή των κατασκευαστικών ομίλων στο επενδυτικό ραντάρ των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr και η εφημερίδα «Κεφάλαιο» που βρέθηκαν στο πρόσφατο roadshow στο Λονδίνο, οι όμιλοι Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συγκέντρωσαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους επικεφαλής των δύο εισηγμένων κ.κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση και Γιώργο Περιστέρη να πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με ξένους επενδυτές.

Το χαρτοφυλάκιο των έργων παραχώρησης (Ατ. Οδός, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, υπό κατασκευή οδικά έργα) του ομίλου Ελλάκτωρα και η μεγάλη συμμετοχή του σε σημαντικά έργα υποδομής βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής των ξένων.

Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στράφηκε και στις προοπτικές της αγοράς ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς έχουν δημοπρατηθεί σε όλη την Ελλάδα νέα έργα επεξεργασίας σκουπιδιών προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ.

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στον τομέα ενέργειας, όπου ο όμιλος, μέσω της Τέρνα Ενεργειακή, διαθέτει σε λειτουργία ή υπό κατασκευή έργα συνολικής ισχύος 508MW.

Σχεδιάζει επίσης, έως το πρώτο εξάμηνο του 2014 να έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση φωτοβολταϊκών ισχύος 132MW σε Ελλάδα και Πολωνία, ενώ ανέλαβε το έργο διαχείρισης απορριμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προϋπολογισμού άνω των 130 εκατ. ευρώ.

Οι ξένοι επενδυτές, τέλος, ζήτησαν να ενημερωθούν για την τιμολόγηση των ελληνικών έργων ΑΠΕ, αλλά και για τη στρατηγική που ακολουθείται, σε κυβερνητικό επίπεδο, ως προς την υλοποίηση νέων ενεργειακών projects.

dimitris.delevegos@capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα