Οι παρενέργειες από την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Συρία

Του Χρήστου Καπούτση

Η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων εκατέρωθεν της συνοριακής γραμμής Τουρκίας- Συρίας, είναι ένα επιπλέον στοιχείο για την αξιολόγηση της κρίσης ανάμεσα στα δύο κράτη.

Ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας ΧαγρίΚιβρίογλου επισκέπτεται τις μονάδες που βρίσκονται στα σύνορα, ενώ τουρκικά μαχητικά ελικόπτερα τύπου Cobra κάνουν περιπολίες στην περιοχή και παρατηρούν τις κινήσεις του στρατού της Συρίας. Επίσης στην περιοχή της Αντιόχειας έχουν εγκατασταθεί Μονάδες βολής
αντιαεροπορικών πυραύλων.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, άρματα μάχης του στρατού της Συρίας έχουν μεταφερθεί και βρίσκονται σε ετοιμότητα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το σύνορα με την Τουρκία. Το ενδιαφέρον είναι ότι τις πληροφορίες για τις κινήσεις του Στρατού της Συρίας έδωσε ακόμη και στην Τουρκική εφημερίδα Zaman ο αρχηγός των ανταρτών της αντιπολίτευσης της Συρίας ο Μουσταφά Ελ Σέιχ!

Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ( ΣΕΑ) της Τουρκίας, επισημαίνεται ότι ,η  κατάρριψη του αεροσκάφους της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από την αεράμυνα της Συρίας, είναι εχθρική ενέργεια και ότι ηΤουρκία έναντι αυτής της επιθετικής ενέργειας,  διατηρεί όλα τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και θα κινηθεί με αποφασιστικότητα.
Εκτιμώ, ότι η αντίδραση της Τουρκίας, θα είναι μάλλον μετριοπαθής, στη δυναμική ενέργεια της Δαμασκού...

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην ίδια ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ( ΣΕΑ) της Τουρκίας, αναφέρεται ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων και της  «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», στην Ανατολική Μεσόγειο. Προφανώς, εννοούν τις έρευνες, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στη ΑΟΖ της Κύπρου.  

Είναι σαφές ότι, η περιοχή που περιλαμβάνει την Κύπρο, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη, το Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, είναι μια ενιαία γεωγραφική περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής αξίας, όπου διακυβεύονται τεράστια πολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά και στρατιωτικά συμφέροντα.

Η Άγκυρα είναι αναμεμειγμένη στον εμφύλιο της Συρίας, όπως και η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Είναι γνωστό ότι, από το τουρκικό έδαφος ανεφοδιάζεται ο αντικαθεστωτικός Ελεύθερος Συριακός Στρατός, φυσικά με τη βοήθεια Αμερικανών πρακτόρων, όπως αναφέρουν εκτενή ρεπορτάζ αμερικανικών εφημερίδων.

Η πτώση του λαομίσητου Δικτατορικού καθεστώτος Άσαντ, είναι στους στόχος της αμερικανικής διπλωματίας, αλλά υπάρχει έντονος προβληματισμός για την μετά-Άσαντ εποχή. Το πιθανότερο είναι το κοσμικό καθεστώς Άσαντ, να αντικατασταθεί από το βαθύ σουνιτικό Ισλάμ. Γι' αυτό άλλωστε και το Ισραήλ είναι πολύ επιφυλακτικό , στα σχέδια ανατροπής του Άσαντ, που κρατούσε,  σχετικά μετριοπαθή θέση και για τα υψίπεδα του Γκολάν !

Επιπλέον, η ενεργός ανάμειξη της Τουρκίας στον εμφύλιο της Συρίας, προκαλεί ένταση στις σχέσεις της με τη Ρωσία  και τη Κίνα, που θεωρούν τη Συρία πολύτ
Keywords
Τυχαία Θέματα