Πολιτικές τριβές στην Κύπρο

Πολιτικές τριβές προκαλεί το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων μαζί με το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου
για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, που έχει καταθέσει στην Βουλή η κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο, που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, εξαιρούσε από την φορολογία πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και όλο το βάρος έπεφτε σε επιχειρήσεις και μεγάλες ιδιοκτησίες.

Δεν λέμε, είπε, «να μην πληρώσει ο πλούτος, αλλά να πληρώσει ο πλούτος που είναι καθαρός, αφού αφαιρεθούν τα χρέη του». Εδώ που φτάσαμε, πρόσθεσε ο κύριος Μαυρίδης, «δεν μπορούμε να ψάχνουμε για το δίκαιο και το σωστό». Για να πάρουμε την πρώτη δόση πρέπει, τόνισε, να εγκριθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προειδοποίησε ότι η πορεία προς το Μνημόνιο είναι αδιέξοδη και θα οδηγήσει την Κύπρο σε «φαύλο κύκλο, ο οποίος θα απαιτεί ολοένα και πιο επαχθή μέτρα».

Ο κ. Κυπριανού κάλεσε την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν, ώστε να βρεθούν οι τρόποι εξόδου από το Μνημόνιο, ενώ επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ ήδη επεξεργάζεται πρόταση, την οποία θα παρουσιάσει στον Κυπριακό λαό.

Ερωτηθείς, εάν στις προτάσεις του ΑΚΕΛ είναι και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια από τις εναλλακτικές επιλογές.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί επιλογή, «αλλά απαίτηση της Τρόικας για την εκταμίευση της πρώτης δόσης». Επισήμανε ότι σε μεγάλο βαθμό «τα χέρια των βουλευτών είναι δεμένα».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις, αδικίες και πολύς παραλογισμός σε αυτή τη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, σημείωσε, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, άνεργοι συνταξιούχοι και φτωχές ομάδες του πληθυσμού θα καταβάλλουν φόρο, έστω και εάν το ακίνητό τους αξίζει 12 χιλιάδες ευρώ με τις τιμές του 1980.

Λύση των προβλημάτων εκτός Μνημονίου, προτείνουν οι Οικολόγοι.

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου προειδοποίησε ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει στο Μνημόνιο ρήτρα για απελευθέρωση και πρόωρο τερματισμό του, «αυτό θα αποτελέσει την θηλιά που θα στραγγαλίσει την οικονομία της Κύπρου».

Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα