Πέθανε ο Βίκτορ Σουχόντρεφ

Ο Βίκτορ Σουχόντρεφ, ο θρυλικός διερμηνέας που υπήρξε επί τρεις δεκαετίες η φωνή των ηγετών της Σοβιετικής Ενωσης στην αγγλική γλώσσα, από τον Νικίτα Χρουστσόφ μέχρι τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πέθανε χθες σε ηλικία 81 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Βίκτορ Σουχόντερφ εμφανίσθηκε σε όλες τις σημαντικές συνόδους κορυφής της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και ήταν αυτός που μετέφρασε στα αγγλικά την περίφημη φράση του Νικίτα Χρουστσόφ «Θα σας θάψουμε», που έγινε το σύμβολο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο

υπερδυνάμεις.

«Αυτός ο διαπρεπής διπλωμάτης και διερμηνέας», γνωστός για «την εμβρίθεια, την ορθότητα των παρατηρήσεών του, το χιούμορ και την ανθρώπινη ζεστασιά του», είναι νεκρός, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Γεννημένος στις 12 Δεκεμβρίου 1932, ο Σουχόντρεφ έμαθε την αγγλική γλώσσα, την οποία μιλούσε με υποδειγματική προφορά, κατά την παιδική του ηλικία στο Λονδίνο, όπου η μητέρα του εργαζόταν στη σοβιετική εμπορική αντιπροσωπεία. Ο πατέρας του, αξιωματικός των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, εργαζόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αποφοιτώντας το 1956 από το Στρατιωτικό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών, εισήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου σύντομα προήχθη σε επίσημο διερμηνέα του Νικίτα Χρουστσόφ.

Το αμερικανικό περιοδικό Life δημοσίευσε το 1959 επιστολή αναγνώστη που διηγόταν ότι ήταν παρών σε σύσκεψη όπου ο νεαρός Σουχόντρεφ μετέφραζε τα λόγια του Χρουστσόφ και ότι θεωρούσε ότι ο διερμηνέας «ήταν προσεκτικός και ταχύς σαν αστραπή» και ότι υπήρξε «λαμπρός».

Στο πλευρό των ηγετών της Σοβιετικής Ενωσης, ο Βίκτορ Σουχόντρεφ είδε να εναλλάσσονται έξι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον εντυπωσιάθηκε τόσο από τις ικανότητές του που αποφάσισε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ το 1972 ότι δεν χρειαζόταν τις υπηρεσίες του αμερικανού διερμηνέα και τότε ο Σουχόντρεφ έμεινε μόνος με τους δύο ηγέτες.

Μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις ήταν η διερμηνεία των συνομιλιών ανάμεσα στο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον Ρόναλντ Ρέιγκαν που κατέληξαν στην πρώτη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF).

Τελείωσε την καριέρα του καταλαμβάνοντας σειρά θέσεων στη ρωσική διπλωματία και στη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα