«Πολυγλωσσία στα έγγραφα της Κομισιόν»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να δημοσιεύει όλα τα έγγραφα που αφορούν δημόσιες διαβουλεύσεις και στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, υποστηρίζει, σε παρέμβασή του, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μία δημόσια διαβούλευση αν δεν την καταλαβαίνουν.

Αφορμή για την παρέμβαση του Διαμεσολαβητή αποτέλεσε καταγγελία μίας Ισπανίδας δικηγόρου, η οποία επέκρινε το γεγονός ότι τα

περισσότερα από τα έγγραφα της Κομισιόν, που αφορούν θέματα δημόσιας διαβούλευσης, είναι διαθέσιμα, κυρίως, στα αγγλικά ή σε περιορισμένο αριθμό γλωσσών, ακόμη κι όταν απευθύνονται στην πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών.

Εξετάζοντας την καταγγελία ο Διαμεσολαβητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους, για να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, αν έγγραφα της δημόσιας διαβούλευσης δεν είναι διαθέσιμα σε όλες τις επίσημες γλώσσες.

Ζήτησε δε από την Επιτροπή να συντάξει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη γλωσσική πολιτική της σε διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντούρο, η πολυγλωσσία είναι απαραίτητη για τους ευρωπαίους πολίτες, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμά τους και να συμμετέχουν στο δημοκρατικό βίο της ΕΕ, που κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Κατέληξε, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι η περιοριστική γλωσσική πολιτική της Επιτροπής συνιστά κακοδιοίκηση και την κάλεσε να δημοσιεύει τα έγγραφα της δημόσιας διαβούλευσης και στις 23 γλώσσες της ΕΕ ή να παρέχει μετάφραση κατόπιν αιτήματος.

Η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει εμπεριστατωμένη γνώμη σχετικά με τη σύσταση έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα