Πλάκα: Διάλεξη για τον Ιωάννη Αλταμούρα

Η δανική πρεσβεία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, συνδιοργανώνουν διάλεξη με τίτλο «Ιωάννης Αλταμούρας-Πέρα από τα Ελληνικά Σύνορα» («Ioannis Altamoura-Across the Greek Borders»), την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 20:00.

Τη διάλεξη θα δώσουν η Ελισάβετ Φαμπρίσιους (Elisabeth Fabritius), ιστορικός τέχνης και ερευνήτρια από τη Δανία και η Ελένη Κυπραίου, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης «Ο θαλασσογράφος Ιωάννης Αλταμούρας-Η ζωή και το έργο
του», που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 30 Μαρτίου και 22 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη.

Η διάλεξη θα είναι μία ιστορία με λόγια και εικόνες και θα αναφέρεται στη σχέση του Έλληνα ζωγράφου Ιω. Αλταμούρα (1852-1878) με τη Δανία, τη σημασία του έργου του και τη σύνδεσή του με το σχολείο ζωγραφικής Σκέγκεν, που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της δανικής χερσονήσου, όπου ζωγράφισε κάτω από το μοναδικό φως της.

Ο Έλληνας ζωγράφος μετέβη το 1872 στην Κοπεγχάγη για να εγγραφεί στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δανίας σε ηλικία μόλις 20 ετών. Πολύ γρήγορα, όμως, κατάφερε να εντυπωσιάσει τόσο τους δασκάλους όσο και τους συμφοιτητές του. Εκεί έγινε φίλος με τον Δανό ζωγράφο Μικέλ Άνκερ (Michael Ancher), ο οποίος τον σύστησε στον κύκλο των ζωγράφων του Σκέγκεν.

Ο Ιωάννης Αλταμούρας πήγε στη Δανία με υποτροφία, που του έδωσε ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄. Η μητέρα του, Ελένη Αλταμούρα, παρέδιδε μαθήματα ζωγραφικής στη βασίλισσα Όλγα, αναπτύσσοντας μία σχέση που αποδείχτηκε καθοριστική για τον γιο της Ιωάννη, ο οποίος πέρασε τα πιο δημιουργικά του χρόνια στη Δανία (από το 1872 έως το 1876), όπου ζωγράφισε μερικές από τις πιο γνωστές ελαιογραφίες του, όπως «Το Λιμάνι της Κοπεγχάγης».

Ο Ιωάννης Αλταμούρας ήταν σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του '90. Σήμερα, έργα του κοσμούν το Μουσείο Σκέγκεν και το Σπίτι του Μίκελ και της Άννας Άνκερ, τα οποία θεωρούνται μέρος της ιστορίας της τέχνης της Δανίας.

Η διάλεξη θα γίνει στο κτίριο του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα (Χαιρεφώντος 14Α, Πλατεία Αγ. Αικατερίνης, Πλάκα).
Keywords
Τυχαία Θέματα