«Ολυμπιακός, η ομάδα του μυαλού μου»

Για τον Τρεμέλ Ντάρντεν, τον νεοαποκτηθέντα 33χρονο γκαρντ-φόργουορντ του Ολυμπιακού, ο ερχομός του στην ομάδα ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή επαγγελματική επιλογή. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Γιώργο Κυριακίδη, η πρόταση των "ερυθρολεύκων" τον εξέπληξε ευχάριστα, καθώς του έδωσε την ευκαιρία να εκπληρωσει τον στόχο του να αγωνιστεί στους περσινούς πρωταθλητές Ευρώπης.

Μπορεί πέρσι να έφτασε πιο κοντά από
κάθε άλλη φορά στη δεκάχρονη παρουσία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, χάνοντας το τρόπαιο από τη Μακάμπι στην παράταση, αλλά φέτος θα έχει ακόμα μια ευκαιρία ως ... κάτοικος Πειραιά. Αρκεί, όπως τονίζει, ο Ολυμπιακός "να μη μείνει από γκάζι", όπως συνέβη πέρσι στους Μαδριλένους.

Πρώτα απ'όλα θα ήθελα το σχόλιό σου για τη δήλωση του Παναγιώτη Αγγελόπουλου ότι στον Ολυμπιακο θα παίξεις καλύτερα απ'ότι στη Ρεάλ.

"Γέλασα όταν το άκουσα γιατί μου φάνηκε αστείο. Η αλήθεια, όμως, είναι πως βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω. Ο Ολυμπιακός με επέλεξε για να είμαι ο ίδιος παίκτης που ήμουν στη Μαδρίτη. Για να φέρνω ενέργεια, προσπάθεια, σκληρή δουλειά στην άμυνα και να βοηθώ την ομάδα όπου και όποτε το χρειάζεται. Αυτά τα στοιχεία με οδήγησαν μέχρι το επίπεδο της Ευρωλίγκας. Βέβαια, η κάθε βραδιά επιφυλάσσει διαφορετικές απαιτήσεις. Κάποιες φορές θα χρειαστεί να πάρω περισσότερες προσπάθειες στην επίθεση, άλλες να κάνω τη διαφορά στην άμυνα. Για παράδειγμα, στα περσινά πλέι οφ (σ.σ. Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός) προσπαθούσα να περιορίσω τη δράση του Σπανούλη. Οι μεγάλοι παίκτες σαν κι αυτόν δεν σταματιούνται, αλλά περιορίζονται στο μέτρο του δυνατού."

Ποιες διαφορές εντοπίζεις μεταξύ της Ρεάλ και του Ολυμπιακού;

"Από μπασκετικής πλευράς, στη Ρεάλ τρέχαμε συνέχεια το γήπεδο. Κατά τα άλλα, μιλάμε για το ίδιο άθλημα. Αμφότερες οι ομάδες έχουν υψηλούς στόχους, δηλαδή την κατάκτηση όσο περισσότερων τίτλων γίνεται, να κερδίζουν σε κάθε διοργάνωση. Οπότε, ακομα κι αν φεύγεις από τη Ρεάλ για να πας στον Ολυμπιακό, μιλάμε για δύο μεγάλες μπασκετικές δυνάμεις, εκ των οποίων η δεύτερη έχει κερδίζει αλλεπάλληλες Ευρωλίγκες. Διαπνέονται από την ίδια νοοτροπία και στόχους."

Ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις όταν ήρθες στον Ολυμπιακό;

"Ήμουν σοκαρισμένος και μόνο στο άκουσμα της είδησης πως ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται για μένα! Δεν είχα ακούσει κάτι γι'αυτό. Βρισκόμουν μάλιστα σε διακοπές όταν ο μάνατζέρ μου με πληροφόρησε για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Πίστευα πως οι παίκτες της ομάδας θα ήταν οι ίδιοι με την περσινή χρονιά, γι'αυτό και δεν γνώριζα πως ήμουν στο "ραντάρ" τους. Μετά την αρχική έκπληξη, ήμουν χαρούμενος και ευγνώμων. Πριν από χρόνια, είχα πει στον νεότερο αδερφό μου πως θα ήθελα να αγωνιστώ σε δύο ευρωπαϊκές ομάδες, εάν δεν κατάφερνα να φτάσω στο ΝΒΑ: τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Ολυμπιακό. Στην πρώτη επειδή ανέκαθεν ήμουν μεγάλος θαυμαστής του Λουίς Μπούλοκ. Όταν ήρθα στην Ευρώπη τον παρακολουθούσα και η ιδέα να αγωνιστώ στη Ρεάλ κόλλησε στο μυαλό μου. Θυμάμαι ειδικά το ULEB CUP που είχε κατακτήσει το 2007 η Ρεάλ στο Σαρλερουά, την πόλη στην οποία έπαιζα τότε. Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη ομάδα, για την οποία μιλούσε πολύς κόσμος. Ήταν σε μια περίοδο που όλοι έλεγαν πως θέλουν να παίξουν στον Παναθηναϊκό κι εγώ -αντιδρώντας- τους απαντούσα πως θέλω να πάω στον Ολυμπιακό! Σέβομαι απόλυτα τον Παναθηναϊκό, αλλά φαίνεται πως με τη βοήθεια και τη χάρη του Θεού κατέληξα να παίζω για την ομάδα που πάντα είχα στο μυαλό μου. Δεν μπορώ λοιπόν να μη νιώθω ευγνωμοσύνη που ο Θεός με αξίωσε να φορέσω τη φανέλα των δύο αυτών ομάδων."

Τι γνωρίζεις για την αντιπαλότητα των δύο "αιωνίων";

"Φαίνεται πολύ σοβαρή! Πίστευα πως Μπαρτσελόνα και Ρεάλ αποτελούν το πιο ισχυρό ζευγάρι, ωστόσο από μπασκετική πλευρά το ελληνικό ντέρμπι έχει περισσότερη ένταση. Δεν έχω παίξει ακόμα σε τέτοιο παιχνίδι, αλλά όταν επισκέπτομαι διάφορα σημεία στην Αθήνα και παρατηρώ τον διχασμό του κόσμου σχετικά με τις ομάδες που υποστηρίζουν, αντιλαμβάνομαι την ένταση και τον ανταγωνισμό που υπάρχει, ανεξαρτήτως των ονομάτων που αναγράφονται στις φανέλες. Πραγματικά ανυπομονώ να επιστρέψω στη δράση ώστε να μπορέσω να αγωνιστώ σ'αυτό το υψηλό επίπεδο. Έχω συμμετάσχει σε αρκετά ντέρμπι, συμπεριλαμβανομένου και του λιθουανικού μεταξύ της Ζαλγκίρις Κάουνας και της Λιέτουβος Ρίτας. Αν υπάρχει ένα μέρος που μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα, θα ήταν η Λιθουανία. Ο κόσμος αγαπάει πολύ το μπάσκετ, το οποίο είναι πρώτο άθλημα, ενώ στην Ισπανία το ποδόσφαιρο κυριαρχεί ολοκληρωτικά."

Ως πρώην μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης, ποια διδάγματα σου άφησε η περσινή χρονιά;

"Ήμασταν σίγουρα η κυρίαρχη ομάδα στην Ευρώπη μέχρι κάποιο σημείο. Και οπωσδήποτε είναι οδυνηρό όταν χάνεις στους δύο τελικούς που παίζεις σε Ευρωλίγκα και ισπανικό πρωτάθλημα, ειδικά όταν τα έχεις δώσει όλα. Θα έλεγα πως δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεις κανέναν αντίπαλο με χαλαρότητα, όποιος κι αν ειναι. Είναι δύσκολο από πνευματική άποψη να συντρίβεις μια πολύ καλή ομάδα, να νιώθεις καλά και στη συνέχεια να θεωρείς μια άλλη ομάδα δεδομένη. Δεν έγινε συνειδητά ούτε οφείλεται στο μεγάλο νικηφόρο σερί μας. Απλώς, μερικές φορές πρέπει να σε "χτυπήσουν στο πρόσωπο" για να συνειδητοποιήσεις πού ακριβώς βρίσκεσαι, όταν τείνεις να παραβλέπεις κάποια πράγματα. Όμως, αγαπώ τους πρώην συμπαίκτες μου μέχρι θανάτου και μάλιστα οκτώ από αυτούς θα παίζουν και φέτος στη Ρεάλ. Έχουν καλή ομάδα και είναι λογικό πως φέτος θα ξαναστοχεύσουν ψηλά."

Πώς εξηγείς την κατάκτηση της Ευρωλίγκας από τη Μακάμπι, μια ομάδα χωρίς μεγάλα ονόματα και μπάτζετ;

"Είναι πιθανό, αν κοιτάξεις τον πρώτο από τους δύο σερί τίτλους Ευρωλίγκας που πήρε ο Ολυμπιακός, κερδίζοντας την ΤΣΣΚΑ με Κιριλένκο, Χριάπα και Κρστιτς το 2012. Κανείς δεν περίμενε ότι ο Ολυμπιακός θα τα κατάφερνε. Κάτι ανάλογο συνέβη και φέτος με τη Μακάμπι, την οποια αρκετοί δεν περίμεναν να κερδίζει ούτε καν στο πρώτο ματς στο Φάιναλ Φορ."

Τι να περιμένουμε φέτος από τον Ολυμπιακό;

"Η ομάδα ήταν πολύ καλή πέρσι. Οπότε, δεν νομίζω πως θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές. Έχουμε προσθέσει κάποια κομμάτια αθλητικότητας ώστε να τρέχουμε περισσότερο στο γήπεδο και να βγάζουμε ενέργεια και θεαματικές φάσεις. Ελπίζω αυτή τη θεωρία να την μετατρέπουμε σε πράξη κάθε μέρα στην προπόνηση και στους αγώνες. Διότι και πέρσι στη Μαδρίτη καταναλώναμε βενζίνη υψηλών οκτανίων όλη τη χρονιά, όμως στο τέλος μείναμε από γκάζι."
Keywords
Τυχαία Θέματα