Παρέμβαση ΣτΠ για τους ανηλίκους

Για στερεότυπους χαρακτηρισμούς και την ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων εναντίον πληθυσμιακών ομάδων που οδηγούν σ' ένα φαύλο κύκλο μισαλλοδοξίας και αδυναμίας σεβασμού του διαφορετικού, κάνει λόγο ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τον χειρισμό των ΜΜΕ της υπόθεσης της τετράχρονης Μαρίας, που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά.

Παράλληλα, η αρχή συνδυάζει τα παραπάνω προβλήματα με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων παιδιών κατά την εκτεταμένη και επανειλημμένη χρήση της εικόνας τους και στοιχείων της προσωπικής ζωής τους από τα ΜΜΕ,

για λόγους τηλεθέασης, ενώ πρόσφατα ο Συνήγορος έγινε αποδέκτης και αναφοράς για τον χειρισμό των ΜΜΕ, στην υπόθεση της τετράχρονης Μαρίας.

Με αφορμή την παραπάνω περίπτωση, τα ζητήματα που απασχολούν την ανεξάρτητη αρχή ως προς τον ρόλο των ΜΜΕ είναι κυρίως:

1. Η κατ' εξακολούθηση και καθ' υπερβολή προβολή και ο σχολιασμός της εικόνας και των στοιχείων της προσωπικής ζωής του ανηλίκου, ενώ έχει εκλείψει ο λόγος δημοσιοποίησης της εικόνας του.

2. Η αυθαίρετη γενίκευση αρνητικών σχολίων σε βάρος μιας συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας (των Ρομά εν προκειμένω), με αφορμή περιστατικό που αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και η εκτεταμένη αναπαραγωγή, ιδίως από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, στερεοτύπων και ρατσιστικών αντιλήψεων.

Όπως αναφέρει η αρχή, βάσει της νομοθεσίας, της νομολογίας και των αποφάσεων των οικείων αρχών (ΕΣΡ) η παρουσίαση ανηλίκων θυμάτων ή ευρισκομένων σε δύσκολη κατάσταση κατ' εξαίρεση επιτρέπεται μόνον εφόσον είναι αναγκαία για την ενημέρωση του κοινού, δεν προκαλεί πόνο ή βλάβη στην προσωπικότητα του ανηλίκου και, σε κάθε περίπτωση, ύστερα από γραπτή άδεια των ασκούντων τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια όπως ο μηχανισμός του Amber Alert.

Μάλιστα, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε προς το ΕΣΡ και την ΕΣΗΕΑ έγγραφο προτείνοντας:

α) την έκδοση οδηγιών σχετικά αφενός με τη χρήση της εικόνας και των προσωπικών στοιχείων των παιδιών, αφετέρου με τον τρόπο παρουσίασης προσώπων και γεγονότων, ώστε να μην ενθαρρύνεται ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία.

β) την εγρήγορση των φορέων εποπτείας ως προς τον εντοπισμό και έλεγχο παρόμοιων περιστατικών αντιδεοντολογικού χειρισμού από τα ΜΜΕ.

γ) την οργάνωση σεμιναρίων επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των δημοσιογράφων σχετικά με τη δεοντολογία και τον ενδεδειγμένο χειρισμό υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι.

Στην εκπαίδευση αυτή, ο Συνήγορος του Πολίτη είναι διατεθειμένος να συνδράμει με τη γνώση και την εμπειρία του στο πεδίο της προάσπισης και προαγωγής των δικαιωμάτων του παιδιού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα