Πέθανε ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ

Πέθανε το απόγευμα ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, 71 ετών, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, πέθανε στις 18:29, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης όπου νοσηλευόταν μετά την τοποθέτηση στεντ στην χοληδόχο κύστη του, επέμβαση η οποία είχε στη συνέχεια επιπλοκές, ανακοίνωσαν οι γιοι του Μπιράντ.

Ο Μπιράντ από τους γνωστότερους δημοσιογράφους στην Τουρκία γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1941, και φοίτησε στο γνωστό γαλλόφωνο Λύκειο του Γαλατά Σαράι.

Εδώ
και λίγα χρόνια ήταν ο παρουσιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kanal D, ενώ αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα Posta.

Ο Μπιράντ, γνωστός στο ελληνικό κοινό, είχε συνδυάσει τη σταδιοδρομία του με την συνεχή προσπάθεια προώθησης μιας ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, που συνδυάζει την σαφή και έγκυρη γνώση των θεμάτων που μεταδίδει αλλά τολμά να αμφισβητήσει, και να προκαλέσει προκαταλήψεις, κυρίως σε θέματα που αφορούν προκαταλήψεις γύρω από την «εθνική ταυτότητα».

Στην Τουρκία ήταν περισσότερο γνωστός για την μαχητική στάση του, στα θέματα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, στάση που δεν υποχωρούσε στην παντοδυναμία του στρατιωτικού κατεστημένου.

Υπήρξε για πολλά χρόνια ανταποκριτής μεγάλων τουρκικών μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, κατόπιν αρθρογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής στην δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT, ενώ στη συνέχεια ήταν παρουσιαστής και σχολιαστής στα μεγάλα δίκτυα της ιδιωτικής τηλεόρασης που δημιουργήθηκαν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, προχώρησε σε μια εντυπωσιακή δημόσια δήλωση για την ανακάλυψη της «Κουρδικής» του καταγωγής, καθώς έχει ρίζες στην επαρχία Ελαζίγ.

Το τηλεοπτικό του πρόγραμμα "32η μέρα", δημιούργησε παράδοση την Τουρκία, εισάγοντας υψηλού επιπέδου προδιαγραφές στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Είχε πολλές δημοσιογραφικές επιτυχίες και σημαντική αναγνώριση. Ήταν παρών σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της τελευταίας τριακονταετίας, από την εισβολή στην Κύπρο -στην οποία έχει αφιερώσει και δύο μεγάλα βιβλία μεταφρασμένα και στα ελληνικά- μέχρι την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της εσωτερικής πολιτικής ζωής στην Τουρκία, με τελευταίο και σημαντικό μέτωπο την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κουρδικού ζητήματος.

Η δημοσιογραφική οικογένεια της Τουρκίας τώρα αποχαιρετά, ωστόσο με τη μνήμη ενός ακούραστου και ευγενούς μαχητή και με τη γνώση ότι οι δημοσιογραφική του παρουσία έχει σφραγίσει την περίοδο που πέρασε.

Άρχισε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1964, από την εφημερίδα Μιλιέτ, που τότε διηύθυνε ο Αμπντί Ιπεκτσί.

Έχει γράψει τα βιβλία «30 θερμές ημέρες» (για την εισβολή στην Κύπρο), «Diyet», «Η ευρωπαϊκή περιπέτεια της Τουρκίας», «12η Σεπτεμβρίου, ώρα 4 το πρωί» (για το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980), «Διατάξτε κύριε διοικητά» (μετάφραση Φ. Καράογλαν, εκδ. Φλώρος, 1990), «Παζαρέματα» (εκδ. Φλώρος, 1986), ενώ στα ελληνικά κυκλοφορεί επίσης το τρίτομο έργο «Το Κυπριακό πρόβλημα και από τις δύο σκοπιές» (με τον Σταύρο Παντελή, εκδ. Φλώρος, 1986).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα