Περισσότεροι από 29.000 οι νεκροί στη Συρία

Περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τη βία στη Συρία από τα μέσα Μαρτίου του 2011 που ξεκίνησε η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Ως την Τετάρτη (19 Σεπτεμβρίου) τουλάχιστον 20.755 άμαχοι, 1.148 λιποτάκτες και 7.095 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε ολόκληρη τη Συρία από τότε που ξέσπασε η εξέγερση", διευκρίνισε ο διευθυντής του παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, τουλάχιστον

41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σήμερα, πρόσθεσε ο Αμπντέλ Ραχμάν, σημειώνοντας ότι με αυτούς ο συνολικός απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε περισσότερους από 29.000 σε περίπου 18 μήνες.

Στον αριθμό των αμάχων, το παρατηρητήριο λαμβάνει υπόψη αυτούς που πήραν τα όπλα κατά του καθεστώτος. Αντιθέτως σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες άμαχοι που έχουν συλληφθεί χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και που φέρεται ότι έχουν πεθάνει στη φυλακή, πρόσθεσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

"Επίσης υπάρχουν εκατοντάδες πτώματα που δεν έχουν αναγνωριστεί, τα οποία έχουν εντοπιστεί σε διάφορα μέρη της χώρας", σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι και ο αριθμός των νεκρών στους κόλπους των κυβερνητικών δυνάμεων πιστεύεται ότι είναι πιο υψηλός από αυτόν που έχει ανακοινωθεί, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους δεν δημοσιοποιούνται.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο αριθμός των νεκρών στη Συρία ανέρχεται σε περισσότερους από 20.000.

Την ίδια ώρα η συριακή δημόσια τηλεόραση διευκρίνισε ότι η συντριβή ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου σήμερα το πρωί κοντά στη Δαμασκό οφείλεται στην πρόσκρουση του έλικα του ελικοπτέρου στην ουρά ενός επιβατικού αεροπλάνου που μετέφερε 200 επιβαίνοντες, οι οποίοι είναι όλοι καλά.

Νωρίτερα σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει επικαλούμενο ακτιβιστές ότι το ελικόπτερο αυτό "καταρρίφθηκε από αντάρτες μαχητές".

Παράλληλα οι εκπρόσωποι περίπου 60 χωρών, όπως και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου, συναντώνται σήμερα στη Χάγη έχοντας ως στόχο την ενίσχυση και την βελτίωση του συντονισμού των κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος.

"Χρειαζόμαστε μια σθεναρή εφαρμογή (των κυρώσεων), μόνον έτσι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά", δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Ούρι Ρόζενταλ κατά την ομιλία του με την οποία άρχισε η σύνοδος της ομάδας εργασίας των "Φίλων του Συριακού Λαού", που είναι αρμόδια για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο συριακό καθεστώς.

"Το καθεστώς και οι εταίροι του προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις και γι' αυτό εργαζόμαστε από κοινού με εταίρους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ανταλλάσσοντας πληροφορίες", πρόσθεσε ο Ρόζενταλ.

"Το θέμα δεν είναι να μάθουμε αν (ο Μπασάρ αλ Άσαντ) θα φύγει, αλλά πότε θα φύγει", πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι εκτός από τα εμπάργκο και τις οικονομικές κυρώσεις, είναι σημαντικό να εμποδιστεί το καθεστώς να επιβλέπει το Ίντερνετ, πρακτική η οποία του

Keywords
Τυχαία Θέματα