Ουκρανία: Έκκληση στον ΟΗΕ για την Κριμαία

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα τη δημιουργία Εθνοφρουράς, η οποία θα μπορούσε να αριθμεί μέχρι 60.000 άνδρες, ενώ απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να συζητήσει την κατοχή της Κριμαίας από ρωσικές δυνάμεις και δήλωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει βοήθεια για την επίλυση του ζητήματος από μεμονωμένες χώρες ή συστήματα συλλογικής ασφάλειας.

Καθώς η νέα ουκρανική εξουσία φοβάται εισβολές του ρωσικού στρατού στις
ανατολικές περιοχές της χώρας, το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Εθνοφουράς ψηφίσθηκε από 262 από τους παρόντες βουλευτές και ουδείς το καταψήφισε.

Οι ουκρανικές αρχές διευκρίνισαν πως το σώμα αυτό, το οποίο θα εξαρτάται από το υπουργείο Εσωτερικών, θα αποτελείται κατά προτεραιότητα από εθελοντές που προέρχονται από τις "ομάδες αυτοάμυνας" οι οποίες σχηματίσθηκαν στο Μαϊντάν του Κιέβου από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και πολλές δεκάδες μέλη τους σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής το Φεβρουάριο.

Η Εθνοφρουρά θα αναλάβει κυρίως την εσωτερική ασφάλεια, την ασφάλεια των συνόρων και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και θα μπορεί έτσι να προσφέρει βοήθεια στους 130.000 άνδρες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι μισοί από τους οποίους είναι στρατεύσιμοι. Η Ρωσία διαθέτει από την πλευρά της ένα στρατό 845.000 στρατιωτών.

Εξάλλου μερικοί βουλευτές στο κοινοβούλιο, σε μια συζήτηση που διεξήχθη μερικές ώρες πριν ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πρότειναν να ζητηθεί η ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, αν και στην απόφαση που υιοθετήθηκε δεν αναφέρεται συγκεκριμένα αυτή η μορφή αρωγής.

Σε μια δεύτερη ψηφοφορία, η βουλή ενέκρινε ένα έγγραφο που επιβεβαιώνει πως η Ουκρανία επιδιώκει βαθύτερη ολοκλήρωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνολικά 250 μέλη της 450μελούς βουλής, η οποία τον περασμένο μήνα καθαίρεσε έναν υποστηριζόμενο από τη Μόσχα πρόεδρο, ενέκριναν την έκκληση προς τον ΟΗΕ, στην οποία υπογραμμίζεται η «κατάφωρη παραβίαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου».

Η Ουκρανία, αναφέρεται στην έκκληση, επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει «βοήθεια από οποιοδήποτε κράτος ή περιφερειακό σύστημα συλλογικής ασφάλειας για την αποκατάσταση της κυριαρχίας της».

Στην ψηφοφορία το κοινοβούλιο χωρίσθηκε βάσει των πολιτικών γραμμών.

Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα ψήφισαν υπέρ.

Μόνο δύο μέλη του Κόμματος των Περιφεριών του ανατραπέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ψήφισαν υπέρ, ενώ άλλα απείχαν, λέγοντας πως θέλουν πρώτα να δουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην Κριμαία. Οι κομμουνιστές απείχαν επίσης.

Στην έκκληση δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο φιλοευρωπαίος βουλευτής Μπόρις Ταράσιουκ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο, καθώς η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης μια απόφαση «που επιβεβαιώνει την πολιτική της Ουκρανίας για ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην απόφαση εξουσιοδοτείται ο Γιατσενιούκ «να συνάψει το συντομότερο δυνατόν από την ουκρανική πλευρά μια συμφωνία σύνδεσης ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα