Παρουσίαση βιβλίου του Διαμαντόπουλου

Έδαφος για μια γόνιμη συζήτηση πολιτικού και θεσμικού προβληματισμού σε μία κρίσιμη περίοδο για την πολιτική ζωή της Ελλάδας αποτέλεσε το βιβλίο του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου «Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ: ένας ιδιόρρυθμος δικομματισμός» (Εκδόσεις Πατάκη) που παρουσιάστηκε απόψε σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ. Ιδέες και προτάσεις έπεσαν

στο τραπέζι από τους τρείς πολιτικούς ομιλητές, την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που το παρουσίασαν υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη.

Πρόκειταιγια ένα βιβλίο που, όπως ειπώθηκε, αφενός εμπλουτίζει την ελληνική βιβλιογραφία η οποία έχει να επιδείξει ελάχιστα δείγματα γύρω από την αμερικανική εμπειρία αλλά, κυρίως αφετέρου, μπορεί να δώσει το έναυσμα και τη συμβολή για μία μεγάλη συζήτηση για το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας. Ένα βιβλίο που γράφτηκε, όπως εξήγησε ο κ. Διαμαντόπουλος υπό τις τέσσερις ιδιότητές του, του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, του Ευρωπαίου που θέτει το δίλημμα εάν το παρελθόν των ΗΠΑ δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης, του Έλληνα που βιώνει την τεράστια πολιτικοοικονομική κρίση καιδιερωτάται τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος ανοίγοντας το θέμα της διερεύνησης του εδάφους προεδρικής δημοκρατίας, και τέλος, του πολιτικούεπιστήμονα και μελετητή που επιχειρεί να τροφοδοτήσει τον εγχώριο προβληματισμό για την εξέλιξη του δικού μας συστήματος την στιγμή που καταρρέει ο δικομματισμός.

Είναι ένα βιβλίο επίκαιρο που αντλεί ιδέες και προτάσεις, όπως το χαρακτήρισε η Άννα Διαμαντοπούλου, τις οποίες χρειαζόμαστε σήμερα για μία πολύ σοβαρή ανάλυση στις δομές σεόλα τα στοιχεία της δημοκρατίας μας με αναγκαία συστατικά την αυτογνωσία, την αυτοκριτική και την αναθεώρηση.

Η επαναφορά του διπολικού συστήματος στην Ελλάδα, όπως στο σύνολο των χωρών της δυτικής δημοκρατίας είναι πολύ σημαντική, όπως είπε, και πρέπει να γίνει με πολιτικό λόγο και προτάσεις, με εθνικό πρόταγμα, με παρέμβαση τους θεσμούς και τις δομές, καθώς είναι το ζητούμενο σήμερα για τη χώρα.

Η Α. Διαμαντοπούλου τόνισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης και των δύο πόλων και άσκησε κριτική για την σημερινή κατάσταση αναφέροντας ότι συνεχίζεται το κεκτημένο της εκλογικής πλάνης.Βασικό πρόβλημα, όπως είπε, είναι η αξιοπιστία του κάθε κόμματος και τογεγονός ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί για να κριθούν.

Η κρίση είναι πολύ βαθιά και συνιστά μία ευκαιρία, όπως είπε, καθώς έρχεται στην επιφάνεια και το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, για να τεθεί η συζήτηση στις σωστές βάσεις με οργανωμένο τρόπο και πρότεινε να ζητήσουν τα κόμματα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συμβάλει σε αυτό το εγχείρημα ώστε να ξεφύγουμε από τα δεινά που μας ταλαιπωρούν.

«Είμαστεπολύ κοντά στα θεσμικά θέματα» της απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι τον Ιούλιο του 2013 ανοίγει το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος, μια αναθεώρηση που χρειάζεται προσοχή καθώς θα ξεκινήσει μεαυτή τη Βουλή η οποία είναι προτείνουσα αλλά που θα την πραγματοποιήσειη επόμενη.

Αναφερόμενος στον απλό δικομματισμό του αμερικανικού πολιτεύματος προεδρικής δημοκρατίας ο Α. Λοβέρδος επισήμανεότι στην ελληνική Βουλή υπάρχει, δικομματισμός με δύο τάσεις αλλά όλα λειτουργούν με τον παλιό τρόπο, ένας δικομματισμός που δεν είναι χρήσιμος αλλά κακέχτυπο που πρέπει να σπάσουμε, ενώ ένας άλλος δικομματισμός είναι υπό διαμόρφωση.

Η κρίση, όπως είπε, θέτει θέματα ανατροπής των πάντων, οι ανάγκες αλλαγών είναι αδυσώπητες χωρίς να μπορούν να ξεφύγουν από αυτές και τα κόμματα που είναι στην Ελλάδα παραρτήματα του κράτους. Αλλαγές, όμως που δεν θα αφορούν άλλο πολίτευμα αλλά βελτίωση του δικού μας, με βασική, όπως τόνισε, την αλλαγή στο Σύνταγμα του άρθρου περί ευθύνης υπουργών.

Ως δύο βιβλία σε ένα, χαρακτήρισε το πόνημα του Θ. Διαμαντόπουλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι ενώ στο πρώτο μέρος αναλύεται ο αμερικανικός δικομματισμός στο δεύτερο προτάσσεται μία ενδεχόμενη σκέψη περί της θεωρητικής αλλαγής του ελληνικού πολιτεύματος.

Ο Κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Α. Λοβέρδο ότι μία συζήτηση στην Ελλάδα για προεδρική δημοκρατία θα ήταν εσφαλμένη εξηγώντας ότι δεν καλούμαστε στην χώρα μας να λύσουμε ένα πρόβλημα έλλειψης ισχυρής δημοκρατίας καθώςτα ελληνικά προβλήματα δεν έχουν βαθιές πολιτειακές ρίζες. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του πενταετούς κοινοβουλευτικού κύκλου, αποσύνδεση της προεδρίας της δημοκρατίας από εκλογές, αναδιάρθρωση των κομμάτων και άσκηση πραγματικής νομοθετικής εξουσίας από τη Βουλή. Αυτά, όπως είπε, πρέπει να συζητηθούν με νηφαλιότητα και να μη διαπραχθεί και πάλι το ίδιο σφάλμα, να «καεί» μία συνταγματική αναθεώρηση, όπως την προηγούμενηφορά.

Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε τέλος ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οι δύο πόλοι, αλλά σήμερα οι διαχωριστικές γραμμές δεν πρέπει να πυροδοτούν ένα κλίμα εθνικού διχασμού που στην ιστορία μας ήταν προσφιλής και καταστροφικός.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα