Πληρώνοντας για ένα like
Το Facebook με τη σειρά του επικροτεί τις πρακτικές αυτές δίνοντας την ευκαιρία στους χρήστες να πατήσουν like στις σελίδες που τους ενδιαφέρουν και στη συνέχεια να ενημερώνονται για την πορεία των προϊόντων. Το Facebook
Υπάρχει ωστόσο και ένας ακόμη τρόπος προώθησης μέσω Facebook ο οποίος έχει αρχίσει να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και αφορά στα like επί πληρωμή. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω από «φάρμες like», μία υπηρεσία που πωλούν διάφοροι ιστότοποι στους ενδιαφερόμενους και υπόσχεται ένα συγκεκριμένο αριθμό likes στη σελίδα τους.
Καθώς λίγα ήταν γνωστά για το πώς λειτουργούν αυτές οι φάρμες, ο Εμιλιάνο ντε Κριστοφάρο από το πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να κάνουν την πρώτη συστηματική προσπάθεια για να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και εάν επρόκειτο για ανθρώπινους χρήστες ή για bots όπως αποκαλούνται τα προγράμματα υπολογιστή που επιτελούν αυτόματες λειτουργίες στο διαδίκτυο.
Η μέθοδος που ακολούθησαν ήταν να κατασκευάσουν δεκατρείς σελίδες στο Facebook με τη γενική περιγραφή «Εικονικός Ηλεκτρισμός» αλλά χωρίς κανένα περιεχόμενο πέρα από την προτροπή «Αυτή δεν είναι αληθινή σελίδα, παρακαλούμε να μην της κάνετε like».
Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο πρακτικές: για τις πέντε από τις σελίδες χρησιμοποίησαν τις διαφημίσεις μέσω του Facebook (Ads στην τιμή των 5 ευρώ την ημέρα) ώστε να προκύψουν επισκέψεις στις σελίδες αυτές. Η κάθε καμπάνια ορίστηκε για ξεχωριστές γεωγραφικές περιοχές: τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ινδία, την Αίγυπτο και μία για όλο τον κόσμο. Για τις υπόλοιπες οχτώ σελίδες ενοικιάστηκαν υπηρεσίες από τις πιο γνωστές φάρμες like που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Οι φάρμες κόστισαν στους ερευνητές από 55 έως 150 ευρώ, και εγγυόνταν 1.000 likes τις επόμενες 15 ημέρες.
Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδεικτικά, όπως περιγράφουν στην έρευνα τους οι επιστήμονες: η πρώτη μέθοδος απέφερε 32 likes από τις ΗΠΑ, 44 από τη Γαλλία, από 500 για την Ινδία και την Αίγυπτο και επίσης 500 για τη παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια, τα περισσότερα εκ των οποίων από την Ινδία. Οι χρήστες που έκαναν τα like είχαν κατά μέσο όρο περισσότερους από 300 φίλους κάτι που συμφωνεί και με το παγκόσμιο μέσο όρο, ήταν όμως επιφανείς «likers» έχοντας μεταξύ 600 και 1000 likes σε αντίστοιχες σελίδες, όταν ο μέσος όρος για ένα χρήστη είναι 40.
Τα ευρήματα από τις φάρμες των like είναι ακόμη πιο περίεργα καθώς ενώ στη διαφημιστική καμπάνια μέσω Facebook τα likes ήταν ισοκατανεμημένα με το χρόνο, οι φάρμες παρήγαγαν likes μαζικά. Μία από τις φάρμες για παράδειγμα έδωσε 700 likes τις πρώτες τέσσερις ώρες και στη συνέχεια κανένα άλλο, κάτι που σημαίνει πως πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για αυτοματοποιημένα προφίλ (bots) που κάνουν τυφλά like. Οι υποτιθέμενοι χρήστες μάλιστα έχουν στο λογαριασμό τους έναν πολύ μεγάλο αριθμό από likes της τάξεως των 1200-1800.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα αυτά κάνουν πασιφανές το γεγονός πως τα περισσότερα από τα likes είναι ψεύτικα και δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικούς ανθρώπους. Επισημαίνουν επίσης το γεγονός πως παρόλο που το Facebook θα ήταν σε θέση να εμποδίσει αυτές τις τακτικές, δε φαίνεται να επιθυμεί να το κάνει. Καταλήγουν ωστόσο πως αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι αποδοτική μία διαφημιστική καμπάνια στο εν λόγω μέσο, όμως θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και αυτές οι παράμετροι στην αξιολόγησή της απόδοσής της.
Πηγή: naftemporiki.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δέος στο Μεσολόγγι: Ανακαλύφθηκε ολόκληρη αρχαία πόλη
- Ο καθηγητής Π. Φάκλαρης στον ΕΤτΚ: Είναι σαφές ότι υπάρχει σύληση στον τάφο της Αμφίπολης
- Βαζελίνη για... όλες τις χρήσεις!
- Πλησιάζει η εποχή των «μέγα-ξηρασιών»
- Το μυστικό της Πόπης Τσαπανίδου...
- Καυγάδες δίχως τέλος για τις ...καρέκλες στα επιτελεία Δούρου και Καμίνη
- Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Απόρθητος ο τρίτος θάλαμος στην Αμφίπολη
- Πράξη ανθρωπιάς στην Κύπρο
- Μετωπική Δ. Κουτσούμπα κατά ΣΥΡΙΖΑ
- Ρωσία: Αντιπαραγωγικός ο εμπορικός πόλεμος
- Χιλιάδες Κούρδοι στα συροτουρκικά σύνορα
- Αμνηστία για «κρυμμένους θησαυρούς»
- Φορτσάτος ...Γκέκας
- Δρακόντεια μέτρα για την επίσκεψη του Πάπα
- Πληρώνοντας για ένα like
- Επιστροφή στις νίκες για ΟΦΗ
- Τελευταία Νέα Athina984
- Πληρώνοντας για ένα like
- Πράξη ανθρωπιάς στην Κύπρο
- Μετωπική Δ. Κουτσούμπα κατά ΣΥΡΙΖΑ
- Επιστροφή στις νίκες για ΟΦΗ
- Χιλιάδες Κούρδοι στα συροτουρκικά σύνορα
- Αμνηστία για «κρυμμένους θησαυρούς»
- Φορτσάτος ...Γκέκας
- Απόρθητος ο τρίτος θάλαμος στην Αμφίπολη
- Νιγηρία: 36 νεκροί από επίθεση της Μπ.Χαράμ
- Ρωσία: Αντιπαραγωγικός ο εμπορικός πόλεμος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στους δρόμους οι Νεοϋρκέζοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
- Έτσι προσηλυτίζουν κόσμο οι τζιχαντιστές (Bίντεο)
- Γ. Λιάγκας για Μ. Σεφερλή: Δεν μπορείς να κάνεις χειρότερο τον απέναντι (VIDEO)
- Θερμή υποδοχή στην Ορεστιάδα για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
- «Στον αέρα» το τρέιλερ της νέας σειράς «Τρίχες»
- Ελληνοκυπριακή υπηκοότητα σε 2.653 παιδιά από τα Κατεχόμενα
- Ποιες celebrities φόρεσαν τα πιο εκκεντρικά παπούτσια στη συναυλία της Lady Gaga;
- Αυτοκτόνησε σε δασάκι της Τρίπολης
- Καρέ καρέ ο βομβαρδισμός τζιχαντιστών από γαλλικά μαχητικά [βίντεο]