Πήλινος αμφορέας επεστράφη στην Ελλάδα από τη Γαλλία

Τμήμα ενός πήλινου αμφορέα που κατείχε εδώ και τέσσερις δεκαετίες επέστρεψε στην Ελλάδα ένας γάλλος πολίτης, 90 ετών, κάτοικος Μασσαλίας. Τον αμφορέα είχε ανακαλύψει και οικειοποιηθεί ο ίδιος προ 40 ετών, στην Κρήτη.Από το βήμα του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ ο Κ.Τασούλας δήλωσε ότι μέσω διπλωματικού σάκου παρέλαβε το άνω τμήμα ενός πήλινου αμφορέα, που φέρει λεπτές διακοσμήσεις. Ο υπουργός Πολιτισμού συνεχάρη τον 90χρονο, ο οποίος

-όπως είπε ο κ. Τασούλας- προσήλθε στο ελληνικό προξενείο στη Μασσαλία και παρέδωσε το εύρημά του, «έχοντας επηρεασθεί από το γενικότερο κλίμα επαναπατρισμού των παράνομα κτηθέντων πολιτιστικών αγαθών».

«Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και για το μεγάλο αυτό σκοπό οφείλουμε ως ΕΕ να ενισχύουμε συνεχώς τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες για την αποτροπή παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών θησαυρών και για την προώθηση επαναπατρισμού τους» τόνισε ο υπουργός στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου με θέμα «H συμβολή του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Στην ομιλία του ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στη συμβολή του πολιτισμού στην οικονομική ανάπτυξη, σημειώνοντας: «Στην παρούσα χρονική συγκυρία, κατά την οποία η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αίτημα για ανάπτυξη γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στην κρίση».

Σύμφωνα με τον κ. Τασούλα, «η αναπτυξιακή διάσταση του πολιτισμού δεν έχει πλήρως αναγνωρισθεί στις στρατηγικές και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη» και για το λόγο αυτό «χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη δυναμική του».

Ο υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι ο πολιτιστικός και ο δημιουργικός τομέας, ως ταχύτατα αναπτυσσόμενοι τομείς, «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της απασχόλησης» και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή έκθεση για την ανταγωνιστικότητα το 2010, που έδειξε πως οι εν λόγω τομείς αντιπροσωπεύουν το 4,5 % του ΑΕΠ και απασχολούν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Μεταξύ 2008 και 2011, η απασχόληση στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργίας αντιστάθηκε καλύτερα στις πτωτικές τάσεις, σε σχέση με το υπόλοιπο της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, με βάση τα αποτελέσματα της Eurostat» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε μελέτη της Deloitte για την «αποτίμηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των έργων πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκε αυτόν τον χρόνο, ύστερα από αίτημα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και η οποία καταδεικνύει «τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που προκύπτουν για την τοπική και εθνική οικονομία από τις επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, οι οικονομικές δραστηριότητες που είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με τον πολιτισμό, δημιουργούν έναν πολλαπλασιαστή 3,44 για την ελληνική οικονομία. «Αυτό σημαίνει ότι κάθε ευρώ που επενδύεται, δημιουργεί αποτέλεσμα τρεις -τουλάχιστον- φορές μεγαλύτερο στην πραγματική οικονομία» τόνισε ο κ. Τασούλας.

ΠΗΓΗ: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα