Ομιλία Μέρκελ σε κινέζους φοιτητές

Τα πλεονεκτήματα της "ελεύθερης και ανοικτής κοινωνίας" υπερασπίσθηκε η Αγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια ομιλίας της ενώπιον κινέζων φοιτητών στο πανεπιστήμιο Τσινγκχουά.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις που πυροδότησε η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι, "εκτός από τους τεχνολογικούς και οικονομικούς παράγοντες, η αειφόρος ανάπτυξη μίας χώρας απαιτεί επίσης ένα

δικαιικό σύστημα δίκαιο και αδέκαστο σε κοινωνικό επίπεδο...Είναι σημαντικό οι πολίτες να μπορούν να έχουν πίστη στην ισχύ του νόμου, και όχι να υποτάσσονται στον νόμο των ισχυρών", είπε η Αγγελα Μέρκελ στην προσεκτικα ζυγισμένη ομιλία της στο πανεπιστήμιο της κινεζικής ελίτ.

"Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντικό, διότι πριν από 25 χρόνια, όταν μία ειρηνική επανάσταση ξέσπασε στην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, αυτό επέτρεψε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την πραγματοποίηση ελεύθερου διαλόγου στους κόλπους της κοινωνίας", είπε η καγκελάριος της Γερμανίας προσθέτοντας: "Θεωρώ ότι είναι το ίδιο σημαντικό να υπάρξει ένας ελεύθερος διάλογος και εδώ στην Κίνα ".

Η Κίνα βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο των οργανώσεων υπεράσπισης των αθρωπίνων δικαιωμάτων, όμως οι δυτικοί ηγέτες που φλερτάρουν την δεύτερη οικονομία στον κόσμο, φροντίζουν να αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Η ομιλία της Αγγελα Μέρκελ έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική αυτή.

"Πρέπει οι πολίτες να αισθάνονται προστατευμένοι...Είναι σημαντικό να υπάρχουν νόμοι που χρησιμεύουν στην διαφύλαξη των αρχών αυτών. Είναι κρίσιμο να έχουμε μία ελεύθερη, ανοικτή και πολυφωνική κοινωνία για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου μέλλοντος", επανέλαβε με επιμονή η γερμανίδα καγκελάριος.

Η έβδομη από το 2005 επίσκεψη της Μέρκελ στην Κίνα ξεκίνησε από το Τσενγκντού και ήταν επικεντρωμένη στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, όπως μαρτυρά η πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή που την συνόδευσε.

Ο κινεζικός Τύπος από την πλευρά του, που επεφύλασσε τους τελευταίους μήνες χλιαρά κύρια άρθρα για τις σχέσεις της Κίνας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την Αγγελα Μέρκελ εκθειάζοντας τις ανθηρές εμπιορικές εσχέσεις των δύο εξαγωγικών δυνάμεων.

Η Αγγελα Μέρκελ προκάλεσε το 2007 την οργή του Πεκίνου όταν επέμεινε να συναντηθεί με τον δαλάι λάμα, που το Πεκίνο θεωρεί επικίνδυνο αυτονομιστή ηγέτη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα