Ημέρα κατά του bullying

Η 6η Μαρτίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας. Το φαινόμενο της βίας στα σχολεία μπορεί να οδηγήσει τα εμπλεκόμενα παιδιά μακριά από τα σπίτια τους με αποτέλεσμα να γίνονται ευάλωτα και πιθανά θύματα εκμετάλλευσης ανακοίνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την σημερινή «Εθνική Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού».

Ο ένας στους τρεις Έλληνες μαθητές δεν αντλεί ικανοποίηση από το σχολείο, ενώ διαχρονικά αυξάνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις σχέσεις με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους. Την ίδια ώρα, ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών εμπλέκεται σε φαινόμενα ενδοσχολικού εκφοβισμού. Οι συχνότερες μορφές εκφοβισμού είναι τα λεκτικά πειράγματα (7,8%), οι χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου (6,6%), η διάδοση ψεμάτων και φημών (4,9%) και ο αποκλεισμός από κοινές παρέες και δραστηριότητες. Η χρήση σωματικής βίας και άλλοι τρόποι εκφοβισμού αναφέρθηκαν σε ποσοστά χαμηλότερα του 2,0%. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών, η οποία έγινε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί διεθνές κοινωνικό φαινόμενο και σε κάθε χώρα εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, σε ποικίλη ένταση, με πολλές και διάφορες αφορμές. Πρόκειται για τη συστηματική, επαναλαμβανόμενη, εσκεμμένη και ανεπιθύμητη επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνουν ένα ή περισσότερα παιδιά ενάντια σε κάποιο άλλο παιδί εντός και εκτός σχολείου.

«Η ενδοσχολική βία περιλαμβάνει την εσκεμμένη πρόκληση δυσφορίας ή πόνου (σωματικού ή ψυχικού) στο θύμα και την επίδειξη δύναμης ή υπεροχής από τον θύτη προς το θύμα. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι το παιδί που εκφοβίζεται να νοιώθει απομονωμένο, να βιώνει άγχος, ανασφάλεια και φόβο, να παρουσιάζει συμπτώματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, κατάθλιψης, ψυχοσωματικά προβλήματα (π.χ. πόνο στην κοιλιά, κεφαλαλγίες) και σχολική άρνηση», σημειώνεται.

Πρόσθετα, αναφέρεται, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να «σπάνε τη σιωπή» και να αναφέρουν τα περιστατικά βίας που συμβαίνουν στο σχολείο τους και να ζητούν βοήθεια είτε από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς ή τους συμμαθητές τους, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται έγκαιρα η επιθετικότητα των άλλων παιδιών.

Ως πολιτεία, σημειώνεται, θα πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας για εντοπισμό και επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη νεανική εγκληματικότητα, να σχεδιάσουμε πολιτικές κατά του εκφοβισμού, καθώς και στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης, παρέχοντας ολοκληρωμένη πρόληψη και ασφάλεια.

Προς το σκοπό αυτό, αναφέρεται, σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η ενεργός εμπλοκή και συνεργασία, η αλληλοϋποστήριξη και η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών μεταξύ όλων αυτών των φορέων θα βοηθήσει στην επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, για το εντεινόμενο φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της βίας.

Παράλληλα, σημειώνεται, ότι μέσα από μια ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση της βίας, την ενθάρρυνση των νέων για συμμετοχή τους στα κοινά και τον αθλητισμό, την καλλιέργεια της φιλίας, την εστίαση στο ήθος, τις αξίες, το σεβασμό και τη συνεργασία και την προβολή σωστών προτύπων συμπεριφοράς, θα πετύχουμε την εξάλειψη της νεανικής παραβατικότητας και θα υλοποιηθεί ο στόχος ούτε ένας μαθητής να μην αποτελέσει θύμα βίας και εκφοβισμού στο μέλλον.

Τα παιδιά, καταλήγει η ανακοίνωση, δικαιούνται να ζουν και να εργάζονται σε ένα σχολικό περιβάλλον που τους παρέχει ασφάλεια, ηρεμία και σεβασμό, γιατί η παραβίαση των δικαιωμάτων ακόμη κι όταν γίνεται από συνομηλίκους, προκαλεί μεγάλη ψυχική οδύνη.

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1978 στη Νορβηγία και 9 χρόνια μετά, το 1987, σε πολλά επιστημονικά περιοδικά εμφανίζεται ο σχετικός όρος "bullying".

Ενώ σαν φαινόμενο επισημαίνεται και καταγράφεται τη δεκαετία του 1970, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εμφανίζεται και τότε. Εξάλλου αποτελεί μια ακόμη έκφραση της βίαιης συμπεριφοράς η οποία υπάρχει με τη γέννηση του ανθρώπου.

Στην ουσία αναφέρεται στην βία μεταξύ παιδιών. Στην ιστορία του Όλιβερ Τουίστ - που διαδραματίζεται τον 19ο αιώνα - υπάρχουν πολλά στοιχεία βίας μεταξύ παιδιών τα οποία επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Τα μυθιστορήματα για το Αγγλοσαξωνικό εκπαιδευτικό σύστημα όπου ο εκφοβισμός των μεγαλύτερων είναι αποδεκτό καθεστώς.

Σύμφωνα με τον Olweus σχολική βία και σχολικός εκφοβισμός παρατηρείται όταν ένα παιδί «εκτίθεται, κατ' επανάληψη και σε διάρκεια χρόνου, σε αρνητικές πράξεις από ένα ή περισσότερα άτομα.»

Ο όρος «αρνητική πράξη» αναφέρεται στην πράξη εκείνη με την οποία «ένα άτομο προκαλεί εσκεμμένη βλάβη ή συναισθηματική δυσκολία σε άλλο άτομο, μέσω σωματικής επαφής, λεκτικώς ή με άλλους τρόπους.»

Μια σημαντική παράμετρος που τίθεται είναι η έννοια της επανάληψης. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Δεν είναι ένας απλός τυχαίος καβγάς μεταξύ δυο παιδιών στη σχολική αυλή. Επίσης περιλαμβάνει ανισορροπία δύναμης ή εξουσίας μεταξύ του παιδιού που εκφοβίζει και του παιδιού που εκφοβίζεται.

Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης είναι η δεύτερη σημαντική παράμετρος. Οι πράξεις σχολικού εκφοβισμού έχουν αποτέλεσμα ή θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα σωματική βλάβη ή συναισθηματικές δυσκολίες (δυσκολίες συμπεριφοράς) πάνω στο παιδί.

Η τελευταία παράμετρος έχει να κάνει με τις μορφές του σχολικού εκφοβισμού ο οποίος μπορεί να είναι σωματικός, λεκτικός ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή.


Γενικά το Bullying μπορεί να περιλαμβάνει:

Άσκηση φυσικής βίας, χτυπήματα, τσιμπήματα, δαγκωνιές, σπρωξίματα,Εσκεμμένο ή συχνό αποκλεισμό μαθητών από κοινωνικές δραστηριότητες, κοινωνική απομόνωση ή αποκλεισμόΣεξουαλική παρενόχλησηΧρησιμοποίηση υβριστικών ή περιπαικτικών εκφράσεων, πειράγματα, παρατσούκλια, κοροϊδίαΑπειλές και εκβιασμόΥβριστικές ή περιπαικτικές εκφράσεις για τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την ταυτότητα αναπηρίας, τη σεξουαλική ταυτότητα του θύματοςΚλοπές ή και Ζημιές στα προσωπικά αντικείμενα του θύματοςΕπιδιωκόμενη απομάκρυνση των φίλωνΔιάδοση κακοηθών και ψευδών φημών

Eν τω μεταξύ, το πρώτο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας, ο «Οδυσσέας», βρίσκεται από χθες στο προαύλιο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και θα είναι εκεί έως και τις 12 Μαρτίου ( ώρες 9πμ-9μμ), στελεχωμένος με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού από το οποίο θα πραγματοποιούνται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και το ευρύ κοινό παρεμβάσεις για το Σχολικό εκφοβισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα