Πάταξη του παρεμπορίου

Τρεις παρεμβάσεις σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για την τόνωση της αγοράς την ώρα που, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, σε δείγμα 3.000 επιχειρήσεων, επιχειρήσεις οι οποίες, το 2009, έκαναν τζίρο 450.000 ευρώ, σήμερα φυτοζωούν κάνοντας τζίρο 145.000 ευρώ, με τα λειτουργικά έξοδά τους να υπερβαίνουν αυτό το ποσό. Αυτά αναφέρθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Ο υπουργός

τόνισε ότι «το Δημόσιο, δυστυχώς, δεν μπορεί να δώσει λεφτά για την τόνωση της αγοράς, αλλά προτίθεται να προωθήσει δράσεις που θα αναστρέψουν το κλίμα». Σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει σύσκεψη με το υπουργείο Ναυτιλίας, την επόμενη Τρίτη, για να σχεδιαστούν οι δράσεις πάταξης του φαινομένου του παρεμπορίου στις πύλες εισόδου στα νησιά σε συνεργασία με το λιμενικό σώμα ενώ ταυτόχρονα θα ενταθούν οι έλεγχοι για την πάταξη του φαινομένου και στο χονδρεμπόριο και στα πεζοδρόμια. Η πάταξη του παρεμπορίου είναι ένα θέμα που χρειάζεται καλό συντονισμό, προκειμένου να μη στερείται η ελληνική οικονομία από 20 δισ. ευρώ, ετησίως, είπε.

Στο μεταξύ, γνωστοποιήθηκε ότι, μόλις τις προηγούμενες μέρες, υπεγράφη η σχετική απόφαση, βάση της οποίας στις μεγάλες πόλεις όλης της χώρας θα δημιουργηθούν, τους επόμενους μήνες, «Ανοικτά Εμπορικά Κέντρα», δίνοντας προστιθέμενη αξία στις εμπορικές περιοχές. Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι ο τρίτος άξονας, στον οποίο θα κινηθεί το υπουργείο, είναι μια συνεργασία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που έχουν προθυμοποιηθεί να συμβάλουν δωρεάν για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων με στόχο να αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά.

Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης είπε: "Εξήγησα στους εκπροσώπους της ΕΣΕΕ ότι οι εποχές που περνάμε δεν είναι από τις συνηθισμένες και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για θαύματα, αλλά με σοβαρότητα και συνέπεια μπορούμε να κερδίσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών. Η λέξη κλειδί για να πάει η χώρα μπροστά είναι "αξιοπιστία"».

Επανέλαβε δε ότι η ενεργοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Τ.Ε.ΑΝ), η πληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τους επιχειρηματίες, είναι ζητήματα προτεραιότητας για το υπουργείο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης έδωσε υπόμνημα στον υπουργό με 15 προτάσεις για να «σταματήσει η επιδημία των λουκέτων», όπως είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων επαναλαμβάνονται αιτήματα όπως η διαμόρφωση ενός ενιαίου και δίκαιου φορολογικού συστήματος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ο κ. Κορκίδης επανέλαβε τη θέση της ΕΣΕΕ ότι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων δεν θα έπρεπε να πληρώνεται από ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίρια για επαγγελματική στέγη.

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ

Πιο συγκεκριμένα, οι 15 προτάσεις της ΕΣΕΕ αφορούν:

1. Πάταξη του παρεμπορίου σε κάθε μορφή και στάδιο- από τις πύλες εισόδου έως και την διακίνηση- και εφαρμογή των νόμων περί υπ

Keywords
Τυχαία Θέματα