«Παλεύουμε για να μην πουληθεί το ΤΤ»

«Παλεύουμε για να μην πουληθεί και να μην συγχωνευθεί το ΤΤ», τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων του ΤΤ.

Το ΚΚΕ θα παλέψει για τα συμφέροντα 3.200 οικογενειών, για τους μικρομετόχους και τις οικογένειές τους «και να μην σας φέρουν καμία "περικοκλάδα", που να σας κάνει να πιστέψετε και να διαλέξετε ανάμεσα σε αυτό που αυτοί λένε "το μεγαλύτερο ή το μικρότερο κακό".

Κατά κανόνα οι εργαζόμενοι διαλέγουν το "μικρότερο
κακό" κι ύστερα από λίγα χρόνια τα χάνουν όλα», υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη συγκέντρωση των απεργών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ).

«Να σας το πω καθαρά: ή όλα ή τίποτα- αυτή η λογική μπορεί σήμερα κάτι να διασώσει σε σας. Αν πάτε στη λογική της διαίρεσης και της υποδιαίρεσης των εργαζομένων και του διχασμού σας να ξέρετε ότι θα χάσετε όλοι», επισήμανε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «παλεύουμε για να μην πουληθεί και να μην συγχωνευθεί το ΤΤ». Υπογράμμισε δε ότι αν οι εργαζόμενοι του ΤΤ παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους «δεν θα ζήσει καλύτερα ο εργάτης, δεν θα τα πάρουν από σας για να τα δώσουν στους πιο φτωχούς, θα τα πάρουν για να τα δώσουν πιο ψηλά».

«Εδώ και πολλά χρόνια -και ιδιαίτερα τώρα, με την κορύφωση της κρίσης- δρομολογούνται συγχωνεύσεις τραπεζών σε εθνικό και ταυτόχρονα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συγχωνεύοντας, κλείνοντας ή καταστρέφοντας τόσο μικρές και μεσαίες τράπεζες, αλλά και κολοσσούς, ανεξάρτητα αν έχουν επισφάλειες», ανέφερε η γγ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «όλοι ξέρουμε πως το ΤΤ είναι η τράπεζα με τις λιγότερες επισφάλειες και σε συνθήκες κρίσης, είναι μια τράπεζα με χιλιάδες εργαζόμενους και καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και με 72.000 μετόχους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μικρομέτοχοι».

«Νοιαζόμαστε και για εσάς και για τους μικρομετόχους, το ΤΤ δεν έχει τους μετόχους που επένδυαν στην τράπεζα για να πάρουν δάνεια να κάνουν επιχειρήσεις, πλοία ή να κερδοσκοπήσουν», είπε η κ. Παπαρήγα.

«Αυτός ο στόχος έχει μια δυσκολία κι αν στέκομαι σε αυτό είναι γιατί μπορεί να κερδίσετε χρόνο: Οι συγχωνεύσεις δεν είναι απόλυτα εύκολες, πρέπει να συμφωνήσουν οι τράπεζες που είναι μέσα και γύρω, υπάρχουν ανταγωνισμοί -ποιος τραπεζικός όμιλος θα υπερισχύσει έναντι του άλλου, ποια ιεραρχία θα μπει στη νέα τράπεζα-, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν, τάχα, κι αυτοί οι κανόνες ανταγωνισμού, όπου όλοι περιμένουν πως θα πάει η συγχώνευση Εθνικής και Eurobank, η της Alpha με τα δικά της μαγαζιά, για να δουν πού θα "κολλήσουν" το ΤΤ και ποια θα είναι η καλύτερη προσφορά», επισήμανε η κ. Παπαρήγα.

«Ας αξιοποιήσουμε τις όποιες οργανωτικές ή τεχνικές δυσκολίες έχουν, ας αξιοποιήσουμε ακόμα και το γεγονός ότι μέσα στην ΕΕ υπάρχουν ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, ακόμα δεν τα έχουν βρει η Γαλλία με την Γερμανία -είτε τα βρουν, είτε δεν τα βρουν θα είναι για τα δικά τους συμφέροντα και όχι γιατί ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους του ΤΤ», είπε η κ. Παπαρήγα προσθέτοντας ότι «επομένως εμείς βλέπουμε τη μάχη ενιαία, συγκρουόμαστε με τη γενική γραμμή που προβλέπει τη συγκεντροποίηση, αλλά ταυτόχρονα επειδή ξέρουμε ότι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν έχουν δημιουργηθεί τέτοιοι συσχετισμοί ανατροπής, ξεκαθαρίζουμε -και δεν πρόκειται να μας κάνει να διστάσουμε κανένα επιχείρημα που θα φέρουν- ότι οι 3.200 εργαζόμενοι του ΤΤ δεν πρέπει να χάσουν την δουλειά τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα, συν οι 72.000 μικρομέτοχοι».

«Μπορεί να περάσετε ένα μεταβατικό στάδιο σχετικής αυτονομίας, αφού τεμαχίσουν το ΤΤ σε "καλό" και "κακό"- αυτό θα είναι σύντομο και μεταβατικό στάδιο, μην υποκύψετε και σταματήσετε τον αγώνα πιστεύοντας ότι η μεταβατική φάση θα σας σώσει», είπε η κ. Παπαρήγα.

«Εμείς ποτέ δεν δεχθήκαμε τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε "ρετιρέ" και "υπόγεια" από τη στιγμή που είχαμε να κάνουμε με μισθωτή εργασία. Μπορεί να υπήρχαν διαφορές αμοιβών στους δημόσιους υπάλληλους σε σχέση με το μεγαλύτερο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτές δεν σήμαιναν ότι και οι μεν και οι δε δεν είναι εκμεταλλευόμενοι. Τους ήθελαν να είναι σε αντιπαράθεση. Αυτά είναι προβλήματα που τα συζητάμε με τους εργαζόμενους και δεν τα χρησιμοποιούμε στην αντίθεση μας με την κυβέρνηση, τους τραπεζίτες και την ΕΕ», επισήμανε η γγ του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν πως το 1.500.000 άνεργοι και απολυμένοι σήμερα δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν αν προστεθούν 3.200».

«Εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε στην υποκρισία και τον εκβιασμό ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται λιγότερο και απολύονται ευκολότερα από ό,τι εσείς- αυτούς τους διαχωρισμούς δεν τους δεχόμαστε. Παλεύουμε για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα αν είναι στον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο ή τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τα ταμιευτήρια. Αντίθετα η ενότητα δράσης και το κοινό μέτωπο των μισθωτών εργαζομένων είναι η μοναδική λύση απέναντι σε μια πολιτική που θέλει να πάει στα τάρταρα και αυτούς που ήταν σε ένα μέσο επίπεδο», είπε η κ. Παπαρήγα απευθυνόμενη στους εργαζόμενους του ΤΤ και κατέληξε:

«Καμία υποχώρηση, αγώνες, συμπεράσματα, κοινή δράση να μην σας διχάσουν και να μην σας παραπλανήσουν. Θα είμαστε μαζί σας από λόγους αρχής και όχι συγκυριακά για να μας συμπαθήσετε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα