Οριζόντια ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Οριζόντια ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια προωθούν οι τράπεζες, με στόχο να επαναφέρουν σε ορθή πορεία δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ.Η ρύθμιση, που «τρέχει» πιλοτικά το τελευταίο δίμηνο, έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης από μεγάλη μερίδα «κόκκινων» και μη δανειοληπτών, καθώς εφαρμόζεται όχι μόνο σε καθυστερούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών, αλλά και σε δάνεια που εμφανίζουν ενδείξεις ότι βαίνουν προς το «κόκκινο».

Η ρύθμιση προβλέπει «σπάσιμο» του δανείου στα δύο (50%-50%), με αποτέλεσμα να μειώνεται στο

μισό και η δόση που θα καταβάλλει ο δανειολήπτης.

«Η δόση κατεβαίνει σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του ενοικίου» αναφέρουν τραπεζικά στελέχη και διευκρινίζουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα εφαρμόζεται και για δάνεια που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου, δηλαδή να πέσουν στο «κόκκινο», αλλά και σε οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση. Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις θα «παγώνει» το 30% ή το 40% του άληκτου κεφαλαίου του δανείου.

Η ρύθμιση, που «τρέχει» πιλοτικά το τελευταίο δίμηνο, έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης από μεγάλη μερίδα «κόκκινων» και μη δανειοληπτών, καθώς εφαρμόζεται όχι μόνο σε καθυστερούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών, αλλά και σε δάνεια που εμφανίζουν ενδείξεις ότι βαίνουν προς το «κόκκινο».

Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες εκτιμούν και προσδοκούν να επαναφέρουν σε ορθή πορεία «κόκκινα» στεγαστικά ύψους 21 δισ. ευρώ και άλλα 7 με 8 δισ. ευρώ από «κόκκινα» καταναλωτικά.

Στα υπέρ της ρύθμισης είναι ότι περιλαμβάνονται σε αυτή και δανειολήπτες των οποίων τα ετήσια εισοδήματα είναι πολλαπλάσια των 6.000 ευρώ, που είναι το όριο της φτώχειας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το εισόδημά τους έχει μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν.

Για τους «κόκκινους» δανειολήπτες το δάνειο σπάει στα δύο, και ο οφειλέτης πληρώνει για διάστημα 15 ή 20 ετών τη μισή δόση. Εξοφλεί δηλαδή κανονικά το 50% του άληκτου κεφαλαίου. Το υπόλοιπο 50% του δανείου «παγώνει», δεν επιβαρύνεται δηλαδή με τόκους που ανακεφαλαιοποιούνται και παραμένει «παγωμένο» για όσο διάστημα συμφωνηθεί. Αν στο μεταξύ ανακάμψουν τα οικονομικά του δανειολήπτη, υπάρχει η πρόβλεψη να αυξάνεται το ποσοστό του άληκτου κεφαλαίου που εξυπηρετείται και αντίστοιχα να μειώνεται το ποσοστό που παραμένει «κλειδωμένο».

Oπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, στόχος τους είναι στη ρύθμιση να ενταχθούν όλοι οι δανειολήπτες που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής, καθώς έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους.

Για τον λόγο αυτό, προχωρούν σε ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών του δανειολήπτη. Δηλαδή ζητούν φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας 5ετίας, από τις οποίες προκύπτει η μείωση του εισοδήματος, «τσεκάρουν» τις τραπεζικές καταθέσεις (για να αποκλείσουν τους στρατηγικά κακοπληρωτές), ενώ ζητούν και οικονομικά στοιχεία (Ε9) για τυχόν ακίνητα που διαθέτει ο δανειολήπτης (σπίτια, καταστήματα, αποθήκες, οικόπεδα κλπ.).

Ανάλογες ρυθμίσεις με «σπάσιμο» του δανείου στα δύο ετοιμάζουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για τους δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Με τη διαφορά ότι στα δάνεια αυτά θα «παγώνει» για ένα διάστημα το ποσό που έχει προκύψει από τη διαφορά ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ελβετικού.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα