ΠΓΔΜ: Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η χώρα

Περίπου 40.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και όχι μόνο ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι στη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα η αντιπολίτευση, μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στα Σκόπια.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Γκρούεφσκι παραιτήσου», «Ελευθερία» και «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,

Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), ο Ζόραν Ζάεβ, μιλώντας στη συγκέντρωση επανέλαβε το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα.

«Γκρούεφσκι, μην παρατείνεις πλέον άλλο την παραμονή σου στην εξουσία. Βλέπεις και μόνος σου ότι ήρθε το τέλος σου. Παραιτήσου και σήκω φύγε», ανέφερε ο κ.Ζάεβ και εκτίμησε ότι η ημερομηνία της σημερινής συγκέντρωσης (17 Μαϊου) θα γραφθεί στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης απαρίθμησε σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και ζήτησε ακόμη τις παραιτήσεις του γενικού εισαγγελέα της ΠΓΔΜ Μάρκο Ζβίρλεφσκι, τον οποίο κατηγόρησε ότι λειτουργεί καθ΄υπόδειξη του Νίκολα Γκρούεφσκι και της διοίκησης της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της ΠΓΔΜ για την αποσιώπηση των καταγγελιών της αντιπολίτευσης.κατά της κυβέρνησης της χώρας.

Ο Ζόραν Ζάεβ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι ημέρες του Γκρούεφσκι στην εξουσία είναι μετρημένες» και αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα προτίθεται να πράξει η αντιπολίτευση μόλις αναλάβει τη διακύβερνηση της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας, λέγοντας ότι «θα διαμορφώσει μία ευρύτερη εθνική συναίνεση για το θέμα αυτό και θα καθορίσει τις κόκκινες γραμμές που θα στοχεύουν όμως στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, με την διαφύλαξη, παράλληλα, της εθνικής ταυτότητας και της διακριτής υπόστασης μας».

Τέλος ο κ.Ζάεβ είπε ότι οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης συνεχίζονται μέχρι την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι

Από την αντιπολίτευση ανέφεραν πως πάνω από 4.500 υποστηρικτές της θα παραμείνουν όλο το επόμενο διάστημα, στο χώρο μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση κρατούσαν σημαίες της ΠΓΔΜ, ενώ σε αυτήν παραβρέθηκαν και πολίτες της ΠΓΔΜ αλβανικής εθνικής καταγωγής οι οποίοι κρατούσαν αλβανικά εθνικά σύμβολα , όπως και υποστηρικτές κομμάτων που εκπροσωπούν μικρότερες εθνικές κοινότητες στη χώρα (Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι κ.α).

Στη συγκέντρωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) Σεργκέι Στανίσεφ, ο αντιπρόεδρος της ομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κουντ Φλανγκεστάιν και ο πρώην εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Στη συγκέντρωση, με προτροπή του Ζόραν Ζάεβ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη οχτώ αστυνομικών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με ένοπλους Αλβανούς, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην πόλη Κουμάνοβο.

Στο μεταξύ, μεγάλη συγκέντρωση για την υποστήριξη της κυβέρνησης θα πραγματοποιήσει αύριο το βράδυ στα Σκόπια το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, στην οποία θα μιλήσει ο αρχηγός του κόμματος αυτού και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Στη συγκέντρωση της Δευτέρας θα απευθυνθούν ορισμένα σαφή μηνύματα: Η Μακεδονία είναι η πατρίδα μας, η οποία αξίζει να έχει σταθερότητα, ευημερία και ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Η αυριανή συγκέντρωση θα κάνει σαφές ότι μόνο ο λαός, μέσω δημοκρατικών εκλογών, αποφασίζει ποιος είναι στην κυβέρνηση και ποιος στην αντιπολίτευση», ανέφεραν από το VMRO-DPMNE.

Οι συγκεντρώσεις αυτές της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης διεξάγονται την ώρα που η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ βαθαίνει όλο και περισσότερο.

Η αντιπολίτευση, εδώ και τρεισήμισι μήνες δημοσιοποιεί τηλεφωνικές συνομιλίες στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, από τις οποίες αποκαλύπτονται, όπως ισχυρίζεται αυτή, τρανταχτές υποθέσεις διαφθοράς, απροκάλυπτης παρέμβασης στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δίωξης των πολιτικών αντιπάλων του Ν.Γκρούεφσκι και εκτεταμένη νοθεία των εκλογικών αναμετρήσεων όλων των τελευταίων χρόνων στη χώρα.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών της χώρας παρακολουθούσε τα τελευταία χρόνια τις τηλεφωνικές συνομιλίες πάνω από 20.000 πολιτών, μεταξύ αυτών πολιτικών (ακόμη και υπουργών της κυβέρνησης), θρησκευτικών ηγετών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και ξένων διπλωματών.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι οι τηλεφωνικές αυτές συνομιλίες έφθασαν στα χέρια της από ανθρώπους των ίδιων των μυστικών υπηρεσιών που δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Ν.Γκρούεφσκι, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι οι υποκλοπές έγιναν από μυστικές υπηρεσίες μίας συγκεκριμένης χώρας (την οποία δεν κατονομάζει) και δόθηκαν στην αντιπολίτευση, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησής του.Ο Ν.Γκρούεφσκι υποστηρίζει ακόμη ότι οι συνομιλίες που αποκαλύπτει η αντιπολίτευση είναι σε μεγάλο βαθμό "μονταρισμένες".

Πριν από μερικές ημέρες, στον απόηχο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών, αλλά και των αιματηρών επεισοδίων στην πόλη Κουμάνοβο κατά τα οποία σκοτώθηκαν 14 ένοπλοι Αλβανοί και οχτώ αστυνομικοί, παραιτήθηκαν η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα (στην αρμοδιότητα του υπουργείου αυτή ανήκει η αστυνομία), ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν.Γκρούεφσκι), τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι έστησε όλο το κύκλωμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Οι τρεις παραιτηθέντες, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, βρέθηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, σχετικά με όσα αποκαλύπτει αυτή για τον «διεφθαρμένο και εγκληματικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα