Ποινική έρευνα σε βάρος της «Glaxo»

Ποινική έρευνα σε βάρος της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας Glaxo στην Πολωνία για δωροδοκία γιατρών προκειμένου να προωθήσουν το φάρμακό της Seretide για τη θεραπεία του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου, έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει ο βρετανικός κολοσσός στην Κίνα και το Ιράκ, όπου κατηγορείται για διαφθορά.

Το Κεντρικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Πολωνίας (CBA) ανακοίνωσε σήμερα ότι 13 πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση, σύμφωνα με την έρευνα που άρχισαν Πολωνοί εισαγγελείς.

Η μεγαλύτερη
φαρμακοβιομηχανία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ένας υπάλληλός της τιμωρήθηκε ύστερα από έρευνα που διενήργησε η εταιρία, η οποία συνεργάζεται με τις πολωνικές αρχές.

«Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ανάρμοστη επικοινωνία κατά παράβαση της πολιτικής της GSK από έναν και μόνο υπάλληλο. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος κατά συνέπεια δέχθηκε επίπληξη και τιμωρήθηκε», αναφέρει η φαρμακοβιομηχανία σε ανακοίνωσή της. «Συνεχίζουμε να ερευνούμε το θέμα και συνεργαζόμαστε πλήρως με την CBA».

Η εκπομπή Panorama του BBC που αποκάλυψε την υπόθεση, ανέφερε ότι η έρευνα διεξάγεται σε βάρος 11 γιατρών και ενός περιφερειακού διευθυντή πωλήσεων της GSK για διαφθορά μεταξύ 2010 και 2012.

Η GSK ανακοίνωσε ότι οι ισχυρισμοί αφορούν τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη ένα πρόγραμμα την περίοδο 2010-2012 που επικεντρώθηκε στο κορυφαίο φάρμακό της Seretide, γνωστό και ως Advair, στην περιοχή του Λοντζ. Οι πωλήσεις του φαρμάκου παγκοσμίως ανέρχονται σε σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Σύμφωνα με το BBC, ένας γιατρός παραδέχτηκε την ενοχή του για την αποδοχή 100 στερλινών (170 δολαρίων ΗΠΑ) για μια διάλεξη που ποτέ δεν έδωσε.

«Μεμονωμένα, τα περιστατικά στην Πολωνία είναι ασήμαντα αλλά αυξάνονται τα στοιχεία για αθέμιτες πρακτικές σε πολλούς τομείς της οργάνωσης της GSK που θα επηρεάσει σημαντικά το κλίμα», δήλωσε ο αναλυτής της Panmure Gordon Σάββας Νεοφύτου.

Η GSK, της οποίας οι μετοχές υποχώρησαν 1,5% σήμερα το πρωί, πρόσφατα έλαβε μέτρα για την κάνει αυστηρότερες τις διαδικασίες της στον τομέα του μάρκετινγκ, συμπεριλαμβανομένης μιας κίνησης για να σταματήσει η πρακτική της πληρωμής γιατρών προκειμένου να μιλούν εξ ονόματός της.

Διεθνείς φαρμακευτικές εταιρίες συναλλάσσονται σε καθημερινή βάση με πολλές χιλιάδες γιατρούς και πειθαρχικά μέτρα για αθέμιτες πρακτικές πωλήσεων και μάρκετινγκ δεν αποτελούν ασυνήθιστο φαινόμενο.

Το 2012, το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, το οποίο είχε εξετάσει στοιχεία που έδωσαν 10 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες παγκοσμίως διαπίστωσε ότι οι οκτώ μεταξύ αυτών είχαν δεχθεί προειδοποίηση για ενδεχόμενα κόστη μετά τις σε βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά στις αγορές του εξωτερικού. Οι πληρωμές κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων γιατρών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, προκειμένου να προωθούνται προϊόντα είναι παράνομες σύμφωνα με τη νομοθεσία στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα