Παραλαβή χαρτοφυλακίου με μηνύματα

«Ορισμένοι εκ των εταίρων μας παραβίασαν τους κανόνες και μας έφεραν προ τετελεσμένων, προτού καν ορκισθεί η νέα κυβέρνηση. Αυτό δεν θα γίνει δεκτό» δήλωσε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών ο νέος υπουργός Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας τη χθεσινή κοινή γραπτή δήλωση των ηγετών των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. με την οποία εμμέσως προαναγγέλλονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση. πενθυμίζεται ότι νωρίτερα η γενική γραμματεία της κυβέρνησης με ανακοίνωσή της κατήγγειλε ότι η κοινή δήλωση

των 28 κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας και έκανε γνωστό ότι δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τουσκ κατά το χθεσινοβραδινό συγχαρητήριο τηλεφώνημά του προς τον Αλέξη Τσίπρα πρότεινε, χωρίς να γίνει δεκτό, να προστεθεί στην κοινή δήλωση υποσημείωση ότι η Αθήνα δεν καλύπτεται.

Οι δηλώσεις Κοτζιά προκάλεσαν πάντως την έντονη αντίδραση του απερχόμενου υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος απάντησε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ότι ποτέ την τελευταία πενταετία η Ελλάδα δεν απεδέχθη πίεση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με μοχλό την οικονομική κρίση. Ευχήθηκε δε στον διάδοχό του να μη ζήσει όσα ο ίδιος έζησε, αλλά και στη νέα κυβέρνηση να φέρει κάτι καλύτερο από τις διαπραγματεύσεις.

Η ισότιμη αντιμετώπιση της Ελλάδας στην Ευρώπη με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες θα είναι η βασική επιδίωξη της προσπάθειας, που θα καταβάλλει, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση, μπροστά στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Νίκος Χουντής, κατά την τελετή παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πιστεύω ότι υπάρχει και συνέχεια και ασυνέχεια, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στο έργο του υπουργείου Εξωτερικών. Εμείς, του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, θα χτίσουμε σε αυτό που υπάρχει, αλλά θα φέρουμε και καινούργιες αναλύσεις, ιδέες και προτάσεις που θα είναι ανοιχτές και σε κριτική και σε συζήτηση και διαβούλευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα