«Αναβαθμιζόμαστε στον ενεργειακό χάρτη»

Τοενδεχόμενο παροχής επιπλέον Αζέρικουφυσικού αερίου στην Ελλάδα, σε περίπτωσηδιακοπής της τροφοδοσίας, λόγω τηςκρίσης στην Ουκρανία, εξετάσθηκε στηνκατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργούΑντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο τουΑζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στο Μπακού.Ο κ. Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση γιατα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ

Ντενίζ,τόνισε ότι η Ελλάδα με τη συμμετοχή τηςστον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο,αναβαθμίζει τη θέση της και ενδυναμώνειτον ρόλο της στο παγκόσμιο ενεργειακόσκηνικό.

Ο νότιος διάδρομος δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα όραμα ενεργειακής υποδομής είναι ένα όραμα που ενώνει την Ασία και την Ευρώπη μέσω της παροχής ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας, είναι ένα όραμα μακράς συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες και ανθρώπους σε μία εκτεταμένη περιοχή.

Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Νότιου Διαδρόμου. Ο TAP, ως ένα κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου, θα διασχίζει 543 χιλιόμετρα στη Θράκη και στη Μακεδονία, πριν μπει στην Αλβανία.

«Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε την περιβαλλοντική μελέτη, που είναι σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πραγματικής κατασκευαστικής φάσης. Ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος ανοίγει πολλές δυνατότες, καθώς μπορεί να ενώνεται με τον κάθετο διάδρομο Ελλάδας - Βουλγαρίας και με άλλους αγωγούς που θα περνάνε από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμμετέχοντας σε τέτοια έργα, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και ενδυναμώνει το ρόλο της» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας δεν εξαντλείται στο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο. Η χώρα μας αναβαθμίζει τον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, ενισχύοντας τη χωρητικότητα κατά 73%, για να φθάσει στα 225.000 κυβικά μέτρα, ενώ ένας δεύτερος σταθμός προωθείται ταεπόμενα χρόνια στη βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον, προχωρά στην έρευνα για υδρογονάνθρακες σε 20 οικόπεδα στο Ιόνιο και στο Κρητικό Πέλαγος.

Ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος, είπε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας, προάγειτην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια: «Δεν κατασκευάζουμε απλώς αγωγούς, χτίζουμε γέφυρες που ενώνουν και φέρνουν κοντά χώρες και λαούς σε ευρύτερες περιοχές».

Keywords
Τυχαία Θέματα