Περιορισμένες οι επιπτώσεις από την κίνηση της ΕΚΤ

Η συνολική έκθεση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στο δημόσιο χρέος της χώρας τους ανέρχεται μόνον σε περίπου 21 δισ. ευρώ, επισημαίνει το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφορικά με τις επιπτώσεις της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να άρει την εξαίρεση την οποία έχαιραν τα ελληνικά ομόλογα από τους κανόνες πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Όπως επισημαίνεται
στο σχετικό τηλεγράφημα του Bloomberg, η απόφαση αυτή της ΕΚΤ δεν συνεπάγεται μια πιθανή καταστροφή ρευστότητας (potential liquidity disaster) για τις ελληνικές τράπεζες.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από τη χρήση κρατικού χρέους ως ενεχύρου (collateral) για την άντληση ρευστότητας. Στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος καταδεικνύουν ότι η έκθεση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ελληνικό κρατικό χρέος είναι της τάξης των 21 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η αξία των ομολόγων αυτών υφίσταται ήδη "κούρεμα" (haircut) από την ΕΚΤ όταν χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας.

Ακόμη, απολύτως εν τάξει παραμένει κάθε άλλο ενέχυρο, πλην του ελληνικού κρατικού χρέους, που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ, σημειώνει το Bloomberg, στρέφεται κατά των ελληνικών ομολόγων, όχι εναντίον των ελληνικών τραπεζών.

Επιπροσθέτως, οποιαδήποτε ανάγκη ρευστότητας καλύπτεται από το πρόγραμμα παροχής βοήθειας έκτακτης ρευστότητας "Emergency Liquidity Assistance", (ELA), που παρέχεται με ευθύνη της Τραπέζης της Ελλάδος.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κίνηση της ΕΚΤ έχει πολύ μικρή άμεση επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει παντελής απουσία εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τις επόμενες ημέρες, και ως εκ τούτου θα πρέπει να ιδωθεί για αυτό που πραγματικά είναι: ήτοι άσκηση πίεσης από την ΕΚΤ επί της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο

Ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, προσπαθεί να εξασφαλίσει υποστήριξη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και την τοποθέτησή του στη θέση που πλέον κατέχει. Σήμερα η ΕΚΤ απάντησε στις κινήσεις του, σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει: Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να εισέλθει εκ νέου σε πρόγραμμα η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει τη χρήση του χρέους της (ομολόγων) ως ενεχύρου για την άντληση ρευστότητας.

Οι άμεσες επιπτώσεις πρέπει να εκτιμηθούν ως περιορισμένες στην αγορά χρέους αλλά τεράστιες από πολιτικής πλευράς. Η ΕΚΤ έχει κατηγορηθεί συχνά ότι θέτει υπέρμετρη πολιτική πίεση επί των κυβερνήσεων. Η σημερινή κίνηση δείχνει ότι έχει επιλέξει να αγνοήσει τις κατηγορίες αυτές και να πράξει ό,τι η ίδια θεωρεί ορθό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα