Ομιλία Αβραμόπουλου στο Πανεπιστήμιο Βοστόνης

«Η προχθεσινή δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού δεν θίγει τόσο την Κύπρο και την Ελλάδα, όσο τη διεθνή έννομη τάξη, διότι είναι σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία κρίσιμη στιγμή των ελληνοτουρκικών σχέσεων», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος,

μιλώντας στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Σχολής Διεθνών Σχέσεων Φλέτσερ, του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό και στις πρόσφατες δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, όχι μόνο θα αποτελέσει καταλύτη για την πλήρη αποκατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά κυρίως θα δώσει τέλος σε μία εκκρεμότητα που προσβάλλει τη διεθνή νομιμότητα, υπογραμμίζοντας ότι «και αυτό πλέοντο έχουν αντιληφθεί οι πάντες- το Κυπριακό είναι το κλειδί για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και βέβαια, για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Για τον νέογεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας είναι πόλος σταθερότητας, σε μία άκρως ασταθή περιοχή, σεμία άκρως ρευστή παγκόσμια πραγματικότητα, όπως είπε, σημειώνοντας ότι νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στηρίζεται σε έξι άξονες:

- Την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

- Τον ρόλο που παίζει το εθνικό αμυντικό σύστημα στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωατλαντικής Συνεργασίας σε μία περιοχή ζωτικής σημασίας για τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια.

- Τη στρατηγική σημασία των ελληνικών λιμανιών ως εμπορικών πυλών που συνδέουν την Ευρώπη και την Ασία.

- Τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως μοχλού και μελλοντικού παραγωγού ενεργειακών πόρων.

- Τη συμβολή της Ελλάδας στην ένταξη της νοτιανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Και, κυρίως, τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως φρουρού των αξιών της Δύσης σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από διαμάχες και συγκρούσεις.

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην πολιτική σταθερότητα, τονίζοντας ότι, πέραν από το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε στάδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας της προκειμένου να επανέλθει στην οικονομική ανάπτυξη, σημείωσε χαρακτηριστικά, διαθέτει ένα πολιτικό σύστημα το οποίο εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Γεγονός που επιβεβαιώνεται, συμπλήρωσε ο υπουργός,από το υψηλό αίσθημα ευθύνης, που χαρακτηρίζει τις σημαντικότερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που είναι και η εγγύηση του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι μία απόδειξη της υπευθυνότητας του πολιτικού μας συστήματος είναι και η ομόθυμη καταδίκη του πρόσκαιρου φαινομένου του ναζιστικού εξτρεμισμού.

Για τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, επισήμανε ότι ο δυτικός κόσμος χρειάζεται νέα στρατηγική για τη συνεχιζόμενη κρίση στη ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική. «Χρειαζόμαστε μία στρατηγική που θα πιέζει για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα θα λαμβάνειυπόψη την πραγματικότητα στις συγκεκριμένες περιοχές. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα προς μία νέα ρεαλιστικότερη προσέγγιση της Δύσης στην περιοχή», είπε, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πέρα από την κρίση, οι αξίες στις οποίες οικοδομήθηκε η σύγχρονη Ελλάδα ισχύουν ακόμη. Η οικονομική κρίση δεν επηρέασε την αξιοπιστία της Ελλάδας ως πυλώνα περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας. Η χώρα μας είναι υπόδειγμα συνέπειας στην εξωτερική της πολιτική, υπόδειγμα φερεγγυότητας στις σχέσεις με τους συμμάχους της. Οι χώρες του κόσμου και οι χώρες της περιοχής αναγνωρίζουν και σέβονται αυτό το γεγονός».

Τέλος, μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ, ανέφερε ότι πρόσφατα, οι σχέσεις αυτές ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο από δύο νέες εξελίξεις: Την κρίση στην ευρωζώνη και την περιφερειακή αστάθεια με επίκεντρο τον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο. «Η κρίση στην ευρωζώνη μάς έφερε πιο κοντά γιατί και οι δύο χώρες μας συμφωνούν ότι η μονόπλευρη λιτότητα είναι επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και πρόοδο. Οι χώρεςμας συμφωνούν ότι η Ευρώπη και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα χρειάζονται μία στρατηγική που θα οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισεο κ. Αβραμόπουλος και καταλήγοντας τόνισε:

«Όμως και η περιφερειακή αστάθεια έφερε τις χώρες μας πιο κοντά, υπό την έννοια ότι και οι δύο συμφωνούμε ότι αποτελεί πρωταρχική ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα σταθερό διεθνές περιβάλλον που να διέπεται από το κράτος δικαίου. Το διεθνές δίκαιο και η διεθνής νομιμότητα πρέπει να είναι η στρατηγική μας πυξίδα».

Τον κ. Αβραμόπουλο υποδέχθηκε ο πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ, Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος έχει διατελέσει ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ενώ προλόγισε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Την ομιλία, με θέμα «Ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας»,παρακολούθησαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», φοιτητές και διδάσκοντες της Σχολής, πολιτικοί και διπλωματικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι, καθώς και ομογενείς.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα