Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Οι βιαιότητες εναντίον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων συνεχίστηκαν κατά το 2010 στη Ρωσία και οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις έμειναν κενό γράμμα, ιδιαίτερα όσον αφορά την αστυνομία, η οποία παραμένει διεφθαρμένη και τυραννική, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία

    "Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν απειλές, παρενοχλήσεις και επιθέσεις και οι έρευνες (για τις πράξεις αυτές) έχουν λίγα αποτελέσματα", αναφέρει σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της.

    Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι οι έρευνες για τους άγριους ξυλοδαρμούς, το Νοέμβριο, του δημοσιογράφου Όλεγκ Κασίν και ενός ακτιβιστή της αντιπολίτευσης σε προάστιο της Μόσχας, του Κονσταντίν Φετίσοφ, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

    Η Αμνηστία υπογραμμίζει ότι οι υποσχέσεις του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ να "νοικοκυρέψει" το δικαστικό σύστημα και τη διεφθαρμένη αστυνομία δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, παρά την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων.

    "Οι ηγέτες συνεχίζουν να υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους υπέρ του εκσυγχρονισμού, κυρίως με την ενίσχυση του κράτους δικαίου και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Εντούτοις η διαφθορά και η αναποτελεσματική διάκριση των εξουσιών φαίνεται ότι δυσχεραίνουν τους στόχους αυτούς", αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση.

    "Σε όλη τη Ρωσία, υπάρχουν συχνές αναφορές για περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης από τις δυνάμεις της τάξης (...), συχνά για να αποσπασθούν ομολογίες ή χρήματα", συνεχίζει η έκθεση.

    Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ως παράδειγμα των πολιτικών πιέσεων που ασκούνται επί του δικαστικού συστήματος την καταδίκη, το Δεκέμβριο, του πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος πρόκειται να μείνει στη φυλακή ως το 2017 μετά την καταδίκη του σε δεύτερη δίκη.

    Η οργάνωση κατηγορεί επίσης τη Μόσχα ότι στέλνει αντιφατικά μηνύματα όσον αφορά τις ελευθερίες, καθώς, ενώ οι επίσημες δηλώσεις έχουν αλλάξει και ο ακτιβισμός αυξάνεται, η αστυνομική καταστολή διαδηλωτών και οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων συνεχίζονται μέσα σε κλίμα ατιμωρησίας.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, από το 2000 έχουν σημειωθεί 19 ανεξιχνίαστοι φόνοι δημοσιογράφων στη Ρωσία, περιλαμβανομένου του φόνου, το 2006, της Άννας Πολιτκόφσκαγια, η οποία επέκρινε το Κρεμλίνο.
Keywords
Τυχαία Θέματα