Περί στρατιωτικού πραξικοπήματος

του Χρήστου Καπούτση

...η κατάλυση του Δημοκρατικού πολιτεύματος μέσω στρατιωτικής βίας, δεν είναι απλά μειοψηφική, αλλά είναι εντελώς περιθωριακή άποψη, στο κοινωνικό σύνολο των στρατιωτικών.

Η δυστοκία των πολιτικών αρχηγών, «βοηθάει» και το εκλογικό αποτέλεσμα, να διαμορφώσουν το νέο Κυβερνητικό σχήμα, παράγει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Διατυπώνονται ακραίες απόψεις με λογικοφανή επιχειρήματα από παράγοντες της ευρωπαϊκού  πολιτικού φάσματος, που, αν μη τι άλλο,  δημιουργούν προβλήματα στο διεθνές κύρος της χώρας μας.

Αναφερόμαστε  στη συνέντευξη που παραχώρησε  στη γαλλική

εφημερίδα Le Monde ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, αλλά και σε ομιλία του πρόεδρου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Και οι δύο, αφήνουν  υπαινιγμούς ακόμη και για στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, αν η Ευρώπη αρνηθεί την επίδειξη αλληλεγγύης προς την χώρα μας!!

Οι εκτιμήσεις για πιθανό στρατιωτικό Πραξικόπημα στην Ελλάδα, είναι παντελώς  αβάσιμοι. Μερική μόνο γνώση της κατάστασης που επικρατεί στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως, των πολιτικών απόψεων που έχουν ευρεία απήχηση στους εν ενεργεία στρατιωτικούς, καθιστούν τους ισχυρισμούς περί Στρατιωτικού Πραξικοπήματος, απλά γραφικότητες...

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκφράστηκαν στις Βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου, περίπου όπως και οι υπόλοιποι έλληνες πολίτες. Ο συντηρητισμός που έφτανε στις παρυφές του Εθνικισμού, η πατριδοκαπηλία και ο ελιτισμός, που χρησιμοποιήθηκαν ως γέφυρα επικοινωνίας με τους στρατιωτικούς, από κάποιους πολιτικούς ή και πολιτικάντηδες  θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα ιδεολογήματα.

Και το κυριότερο, η κατάλυση του Δημοκρατικού πολιτεύματος μέσω στρατιωτικής βίας, δεν είναι απλά μειοψηφική, αλλά είναι εντελώς περιθωριακή άποψη, στο κοινωνικό σύνολο των στρατιωτικών.

Οι νοσταλγοί της Απριλιανής χούντας, τα περίφημα «σταγονίδια», είναι πλέον κωμικές φιγούρες. Απόδειξη ότι, αρκετοί απόστρατοι στρατιωτικοί που υπηρέτησαν πιστά και στήριξαν «ιδεολογικά» το εκτρωματικό καθεστώς της «21ης Απριλίου», αρνήθηκαν, παρά τις αφόρητες πιέσεις, να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του φασιστικού κόμματος της «Χρυσής Αυγής».
Ωστόσο, είναι άλλης τάξεως μεγέθους το εξής ερώτημα: Πως θα συμπεριφερθεί ο Στρατός, αν μια νόμιμη Κυβέρνηση αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τον στρατιωτικό μηχανισμό, ως μέσο καταστολής ακραίων λαϊκών  αντιδράσεων; Δύσκολη η απάντηση....

Σε κάθε περίπτωση, φήμες, σενάρια, απόψεις εκτιμήσεις, περί στρατιωτικού πραξικοπήματος, αν δεν υποκρύπτουν δόλο, είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα