Παρέμβαση Κίνας στο ΔΝΤ

Η Κίνα κάλεσε τις χώρες - μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την εκχώρηση στις αναπτυσσόμενες χώρες μεγαλύτερης επιρροής στις αποφάσεις του Ταμείου, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αναβάλει την ιστορική αλλαγή των ποσοστών ψήφων τους στο Ταμείο (των λεγόμενων quotas).

Οι παρατηρήσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι ήταν μία έμμεση κριτική στις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο μέλος του ΔΝΤ,

επειδή το Κογκρέσο δεν συμφώνησε τη Δευτέρα ως προς τα μέτρα χρηματοδότησης που χρειάζονται για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης των quotas - αν και ο Χονγκ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στις ΗΠΑ. Το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει διά ψηφοφορίας τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις του 2010 που θα καταστήσουν την Κίνα το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του Ταμείου και θα αναδιατάξουν το Διοικητικό Συμβούλιό του, μειώνοντας την κυριαρχία της δυτικής Ευρώπης.

Οι αλλαγές στα quotas θα δώσουν επίσης μεγαλύτερη ισχύ σε χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, αντανακλώντας το αυξανόμενο οικονομικό βάρος τους. «Η αλλαγή των quotas είναι μία σημαντική απόφαση του Οργανισμού. Τα σημαντικά μέλη του πρέπει να εφαρμόσουν την απόφαση αυτή και να τιμήσουν και ενισχύσουν τη φωνή και αντιπροσώπευση των αναπτυσσόμενων χωρών στο ΔΝΤ», δήλωσε ο κ. Χονγκ.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι «ανησυχητικό» ότι δεν περιλήφθηκε η χρηματοδότηση προς το ΔΝΤ στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το Κογκρέσο. «Ελπίζω πολύ ότι αυτό ήταν θέμα χρόνου και όχι μία απόφαση να αποκλεισθεί το ΔΝΤ. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η κρίση της κοινής λογικής», δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Η αλλαγή των ποσοστών ψήφων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς έγκριση από τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι η μόνη χώρα που έχουν ποσοστό ελέγχου των αποφάσεων του ΔΝΤ. Μετά την αναβολή της σχετικής απόφασης το 2012 λόγω των προεδρικών εκλογών, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να εντάξει τη σχετική διάταξη σε αρκετά νομοσχέδια μετά τον Μάρτιο.

Τα αιτήματα του υπουργείου, ωστόσο, αντιμετωπίσθηκαν με επιφύλαξη από κάποιους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτά ισοδυναμούν με την έγκριση νέας χρηματοδότησης σε συνθήκες αυστηρού δημοσιονομικού περιβάλλοντος.

Ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με το πόσο καλά βοηθά το ΔΝΤ τις ευρωπαϊκές οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και για τους κινδύνους που συνδέονται με τα δάνεια του Ταμείου, δείχνοντας ότι το Κογκρέσο δεν βιάζεται να εγκρίνει τέτοιες αλλαγές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα