ΠΓΔΜ: σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις

Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολιτευόμενης "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, προκαλεί το μπλοκάρισμα των εργασιών της διακομματικής επιτροπής διερεύνησης των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν στη Βουλή της ΠΓΔΜ, στις 24 Δεκεμβρίου 2012.

Η επιτροπή αυτή ουσιαστικά έχει διακόψει τις εργασίες της εδώ και

δέκα ημέρες, μετά την παραίτηση του προέδρου της Μπόρτσε Νταβίτκοφσκι.

Η επιτροπή απαρτίζεται από επτά μέλη: το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και η αντιπολιτευόμενη "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ έχουν ορίσει από δύο μέλη. Ο πρόεδρος της επιτροπής είχε οριστεί ύστερα από συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ δύο μέλη είναι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η παραίτηση του Μπόρτσε Νταβίτκοφσκι από τη θέση του προέδρου της επιτροπής οφείλεται στο ότι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία των μελών της για τα συμπεράσματα και τις συστάσεις που είχε συντάξει εν είδει πορίσματος.

Το VMRO-DPMNE θεωρεί ότι η επιτροπή μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της και χωρίς πρόεδρο και για το λόγο αυτό κάλεσε το SDSM να συμμετάσχει στις εργασίες της και να μην προβάλλει προσκόμματα.

Από την πλευρά του, το SDSM κατηγόρησε το VMRO-DPMNE ότι επιδιώκει να αποφύγει τις ευθύνες του για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Βουλή στα τέλη του περασμένου έτους και για τον λόγο δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για εκλογή νέου προέδρου της επιτροπής. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς πρόεδρο.

Η σύσταση της επιτροπής αυτής αποτέλεσε μέρος της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, από την 1η Μαρτίου, για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου που ξέσπασε στην ΠΓΔΜ μετά τα επεισόδια στη Βουλή, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Η πολιτική συμφωνία είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της ΕΕ και του επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος έχει σημειώσει ότι το πόρισμα της επιτροπής πρέπει να είναι έτοιμο έγκαιρα, προκειμένου να ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της ΠΓΔΜ.

Η επιτροπή έχει προθεσμία μέχρι τις 15 Αυγούστου για να ολοκληρώσει το έργο της, όμως, για την ώρα, λόγω της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θεωρείται αμφίβολο εάν και πότε θα συνεχίσει τις εργασίες της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα