Οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση

Τις έξι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες έκαναν γνωστές κυβερνητικές πηγές. Οι δύο αφορούν την ανθρωπιστική κρίση και τη διοικητική μεταρρύθμιση. Όπως σημείωσαν οι κύκλοι της κυβέρνησης, πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση - στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη). Η τρίτη αφορά το νομοσχέδιο για την ρύθμιση

των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πηγές του Μαξίμου κάνουν λόγο για απεγκλωβισμό και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.

Οι άλλες μεταρρυθμίσεις αφορούν τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, την ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου και τη δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ από την πλευρά του ανέφερε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση του δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα.

Σε ενημερωτικό σημείωμά του προς την ολλανδική κάτω βουλή, αφού παραθέτει όλα τα βήματα που έγιναν για να εγκριθεί η παράταση της δανειακής σύμβασης, επισημαίνει ότι, όπως αναφέρθηκε στην έκθεση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων τον οποίον υπέβαλε η ελληνική πλευρά χρησιμεύει ως σημείο εκκίνησης.

«Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αναπτύξουν αυτόν τον κατάλογο και θα τον υποβάλουν με τη μορφή της τροποποιημένης συμφωνίας στο Eurogroup, στα τέλη Απριλίου», επισημαίνει ο Ολλανδός υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα