«Παίζοντας με τη δημοσιογραφική πράξη»

Σε συνέχεια της επιτυχημένης πρώτης χρονιάς, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις - Παίζοντας με τη δημοσιογραφική πράξη» επιστρέφει για ένα δεύτερο κύκλο συναντήσεων με μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Περισσότεροι από 450 μαθητές από 14 σχολεία της Αττικής παρακολούθησαν το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε κι υλοποιείται από την ομάδα «Λόγου Παίγνιον», υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ

και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Για φέτος προγραμματίζονται 24 σχολεία, με πάνω από 1000 μαθητές της Αττικής αλλά και της επαρχίας.

Μεθοδολογικά, το πρόγραμμα στηρίζεται στη δυναμική της ομάδας και στην ανάπτυξη του κινήτρου μάθησης μέσα από το παιχνίδι. Σκοπός είναι οι μαθητές να αντιληφθούν μέσα από βιωματικές δραστηριότητες την υποκειμενική διάσταση της δημοσιογραφικής πληροφορίας και να αναπτύξουν αντανακλαστικά απέναντι στην αβασάνιστη, πολλές φορές, διασπορά ειδήσεων, ειδικά στο διαδίκτυο. Έτσι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια δημιουργική και ηθική στάση σχετικά με τη δημοσιογραφία, αλλά και να αντιληφθούν πως η δημοσιογραφική πράξη μπορεί να επηρεάσει, ακόμα και να διαμορφώσει την πραγματικότητα και τον κόσμο μας. Τέλος, στόχος του προγράμματος είναι ακόμη να συμβάλει στην άρση των αρνητικών στερεοτύπων που αφορούν στη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους.

Για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση του προγράμματος εργάζεται μια διεπιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι και ψυχολόγοι. Από τις παρατηρήσεις της παραπάνω ομάδας και από τη μελέτη των αξιολογήσεων των μαθητών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου, φάνηκε πως οι μαθητές μπόρεσαν να δουν ως θετική και απαραίτητη τη δημοσιογραφική πράξη. Αν και προβληματίστηκαν σε σχέση με την υποκειμενική διάσταση της δημοσιογραφίας, αν και συνειδητοποίησαν πως σε αρκετές περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι επιχειρούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη, αν και βίωσαν την απάτη μιας ψεύτικης είδησης μέσω διαδικτύου, παρ' όλα αυτά αντιλήφθηκαν βιωματικά πως χωρίς τη δημοσιογραφική πράξη καταλήγουμε και πάλι σε λάθος συμπεράσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα