«Παρασκευή της Οργής» στην Αίγυπτο

Σε «Παρασκευή της Οργής», μετά τις προσευχές σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου, καλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ως απάντηση στο αιματηρό διήμερο που προηγήθηκε. Την ίδια ώρα, ο έχει πάρει εντολή να απαντήσει με πραγματικές σφαίρες σε τυχόν «έκτροπα». Στο μεταξύ, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από το μακελειό της Τετάρτης, με τον επίσημο απολογισμό να φτάνει τους 638 αλλά με ξένους ανταποκριτές να μετρούν σορούς που θεωρείται ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στην καταμέτρηση. Στους 4.000 οι τραυματίες. Οξύνεται,

την ίδια ώρα, η διεθνής αντίδραση. Οι ΗΠΑ ακύρωσαν προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο, ενώ την κρατική βία στη χώρα καταδίκασε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. «Καταδικάζoυμε έντονα τα βήματα που έκανε ο αιγυπτιακός στρατός. Πιστεύουμε ότ θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ως «χλιαρή» εκτιμά την αντίδραση των ΗΠΑ ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, ο οποίος συμμετείχε προσφάτως στην αποτυχημένη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Δύσης. «Ο νόμος είναι πολύ σαφής. Εάν κάπου υπάρχει πραξικόπημα, διακόπτουμε άμεσα την οικονομική βοήθεια προς τη συγκεκριμένη χώρα. Εμείς αποφασίσαμε να μην το κάνουμε αυτό. Έχουμε, λοιπόν, μια τραγωδία, στην οποία οι ΗΠΑ είναι απλώς παρατηρητές, ενώ υπάρχουν τρόποι πίεσης ούτως ώστε να τερματιστεί η βία που συνεχίζει να ασκεί το αιγυπτιακό καθεστώς», υπογράμμισε ο Γερουσιαστής, μιλώντας στο BBC.

«Οι δηλώσεις Ομπάμα θα μπορούσαν να ενθαρύνουν τους οπλισμένους εξτρεμιστές», απαντά η αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι ακραίες οργανώσεις ενδεχομένως να εκμεταλλευτούν την κλιμάκωση της έντασης στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εκτονωθεί η κρίση. «Δεδομένου ότι η Αίγυπτος είναι ο εγγυητής της ειρήνης στην περιοχή, είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. Πρέπει να υπάρξει απόλυτη αυτοσυγκράτηση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος εξτρεμιστικές οργανώσεις να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και αυτό θα ήταν υπερβολικά σοβαρό», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Να επανεξεταστεί η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Αίγυπτο ζητεί η Σουηδία. Ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Κάιρο, η Τουρκία. Έκκληση να επιδειχθεί απ' όλες τις πλευρές η «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», απηύθυνε το ΣΑ του ΟΗΕ, μετά την κεκλεισμένων θυρών, έκτακτη συνεδρίασή του.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια στο Πατριαρχείο και την ελληνική κοινότητα, της Αιγύπτου», επανέλαβε ο ΥΠΕΞ, Ευάγγελος Βενιζέλος στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, ενώ ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο διέκοψε την άδεια του και επιστρέφει άμεσα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Με πληροφοριες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα