Πιέσεις ΗΠΑ στην Αίγυπτο

Αμερικανικές πιέσεις στους Αιγύπτιους αξιωματούχους να υπάρξει άμεσα μια δημοκρατική κυβέρνηση, αφότου ο στρατός της χώρας ανέτρεψε την προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε με κορυφαίους συμβούλους στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, μία μόλις ημέρα μετά την ταραχώδη ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας από το στρατό, κάτι

που οι ΗΠΑ απέφυγαν να χαρακτηρίσουν ως πραξικόπημα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Μέλη της εθνικής ομάδας ασφαλείας του προέδρου ήρθαν σε επαφή με Αιγυπτίους αξιωματούχους και τους περιφερειακούς εταίρους μας ώστε να μεταφέρουν τη σημασία μιας άμεσης και πλήρης επιστροφής σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο Ομπάμα ασκεί πιέσεις ώστε να υπάρξει μια διαφανής πολιτική διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές, ευελπιστεί ότι ο στρατός θα αποφύγει τις αυθαίρετες συλλήψεις του Μόρσι και των υποστηρικτών του, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθούν τα επεισόδια βίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, καθώς και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν, αναφέρει το Ρόιτερς επικαλούμενο την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Επικοινωνία Κέρι- Αμρ

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του χθες ότι η ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι δεν ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο ορισμός αυτού που συνέβη χθες στην Αίγυπτο είναι σημαντικός, επειδή η ανατροπή με στρατιωτικό πραξικόπημα ενός εκλεγμένου ηγέτη θα προκαλούσε εν γένει οικονομικές κυρώσεις και μπορεί να είχε ως συνέπεια την διακοπή της ζωτικής σημασίας αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο.

«Ελπίζω ότι θα κάνουν μια σωστή ανάγνωση της κατάστασης, ότι αυτό δεν αποτελεί κατά κανέναν τρόπο ένα πραξικόπημα. Αυτή ήταν στην πραγματικότητα η απόλυτη επιθυμία του λαού», πρόσθεσε.

Ο Κέρι τον διαβεβαίωσε, σημείωσε επίσης ο Αμρ, ότι η Αίγυπτος αποτελεί έναν στρατηγικής σημασίας σύμμαχο, η σταθερότητα του οποίου είναι σημαντική. Επίσης τον ρώτησε σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Αιγύπτιος υπουργός του απάντησε ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα κατά του προέδρου Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Την ώρα που ο πρόεδρος Μόρσι κρατείται και έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον άλλων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Κέρι ρώτησε για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ανησυχούσε, όπως είναι κατανοητό, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον διαβεβαίωσα ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα, καμία πράξη εκδίκησης, ότι κανείς δεν θα αντιμετωπιστεί εκτός του πλαισίου του νόμου. Η ιδέα είναι όλοι να μετάσχουν στην μεταβατική διαδικασία», κατέληξε ο Αμρ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα