Παιχνίδι έξω κατά της μυωπίας

Τα παιδιά που παίζουν συχνά σε ανοιχτούς χώρους, για τουλάχιστον 40 λεπτά τη μέρα, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο μυωπίας, σύμφωνα με μια νέα κινεζο-αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μινγκουάνγκ Χε του Πανεπιστημίου Σαν Γιατ-σεν της Γκουανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), πειραματίσθηκαν με τους μαθητές 12 δημοτικών σχολείων, τα μισά των οποίων
καθιέρωσαν ένα πρόσθετο υποχρεωτικό 40λεπτο παιγνίδι σε ανοιχτό χώρο καθημερινά.

Στο ξεκίνημα της έρευνας είχαν μυωπία μόνο το 2% των παιδιών και στις δύο ομάδες (με μέση ηλικία 6,6 ετών). Μετά από τρία χρόνια, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έπαιζαν έξω, είχαν μυωπία σε μικρότερο ποσοστό (30%) έναντι των συμμαθητών τους που δεν έπαιζαν έξω (40%).

Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει πως οι υπαίθριες δραστηριότητες στην παιδική ηλικία κάνουν καλό στα μάτια των παιδιών, καθώς τα βοηθούν να εξισορροπούν τις πολλές σχολικές και άλλες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, όπου είναι υποχρεωμένα να εστιάζουν σε μικρές αποστάσεις.

Η μυωπία εμφανίζει αυξητική τάση σε πολλές χώρες - και στην Ευρώπη. Αν και πολλή συχνή παγκοσμίως, σε μεγάλο βαθμό η αιτία της εμφάνισής της παραμένει άγνωστη, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τρόπος για την αποτελεσματική πρόληψή της. Οι μυωπικοί βλέπουν τα μακρινά αντικείμενα πιο θολά (ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν). Η πάθηση φαίνεται να οφείλεται τόσο σε γενετικούς, όσο και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η παραμονή επί πολλές ώρες μπροστά από οθόνες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας ή επιδείνωσης της ήδη υπάρχουσας. Όσο πιο νωρίς εμφανίζεται η μυωπία σε ένα παιδί, τόσο πιο μεγάλη αυτή μπορεί να γίνει με το πέρασμα των χρόνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα