Οι αλλαγές στην Συνθήκη έως τον Μάρτιο

Οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιούν απόψε μια Σύνοδο Κορυφής με πολλούς κινδύνους λόγω των διαφορών ανάμεσα στις χώρες αναφορικά με την άμεση απάντηση στην κρίση του χρέους και τη μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση των συνθηκών. Αυτόματες κυρώσεις σε όσες χώρες το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, εκτός και αν μία ενισχυμένη πλειοψηφία στο Eurogroup αποφασίσει διαφορετικά, επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης (ESM) από το 2012 και όχι από τα μέσα του 2013 όπως είχε αποφασιστεί παλαιότερα, προτείνουν μεταξύ

άλλων η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, στην επιστολη τους προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, με τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.

Αδιαλλαξία της Γερμανίας όσον αφορά οποιαδήποτε ανάμιξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όροι που τίθενται από τη Βρετανία για μια αναθεώρηση της συνθήκης, τα επίμαχα θέματα δεν λείπουν στους κόλπους της ΕΕ.

Ωστόσο ο χρόνος πιέζει. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την αξιολόγηση της προοπτικής για το σύνολο της ΕΕ και ενόψει της επιδείνωσης της κατάστασης οι ΗΠΑ ανησυχούν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέκελ σχετικά με την κρίση του χρέους.

Στις 5 το απόγευμα αναμένεται συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Η ατμόσφαιρα αναμένεται ότι θα είναι τεταμένη μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συναντώνται σήμερα από τις 19.30 (τοπική ώρα, 20.30 ώρα Ελλάδας) για ένα πολύ μακρύ δείπνο εργασίας, πριν συνεχίσουν την επομένη.

Ορισμένοι εξ αυτών θα έχουν ήδη συναντηθεί προηγουμένως στη Μασσαλία (νότια Γαλλία) όπου διεξάγεται εντός της ημέρας μια σύνοδος των ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων (ΕΛΚ), στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο η Άγγελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Η μεταρρύθμιση θα γίνει και με τις 27 χώρες της ΕΕ και με ποιές ρυθμίσεις, ή μήπως μόνο με τις 17 χώρες της ευρωζώνης; Στα σημεία αυτά, μια προπαρασκευαστική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων δεν επέτρεψε καμιά πρόοδο.

Η Βρετανία μοιάζει εξάλλου θα θέλει ανταλλάγματα που είναι δύσκολο να δεχθούν οι εταίροι της για να δεχθεί μια αλλαγή της συνθήκης. Το Παρίσι και το Βερολίνο φαίνονται ως εκ τούτου έτοιμα για μια συμφωνία στους κόλπους μόνο της ευρωζώνης, με κίνδυνο να διευρυνθεί το χάσμα στην Ευρώπη.

Ο στόχος είναι να δοθούν εγγυήσεις στη Γερμανία και στην ΕΚΤ ώστε αυτή η τελευταία --που διεξάγει επίσης σήμερα την ετήσια σύνοδό της και μπορεί να μειώσει τα επιτόκια της-- να δεχθεί να κάνει περισσότερα για την επίλυση της κρίσης του χρέους. Ο πρόεδρός της άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να το κάνει σε περίπτωση που υιοθετηθεί πράγματι από την ευρωζώνη «ένα δημοσιονομικό σύμφωνο».
 
 Άλλο θέμα τριβής: ορισμένες χώρες θέλουν να

Keywords
Τυχαία Θέματα