Πιθανή και δεύτερη Σύνοδος Κορυφής έως την Τετάρτη

Στην έγκριση ενός περιεκτικού σχεδίου για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης από τους Ευρωπαίους ηγέτες έως την ερχόμενη Τετάρτη το αργότερο, στοχεύουν ο Γάλλος πρόεδρος, Nicolas Sarkozy και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel.

Σε κοινή τους δήλωσε, Sarkozy και Merkel είπαν πως το σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς και έναν πιο ισχυρό μηχανισμό διάσωσης των προβληματικών οικονομιών, θα εξεταστεί από τη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή στις Βρυξέλλες με την προοπτική να επιτευχθεί οριστική συμφωνία στο πλαίσιο μιας δεύτερης συνάντησης των ηγετών έως την Τετάρτη.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν επίσης τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας να ξεκινήσουν "άμεσα" συζητήσεις για το ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν στην ανακούφιση της χώρας μας από το βαρύ φορτίο του χρέους.

Το Dow Jones Newswires μεταδίδει πως ο Sarkozy και η Merkel θα συναντηθούν το βράδυ του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, τρεις ημέρες μετά τις συνομιλίες τους στη Φρακφούρτη.

Schaeuble: Καμία διαφωνία Γαλλίας - Γερμανίας για EFSF

Υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το θέμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το ενδεχόμενο μόχλευσης του EFSF μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν τέθηκε ποτέ σε συζήτηση.

Οι δηλώσεις του ακολουθούν τις αναφορές στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία για διαφορετικές προσεγγίσεις Γαλλίας και Γερμανίας στην αντιμετώπιση της κρίσης με τη χρήση του EFSF. Η γαλλική κυβέρνηση φέρεται να έχει ζητήσει το EFSF να έχει άδεια τράπεζας ώστε να μπορεί αν δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραχωρώντας σαν εγγύηση τα κρατικά ομόλογα που θα έχει στην κατοχή του. Ωστόσο τόσο η ΕΚΤ όσο και η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις στην πρόταση.

Τις αναφορές ότι Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν στο θέμα του EFSF διέψευσε και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Steffen Kampeter, ενώ διευκρίνισε ότι το ζήτημα της μόχλευσης του Ταμείου έχει τεθεί από χώρες της περιφέρειας.

"Δεν είναι κρυφό ότι στο ερώτημα της λεγόμενης μόχλευσης, είναι στην πραγματικότητα οι χώρες της περιφέρειας" που προτείνουν θέσεις οι οποίες αποκλίνουν από αυτές της Γαλλίας και της Γερμανίας, δήλωσε ο Kampeter.

Δαβάστε ακόμη:

* Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF με περιορισμένη μόχλευση

Keywords
Τυχαία Θέματα